Vege klopsiki w sosie pomidorowym

Od kiedy spróbowałam ich pierwszy raz – pokochałam je za smak. Klopsiki w 100% roślinne – musicie ich skosztować!

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas25 minut

 2 opakowania klopsików Dobra Kaloria
 1 łyżki oliwy z oliwek
składniki na sos
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 3 suszone pomidory
 400 g passaty pomidorowej
 2 łodygi selera naciowego
 2 łyżeczka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 sól i pieprz
dodatkowo
 100 g makaronu razowego spaghetti
 1 garść świeżej bazylii

1

Na rozgrzane dno patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około minutę.

2

Dodać pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz w talarki seler naciowy całość smażyć kolejną minutę.

3

W kolejnym etapie dodać passatę pomidorową, cukier, sól, pieprz oraz suszone oregano. Całość dusić około 15-20 minut na małym ogniu.

4

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

5

Na dno drugiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej klopsiki przez 5 minut - tak aby zarumieniły się z każdej strony.

6

Makaron przełożyć do sosu pomidorowego, całość wymieszać. Dodać klopsiki obficie posypać świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

Porcji 3


Ilość na porcję
Kalorie 536
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 29g45%
Węglowodany 41.6g14%
Błonnik pokarmowy 7.8g32%
Białko 24g48%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 opakowania klopsików Dobra Kaloria
 1 łyżki oliwy z oliwek
składniki na sos
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 3 suszone pomidory
 400 g passaty pomidorowej
 2 łodygi selera naciowego
 2 łyżeczka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 sól i pieprz
dodatkowo
 100 g makaronu razowego spaghetti
 1 garść świeżej bazylii

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około minutę.

2

Dodać pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz w talarki seler naciowy całość smażyć kolejną minutę.

3

W kolejnym etapie dodać passatę pomidorową, cukier, sól, pieprz oraz suszone oregano. Całość dusić około 15-20 minut na małym ogniu.

4

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

5

Na dno drugiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej klopsiki przez 5 minut - tak aby zarumieniły się z każdej strony.

6

Makaron przełożyć do sosu pomidorowego, całość wymieszać. Dodać klopsiki obficie posypać świeżą bazylią.

Vege klopsiki w sosie pomidorowym
(Wyświetlono 4 875 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Avatar Anna 20 sierpnia 2019 o 09:54

    Te klopsiki są mega! Są po prostu nie tylko zdrowe ale i smaczne. 😀 Uwielbiam je pieczone w piekarniku. Wcinam z kaszą jaglaną i surówką 🙂 Twój pomysł wart wypróbowania Kingo! 🙂

  2. Avatar Miśka 6 czerwca 2019 o 17:11

    Te klopsiki to jest totalna rewolucja w mojej kuchni! <3 Od kiedy je odkryłam kupuję je zawsze, kiedy chcę zjeść coś zdrowego i nie mam czasu gotować 🙂 Nie wpadłabym na to, żeby dodać je do sosu, a pomysł jest mega, więc kradnę i zrobię z nimi spaghetti w weekend 🙂

  3. Avatar Andzia 20 maja 2019 o 12:50

    Mój mąż w klopsikach widzi tylko mięso. Tak tym daniem jest Zachwycony 😁😁😁

  4. Avatar Zdzisław Wawrzyniak 13 maja 2019 o 13:57

    Lubię takie alternatywy. Świetnie, że dieta roślinna może być obecnie aż tak urozmaicona! 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *