Bardzo prosty przepis jednak wymaga trochę czasu. Smak Wam wynagrodzi tak długie oczekiwanie na kawałek tego cuda!
Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.
Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.
Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.
Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.
Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.
Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.
Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.
zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek
9 porcji
963g
- Amount per serving
- Kalorie330
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 23g30%
- Węglowodany 27.5g10%
- Błonnik pokarmowy 4.2g15%
- Białko 7.7g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.
Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.
Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.
Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.
Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.
Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.
Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.
zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek