Ciasto marchewkowe bezglutenowe i na dodatek w wersji wegańskiej.
Dzień wcześniej należy namoczyć orzechy nerkowca w wodzie – najlepiej na noc włożyć je do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do misy miksera włożyć starte jabłko, cukier, sok z cytryny i mleko. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Na koniec wymieszać całość z marchewką startą na tarce o drobnych oczkach oraz posikanymi orzechami .
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez 30-40 minut lub do momentu w którym patyczek włożony w środek pozostanie suchy . Wyjąć i ostudzić.
Przygotować krem. Odcedzić orzechy nerkowca do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i zblendować na gładki krem.
Krem wyłożyć na ciasto i udekorować borówkami. Najlepiej przechowywać w lodówce co najmniej 2 godziny wtedy krem zesztywnieje.
zamiast jabłka można użyć banana lub puree z dyni
można ciasto wzbogacić o rodzynki lub skórkę z pomarańczy
9 porcji
1289g
- Amount per serving
- Kalorie387
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 14.4g19%
- Węglowodany 57.6g21%
- Błonnik pokarmowy 4.2g15%
- Białko 8.6g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Dzień wcześniej należy namoczyć orzechy nerkowca w wodzie – najlepiej na noc włożyć je do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do misy miksera włożyć starte jabłko, cukier, sok z cytryny i mleko. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Na koniec wymieszać całość z marchewką startą na tarce o drobnych oczkach oraz posikanymi orzechami .
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez 30-40 minut lub do momentu w którym patyczek włożony w środek pozostanie suchy . Wyjąć i ostudzić.
Przygotować krem. Odcedzić orzechy nerkowca do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i zblendować na gładki krem.
Krem wyłożyć na ciasto i udekorować borówkami. Najlepiej przechowywać w lodówce co najmniej 2 godziny wtedy krem zesztywnieje.
zamiast jabłka można użyć banana lub puree z dyni
można ciasto wzbogacić o rodzynki lub skórkę z pomarańczy