Gofry pełnoziarniste na jogurcie

Chrupkie i lekkie gofry! Idealne na każde śniadanie!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia5 minutCałkowity czas10 minut

 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 szczypta soli
 1 jajko
 1 łyżki syropu klonowego
 45 g jogurtu
 70 g mleka
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka soku z cytryny

1

Gofrownicę rozgrzać. Do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce wymieszać jajko, syrop i jogurt.

2

Masę przelać do miski z mąką i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko (masa nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka).

3

Na koniec dodać sodę oczyszczoną i sok z cytryny – wymieszać, jednak nie za długo gdyż wtedy ciasto zrobi się ciężkie i gofry nie wyrosną (sodę i sok dodajemy, aby powstały pęcherzyki powietrza, które sprawią, że gofry będą puszyste).

4

Gofrownicę wysmarować tłuszczem i wlać na nią około 2 łyżki ciasta na 1 gofra – wszystko w zależności od wielkości gofrownicy.

5

Piec przez kilka minut (4-5 minut) – ważne!, aby nie otwierać gofrownicy podczas wypiekania wafli.
Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami np. jagodami

Uwaga! wartość kaloryczna podana bez dodatków dla 1 gofra

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

ok 400g ciasta


Amount per serving
Kalorie186
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 2.7g4%
Węglowodany 36.2g14%
Błonnik pokarmowy 2.7g10%
Białko 6.2g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 szczypta soli
 1 jajko
 1 łyżki syropu klonowego
 45 g jogurtu
 70 g mleka
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Gofrownicę rozgrzać. Do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce wymieszać jajko, syrop i jogurt.

2

Masę przelać do miski z mąką i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko (masa nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka).

3

Na koniec dodać sodę oczyszczoną i sok z cytryny – wymieszać, jednak nie za długo gdyż wtedy ciasto zrobi się ciężkie i gofry nie wyrosną (sodę i sok dodajemy, aby powstały pęcherzyki powietrza, które sprawią, że gofry będą puszyste).

4

Gofrownicę wysmarować tłuszczem i wlać na nią około 2 łyżki ciasta na 1 gofra – wszystko w zależności od wielkości gofrownicy.

5

Piec przez kilka minut (4-5 minut) – ważne!, aby nie otwierać gofrownicy podczas wypiekania wafli.
Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami np. jagodami

Uwaga! wartość kaloryczna podana bez dodatków dla 1 gofra

Notes

Gofry pełnoziarniste na jogurcie
(Wyświetlono 37 709 razy, 6 wyświetleń dzisiaj)