Wegańskie serniczki malinowe

Bardzo prosty przepis jednak wymaga trochę czasu. Smak Wam wynagrodzi tak długie oczekiwanie na kawałek tego cuda!

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas5 godziny

składniki na spód
 1 szklanka orzechów włoskich (100g)
 1 szklanka daktyli (najlepiej medjool) (90g)
 ½ łyżeczka cynamonu (2g)
 1 szczypta soli
składniki na masę serową
 1,50 szklanki orzechów nerkowca (250g)
 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
 ¼ szklanka syropu klonowego (80g)
 1 cytryna
 1 szklanka malin (120g)
 2 łyżki nasion chia (20g)

1

Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.

2

Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.

3

Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.

4

Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.

5

Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.

6

Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.

7

Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.

Możliwości
8

zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek

Wartości odżywcze

Ilość 963g

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 330
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23g36%
Węglowodany 27.5g10%
Błonnik pokarmowy 4.2g17%
Białko 7.7g16%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

składniki na spód
 1 szklanka orzechów włoskich (100g)
 1 szklanka daktyli (najlepiej medjool) (90g)
 ½ łyżeczka cynamonu (2g)
 1 szczypta soli
składniki na masę serową
 1,50 szklanki orzechów nerkowca (250g)
 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
 ¼ szklanka syropu klonowego (80g)
 1 cytryna
 1 szklanka malin (120g)
 2 łyżki nasion chia (20g)

Przygotowanie

1

Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.

2

Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.

3

Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.

4

Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.

5

Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.

6

Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.

7

Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.

Możliwości
8

zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek

Wegańskie serniczki malinowe
(Wyświetlono 9 290 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

11 komentarzy

  1. Mart 30 listopada 2019 o 14:30

    Dlaczego mój komentarz nie został dodany ze sernik jest za kwaśny?Widze ze durnowate komentarze są zatwierdzane a te które mogą komuś pomoc żeby nie dawali tyle cytryny już nie są przepuszczane!

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 2 grudnia 2019 o 21:45

      wszystkie dodaje – niestety nie nadążam z akcetopwaniem ich gdyż miesięcznie na blog wchodzi około 500 000 tysięcy osób – a ja wszystko sama prowadzę – więc stąd te opóznienie!

      Odpowiedz
  2. Marta 25 listopada 2019 o 17:43

    Gdyby nie ilośc tej cytryny to by było dobre,niestety głownie cytryna się przebija w smaku

    Odpowiedz
  3. Mira 16 maja 2019 o 06:47

    Przepyszne! Ja dodałam maliny mrożone i chyba dlatego, ta część miała troszkę luźniejszą konsystencję. Koniecznie do powtórzenia.

    Odpowiedz
    1. Sara 10 czerwca 2019 o 12:20

      Jak będę dodawała krem kokosowy to mam dać go tyle ile jest w 1 puszce mleczka kokosowego czy go ma być w sumie 400 ml. Bo puszka ma 400 ml jak zostanie woda to tego kremu będzie trochę mniej.

      Odpowiedz
  4. Iwa 13 maja 2019 o 16:10

    Czy można użyć mrożonych malin?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 15 maja 2019 o 17:10

      tak

      Odpowiedz
  5. Dominika 10 maja 2019 o 10:56

    Akurat mam wszystkie składniki, więc po prostu muszę spróbować! Wygląda pysznie!

    Odpowiedz
  6. Natalia 8 maja 2019 o 17:40

    Mniam, jak smakowicie wygląda! Ja jakoś nie mogę się przekonać do spodów z masy daktylowej, dla mnie są zdecydowanie za słodkie :<

    Odpowiedz
  7. Em 7 maja 2019 o 18:04

    Czy mleko kokosowe całe? Ta woda, która zwykle jest na dnie puszki też?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 7 maja 2019 o 21:37

      tylko krem – pisze w przygotowaniu

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.