Wegańskie serniczki malinowe

Bardzo prosty przepis jednak wymaga trochę czasu. Smak Wam wynagrodzi tak długie oczekiwanie na kawałek tego cuda!

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas5 godziny

składniki na spód
 1 szklanka orzechów włoskich (100g)
 1 szklanka daktyli (najlepiej medjool) (90g)
 ½ łyżeczka cynamonu (2g)
 1 szczypta soli
składniki na masę serową
 1,50 szklanki orzechów nerkowca (250g)
 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
 ¼ szklanka syropu klonowego (80g)
 1 cytryna
 1 szklanka malin (120g)
 2 łyżki nasion chia (20g)

1

Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.

2

Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.

3

Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.

4

Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.

5

Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.

6

Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.

7

Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.

Możliwości
8

zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek

Wartości odżywcze

9 porcji

Serving size

963g


Amount per serving
Kalorie330
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23g30%
Węglowodany 27.5g10%
Błonnik pokarmowy 4.2g15%
Białko 7.7g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

składniki na spód
 1 szklanka orzechów włoskich (100g)
 1 szklanka daktyli (najlepiej medjool) (90g)
 ½ łyżeczka cynamonu (2g)
 1 szczypta soli
składniki na masę serową
 1,50 szklanki orzechów nerkowca (250g)
 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
 ¼ szklanka syropu klonowego (80g)
 1 cytryna
 1 szklanka malin (120g)
 2 łyżki nasion chia (20g)

Przygotowanie

1

Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.

2

Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.

3

Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.

4

Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.

5

Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.

6

Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.

7

Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.

Możliwości
8

zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek

Notes

Wegańskie serniczki malinowe
(Wyświetlono 9 478 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)