Chrupkie i lekkie gofry! Idealne na każde śniadanie!
Gofrownicę rozgrzać. Do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce wymieszać jajko, syrop i jogurt.
Masę przelać do miski z mąką i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko (masa nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka).
Na koniec dodać sodę oczyszczoną i sok z cytryny – wymieszać, jednak nie za długo gdyż wtedy ciasto zrobi się ciężkie i gofry nie wyrosną (sodę i sok dodajemy, aby powstały pęcherzyki powietrza, które sprawią, że gofry będą puszyste).
Gofrownicę wysmarować tłuszczem i wlać na nią około 2 łyżki ciasta na 1 gofra – wszystko w zależności od wielkości gofrownicy.
Piec przez kilka minut (4-5 minut) – ważne!, aby nie otwierać gofrownicy podczas wypiekania wafli.
Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami np. jagodami
4 porcji
ok 400g ciasta
- Amount per serving
- Kalorie186
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 2.7g4%
- Węglowodany 36.2g14%
- Błonnik pokarmowy 2.7g10%
- Białko 6.2g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Gofrownicę rozgrzać. Do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce wymieszać jajko, syrop i jogurt.
Masę przelać do miski z mąką i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko (masa nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka).
Na koniec dodać sodę oczyszczoną i sok z cytryny – wymieszać, jednak nie za długo gdyż wtedy ciasto zrobi się ciężkie i gofry nie wyrosną (sodę i sok dodajemy, aby powstały pęcherzyki powietrza, które sprawią, że gofry będą puszyste).
Gofrownicę wysmarować tłuszczem i wlać na nią około 2 łyżki ciasta na 1 gofra – wszystko w zależności od wielkości gofrownicy.
Piec przez kilka minut (4-5 minut) – ważne!, aby nie otwierać gofrownicy podczas wypiekania wafli.
Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami np. jagodami