Kotleciki jaglane

Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Nie smażone, a pieczone 🙂 Polecam Wam wypróbować ten przepis.

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

 1 szklanka kaszy jaglanej
 2 szklanki wody
 3 łyżeczka oliwy z oliwek
 1 szalotka
 5 garści szpinaku baby
 2 marchewki
 2 ząbki czosnku
 2 łyżeczka przyprawy curry
 ¼ szklanka jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki startego parmezanu
 natka pietruszki
 sól i pieprz
 do podania: jogurt grecki

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Kaszę przelać na sicie wrzątkiem, a następnie przełożyć do rondla zalać wodą i ½ łyżeczki soli – zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę przykryć pokrywką i gotować do motetu w którym kasza wchłonie cały płyn - ok 15 do 20 minut. Zdjąć z ognia i postawić przykryte jeszcze 10 minut. Przełożyć do dużej miski.

3

Na głebokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy dodać drobno posiekaną szalotkę i smażyć około 3 minut aż się zeszkli.

4

Następnie dodać szpinak, starta na grubych oczkach marchewkę i całość smażyć około 2 minut do momentu kiedy szpinak zwiędnie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz curry, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i całość wymieszać. Przenieść mieszaninę do miski z kaszą jaglaną.
Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i wykładać je na blachę w odstępach (ja to robię za pomocą miarki kuchennej o pojemności 1/3 szklanki – nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przekładam na blaszkę). Przed pieczeniem posmarować pozostała oliwą kotleciki i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kotleciki podawać z kleksem jogurtu.

5

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz curry, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i całość wymieszać. Przenieść mieszaninę do miski z kaszą jaglaną.

6

Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i wykładać je na blachę w odstępach (ja to robię za pomocą miarki kuchennej o pojemności 1/3 szklanki – nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przekładam na blaszkę).

7

Przed pieczeniem posmarować pozostała oliwą kotleciki i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kotleciki podawać z kleksem jogurtu.

Możliwości:
8

można użyć dowolnej kaszy

9

można przygotować wersje VEGE : jajko zastępujemy ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego, jogurt - ¼ szklanki jogurtu roślinnego+ 1 łyżka mleka migdałowego, parmezan pomijamy

10

można zrobić wersję ostrą – dodać papryczkę chili

Wartości odżywcze

Ilość 12 sztuk

Porcji 12

Składniki

 1 szklanka kaszy jaglanej
 2 szklanki wody
 3 łyżeczka oliwy z oliwek
 1 szalotka
 5 garści szpinaku baby
 2 marchewki
 2 ząbki czosnku
 2 łyżeczka przyprawy curry
 ¼ szklanka jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki startego parmezanu
 natka pietruszki
 sól i pieprz
 do podania: jogurt grecki

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Kaszę przelać na sicie wrzątkiem, a następnie przełożyć do rondla zalać wodą i ½ łyżeczki soli – zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę przykryć pokrywką i gotować do motetu w którym kasza wchłonie cały płyn - ok 15 do 20 minut. Zdjąć z ognia i postawić przykryte jeszcze 10 minut. Przełożyć do dużej miski.

3

Na głebokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy dodać drobno posiekaną szalotkę i smażyć około 3 minut aż się zeszkli.

4

Następnie dodać szpinak, starta na grubych oczkach marchewkę i całość smażyć około 2 minut do momentu kiedy szpinak zwiędnie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz curry, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i całość wymieszać. Przenieść mieszaninę do miski z kaszą jaglaną.
Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i wykładać je na blachę w odstępach (ja to robię za pomocą miarki kuchennej o pojemności 1/3 szklanki – nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przekładam na blaszkę). Przed pieczeniem posmarować pozostała oliwą kotleciki i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kotleciki podawać z kleksem jogurtu.

5

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz curry, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i całość wymieszać. Przenieść mieszaninę do miski z kaszą jaglaną.

6

Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i wykładać je na blachę w odstępach (ja to robię za pomocą miarki kuchennej o pojemności 1/3 szklanki – nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przekładam na blaszkę).

7

Przed pieczeniem posmarować pozostała oliwą kotleciki i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kotleciki podawać z kleksem jogurtu.

Możliwości:
8

można użyć dowolnej kaszy

9

można przygotować wersje VEGE : jajko zastępujemy ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego, jogurt - ¼ szklanki jogurtu roślinnego+ 1 łyżka mleka migdałowego, parmezan pomijamy

10

można zrobić wersję ostrą – dodać papryczkę chili

Kotleciki jaglane
(Wyświetlono 35 880 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Aniula 3 maja 2020 o 10:09

    Kinga pyszne kotleciki.Nawet mój mąż mięsozerca się nimi zajadał :)Akurat miałam ugotowany nadmiar kaszy jęczmiennej,więc ją pysznie wykorzystalam. PYCHA☺

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.