Bardzo prosty przepis jednak wymaga trochę czasu. Smak Wam wynagrodzi tak długie oczekiwanie na kawałek tego cuda!
Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.
Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.
Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.
Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.
Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.
Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.
Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.
zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek
Ilość 963g
Porcji 9
- Ilość na porcję
- Kalorie 330
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 23g36%
- Węglowodany 27.5g10%
- Błonnik pokarmowy 4.2g17%
- Białko 7.7g16%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.
Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.
Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.
Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.
Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.
Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.
Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.
zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek
Dlaczego mój komentarz nie został dodany ze sernik jest za kwaśny?Widze ze durnowate komentarze są zatwierdzane a te które mogą komuś pomoc żeby nie dawali tyle cytryny już nie są przepuszczane!
wszystkie dodaje – niestety nie nadążam z akcetopwaniem ich gdyż miesięcznie na blog wchodzi około 500 000 tysięcy osób – a ja wszystko sama prowadzę – więc stąd te opóznienie!
Gdyby nie ilośc tej cytryny to by było dobre,niestety głownie cytryna się przebija w smaku
Przepyszne! Ja dodałam maliny mrożone i chyba dlatego, ta część miała troszkę luźniejszą konsystencję. Koniecznie do powtórzenia.
Jak będę dodawała krem kokosowy to mam dać go tyle ile jest w 1 puszce mleczka kokosowego czy go ma być w sumie 400 ml. Bo puszka ma 400 ml jak zostanie woda to tego kremu będzie trochę mniej.
Czy można użyć mrożonych malin?
tak
Akurat mam wszystkie składniki, więc po prostu muszę spróbować! Wygląda pysznie!
Mniam, jak smakowicie wygląda! Ja jakoś nie mogę się przekonać do spodów z masy daktylowej, dla mnie są zdecydowanie za słodkie :<
Czy mleko kokosowe całe? Ta woda, która zwykle jest na dnie puszki też?
tylko krem – pisze w przygotowaniu