Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Nie smażone, a pieczone 🙂 Polecam Wam wypróbować ten przepis.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kaszę przelać na sicie wrzątkiem, a następnie przełożyć do rondla zalać wodą i ½ łyżeczki soli – zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę przykryć pokrywką i gotować do motetu w którym kasza wchłonie cały płyn - ok 15 do 20 minut. Zdjąć z ognia i postawić przykryte jeszcze 10 minut. Przełożyć do dużej miski.
Na głebokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy dodać drobno posiekaną szalotkę i smażyć około 3 minut aż się zeszkli.
Następnie dodać szpinak, starta na grubych oczkach marchewkę i całość smażyć około 2 minut do momentu kiedy szpinak zwiędnie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz curry, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i całość wymieszać. Przenieść mieszaninę do miski z kaszą jaglaną.
Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i wykładać je na blachę w odstępach (ja to robię za pomocą miarki kuchennej o pojemności 1/3 szklanki – nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przekładam na blaszkę). Przed pieczeniem posmarować pozostała oliwą kotleciki i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kotleciki podawać z kleksem jogurtu.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz curry, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i całość wymieszać. Przenieść mieszaninę do miski z kaszą jaglaną.
Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i wykładać je na blachę w odstępach (ja to robię za pomocą miarki kuchennej o pojemności 1/3 szklanki – nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przekładam na blaszkę).
Przed pieczeniem posmarować pozostała oliwą kotleciki i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kotleciki podawać z kleksem jogurtu.
można użyć dowolnej kaszy
można przygotować wersje VEGE : jajko zastępujemy ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego, jogurt - ¼ szklanki jogurtu roślinnego+ 1 łyżka mleka migdałowego, parmezan pomijamy
można zrobić wersję ostrą – dodać papryczkę chili
Ilość 12 sztuk
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kaszę przelać na sicie wrzątkiem, a następnie przełożyć do rondla zalać wodą i ½ łyżeczki soli – zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę przykryć pokrywką i gotować do motetu w którym kasza wchłonie cały płyn - ok 15 do 20 minut. Zdjąć z ognia i postawić przykryte jeszcze 10 minut. Przełożyć do dużej miski.
Na głebokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy dodać drobno posiekaną szalotkę i smażyć około 3 minut aż się zeszkli.
Następnie dodać szpinak, starta na grubych oczkach marchewkę i całość smażyć około 2 minut do momentu kiedy szpinak zwiędnie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz curry, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i całość wymieszać. Przenieść mieszaninę do miski z kaszą jaglaną.
Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i wykładać je na blachę w odstępach (ja to robię za pomocą miarki kuchennej o pojemności 1/3 szklanki – nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przekładam na blaszkę). Przed pieczeniem posmarować pozostała oliwą kotleciki i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kotleciki podawać z kleksem jogurtu.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz curry, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i całość wymieszać. Przenieść mieszaninę do miski z kaszą jaglaną.
Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i wykładać je na blachę w odstępach (ja to robię za pomocą miarki kuchennej o pojemności 1/3 szklanki – nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przekładam na blaszkę).
Przed pieczeniem posmarować pozostała oliwą kotleciki i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kotleciki podawać z kleksem jogurtu.
można użyć dowolnej kaszy
można przygotować wersje VEGE : jajko zastępujemy ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego, jogurt - ¼ szklanki jogurtu roślinnego+ 1 łyżka mleka migdałowego, parmezan pomijamy
można zrobić wersję ostrą – dodać papryczkę chili
Kinga pyszne kotleciki.Nawet mój mąż mięsozerca się nimi zajadał :)Akurat miałam ugotowany nadmiar kaszy jęczmiennej,więc ją pysznie wykorzystalam. PYCHA☺