Vege klopsiki w sosie pomidorowym

Od kiedy spróbowałam ich pierwszy raz – pokochałam je za smak. Klopsiki w 100% roślinne – musicie ich skosztować!

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas25 minut

 2 opakowania klopsików Dobra Kaloria
 1 łyżki oliwy z oliwek
składniki na sos
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 3 suszone pomidory
 400 g passaty pomidorowej
 2 łodygi selera naciowego
 2 łyżeczka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 sól i pieprz
dodatkowo
 100 g makaronu razowego spaghetti
 1 garść świeżej bazylii

1

Na rozgrzane dno patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około minutę.

2

Dodać pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz w talarki seler naciowy całość smażyć kolejną minutę.

3

W kolejnym etapie dodać passatę pomidorową, cukier, sól, pieprz oraz suszone oregano. Całość dusić około 15-20 minut na małym ogniu.

4

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

5

Na dno drugiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej klopsiki przez 5 minut - tak aby zarumieniły się z każdej strony.

6

Makaron przełożyć do sosu pomidorowego, całość wymieszać. Dodać klopsiki obficie posypać świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie536
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 29g38%
Węglowodany 41.6g16%
Błonnik pokarmowy 7.8g28%
Białko 24g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 opakowania klopsików Dobra Kaloria
 1 łyżki oliwy z oliwek
składniki na sos
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 3 suszone pomidory
 400 g passaty pomidorowej
 2 łodygi selera naciowego
 2 łyżeczka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 sól i pieprz
dodatkowo
 100 g makaronu razowego spaghetti
 1 garść świeżej bazylii

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około minutę.

2

Dodać pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz w talarki seler naciowy całość smażyć kolejną minutę.

3

W kolejnym etapie dodać passatę pomidorową, cukier, sól, pieprz oraz suszone oregano. Całość dusić około 15-20 minut na małym ogniu.

4

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

5

Na dno drugiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej klopsiki przez 5 minut - tak aby zarumieniły się z każdej strony.

6

Makaron przełożyć do sosu pomidorowego, całość wymieszać. Dodać klopsiki obficie posypać świeżą bazylią.

Notes

Vege klopsiki w sosie pomidorowym
(Wyświetlono 14 973 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)