Owsiane ciasto marchewkowe wegańskie

Ciasto marchewkowe bezglutenowe i na dodatek w wersji wegańskiej.

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas3 godziny

składniki na ciasto
 1 szklanka startego jabłka (180g)
 ¾ szklanka cukru trzcinowego (170g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 ½ szklanka mleka koksowego z puszki (115g)
  szklanka mąki ziemniaczanej (45g)
 2,50 szklanki mąki owsianej (262g)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g)
 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5g)
 1 łyżki cynamonu (5g)
 ½ łyżeczka kardamonu (2g)
 1 szczypta soli (1g)
 3 marchewki (180g)
 ½ szklanka orzechów włoskich (50g)
Wegański krem orzechowo-jogurtowy
 1 szklanka orzechów nerkowca (130g)
  szklanka jogurtu roślinnego (80g)
 2 łyżki syropu klonowego (40g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 1 łyżki nasion chia (10g)
 do dekoracji: borówki

1

Dzień wcześniej należy namoczyć orzechy nerkowca w wodzie – najlepiej na noc włożyć je do lodówki.

2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Do misy miksera włożyć starte jabłko, cukier, sok z cytryny i mleko. Wszystko zmiksować do połączenia składników.

4

Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Ponownie wymieszać do połączenia składników.

5

Na koniec wymieszać całość z marchewką startą na tarce o drobnych oczkach oraz posikanymi orzechami .

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez 30-40 minut lub do momentu w którym patyczek włożony w środek pozostanie suchy . Wyjąć i ostudzić.

7

Przygotować krem. Odcedzić orzechy nerkowca do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i zblendować na gładki krem.

8

Krem wyłożyć na ciasto i udekorować borówkami. Najlepiej przechowywać w lodówce co najmniej 2 godziny wtedy krem zesztywnieje.

Możliwości
9

zamiast jabłka można użyć banana lub puree z dyni

10

można ciasto wzbogacić o rodzynki lub skórkę z pomarańczy

Składniki

składniki na ciasto
 1 szklanka startego jabłka (180g)
 ¾ szklanka cukru trzcinowego (170g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 ½ szklanka mleka koksowego z puszki (115g)
  szklanka mąki ziemniaczanej (45g)
 2,50 szklanki mąki owsianej (262g)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g)
 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5g)
 1 łyżki cynamonu (5g)
 ½ łyżeczka kardamonu (2g)
 1 szczypta soli (1g)
 3 marchewki (180g)
 ½ szklanka orzechów włoskich (50g)
Wegański krem orzechowo-jogurtowy
 1 szklanka orzechów nerkowca (130g)
  szklanka jogurtu roślinnego (80g)
 2 łyżki syropu klonowego (40g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 1 łyżki nasion chia (10g)
 do dekoracji: borówki

Przygotowanie

1

Dzień wcześniej należy namoczyć orzechy nerkowca w wodzie – najlepiej na noc włożyć je do lodówki.

2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Do misy miksera włożyć starte jabłko, cukier, sok z cytryny i mleko. Wszystko zmiksować do połączenia składników.

4

Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Ponownie wymieszać do połączenia składników.

5

Na koniec wymieszać całość z marchewką startą na tarce o drobnych oczkach oraz posikanymi orzechami .

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez 30-40 minut lub do momentu w którym patyczek włożony w środek pozostanie suchy . Wyjąć i ostudzić.

7

Przygotować krem. Odcedzić orzechy nerkowca do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i zblendować na gładki krem.

8

Krem wyłożyć na ciasto i udekorować borówkami. Najlepiej przechowywać w lodówce co najmniej 2 godziny wtedy krem zesztywnieje.

Możliwości
9

zamiast jabłka można użyć banana lub puree z dyni

10

można ciasto wzbogacić o rodzynki lub skórkę z pomarańczy

Owsiane ciasto marchewkowe wegańskie
(Wyświetlono 1 723 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *