Idealna propozycja na jutrzejsze śniadanie. Jeżeli nie lubisz smażyć naleśników ten przepis jest dla Ciebie!
Piekarnik nagrzać do 220 ° C. Blachę do pieczenia o wymiarach 30 x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce przesiać: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce wymieszać jajka, kefir i syrop klonowy. Mokre składniki dodać do suchych – wymieszać, a następnie wmieszać delikatnie roztopione masło.
Ciasto odstawić na 5 minut. Przelać na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu wyłożyć dowolne sezonowe owoce np. jagody i truskawki lub banany.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec naleśnik aż nabierze złotego koloru lub wykałaczka włożona w środek pozostanie sucha (ok 15 minut). Podawać oprószone cukrem pudrem.
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 276
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8g13%
- Węglowodany 40g14%
- Błonnik pokarmowy 3.1g13%
- Białko 11g22%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 ° C. Blachę do pieczenia o wymiarach 30 x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce przesiać: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce wymieszać jajka, kefir i syrop klonowy. Mokre składniki dodać do suchych – wymieszać, a następnie wmieszać delikatnie roztopione masło.
Ciasto odstawić na 5 minut. Przelać na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu wyłożyć dowolne sezonowe owoce np. jagody i truskawki lub banany.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec naleśnik aż nabierze złotego koloru lub wykałaczka włożona w środek pozostanie sucha (ok 15 minut). Podawać oprószone cukrem pudrem.
Rewelacja! Szybkie i pyszne śniadanie! Synek również zadowolony 🙂
Czy zamiast kefiru może być maślanka?
tak
Pani Kingo,
Dziś na warsztat poleciał „Naleśnik z blachy”!
Pierwsze wrażenia? Ekstra! Nie sądziłem, że nieudolna męska ręka może upiec takie arcydzieło.
Wizualnie danie przez siebie zrobione oceniłem na 5 +.
Naleśnik przyozdobiłem po całości plastrami z banana, gdzie nie gdzie wtykając piękne dorodne maliny (później się okazało, ze pieruńsko kwaśne, ale to szczegół).
Termoobieg 220 C i sruuu do piekarnika. Po 15 minutach wyciągam naleśnik z sobie wiadomym zachwytem 🙂 Nie ma co – szpan na całego – żona oniemiała!
Zabieram się za krojenie porcji i…ZONK ciasto wypływa, chociaż góra pięknie przyrumieniona na złoty kolor. Cóż pomyślałem, że najlepszym się zdarza 🙂 Poza tym mały falstart jeszcze nikomu krzywdy nie zrobił.
Naleśnik ląduje na kolejne 10 minut do piekarnika na 220 C. I później dla wszelkiej pewności na kolejne 5 minut czyli łącznie 30 minut!
Finał.
Na 4 +, bo przez chwile miałem wrażenie że smakowało tylko mi 😉
Wnioski:
Do naleśnika nie użyłem blachy, tylko grube naczynie ceramiczne. Wielkość naczynia taka jaka była w danej chwili pod ręka (czyt. za mała). Wydaje mi się, ze zbyt gruba warstwa ciasta na naczyniu wydłużyła mocno proces pieczenia. To był błąd.
Niemniej jednak nie zniechęcam się i jeszcze kiedyś do tego śniadania powrócę i pokażę żonie na co mnie stać 😉
Pozdrawiam
Jakub
bardzo dziwuję za tak wyczerpujący komentarz 🙂
życzę samych kulinarnych sukcesów :*
O fantastyczny przepis, nigdy by, na to nie wpadł, że można upiec takie ciasto w piekarniku. Zaraz muszę wypróbować, przepis wygląda na prosty więc powinienem sobie dać radę 🙂
Czym można zastąpić syrop klonowy lub czy można go pominąć?
syropem z agawy, cukrem trzcinowym ,lub miodem – pominąć też mozna 🙂
czy można robić z mrożonymi owocami?
tak