Chrupkie i lekkie gofry! Idealne na każde śniadanie!
Gofrownicę rozgrzać. Do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce wymieszać jajko, syrop i jogurt.
Masę przelać do miski z mąką i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko (masa nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka).
Na koniec dodać sodę oczyszczoną i sok z cytryny – wymieszać, jednak nie za długo gdyż wtedy ciasto zrobi się ciężkie i gofry nie wyrosną (sodę i sok dodajemy, aby powstały pęcherzyki powietrza, które sprawią, że gofry będą puszyste).
Gofrownicę wysmarować tłuszczem i wlać na nią około 2 łyżki ciasta na 1 gofra – wszystko w zależności od wielkości gofrownicy.
Piec przez kilka minut (4-5 minut) – ważne!, aby nie otwierać gofrownicy podczas wypiekania wafli.
Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami np. jagodami
Ilość ok 400g ciasta
Porcji 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 186
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 2.7g5%
- Węglowodany 36.2g13%
- Błonnik pokarmowy 2.7g11%
- Białko 6.2g13%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Gofrownicę rozgrzać. Do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce wymieszać jajko, syrop i jogurt.
Masę przelać do miski z mąką i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko (masa nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka).
Na koniec dodać sodę oczyszczoną i sok z cytryny – wymieszać, jednak nie za długo gdyż wtedy ciasto zrobi się ciężkie i gofry nie wyrosną (sodę i sok dodajemy, aby powstały pęcherzyki powietrza, które sprawią, że gofry będą puszyste).
Gofrownicę wysmarować tłuszczem i wlać na nią około 2 łyżki ciasta na 1 gofra – wszystko w zależności od wielkości gofrownicy.
Piec przez kilka minut (4-5 minut) – ważne!, aby nie otwierać gofrownicy podczas wypiekania wafli.
Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami np. jagodami
Wyśmienite, pyszne, dzieci chcą je jeść codziennie?