Sałatka z czarnej soczewicy

Ta sałatka zaskoczy każdego! Prosta i pyszna, pożywna i lekka. Uwielbiam czarną soczewicę, a w towarzystwie tych dodatków smakuje obłędnie!

Ilość porcji4 porcje

 150 g czarnej soczewicy beluga
 250 g jogurtu greckiego
 5 garści rukoli
 2 ząbki czosnku
 1 ugotowany burak (1szt = 50g)
 60 g orzechów włoskich
 1 cebula
składniki dressingu
 3 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka miodu
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 cytryna
 sól i pieprz
 dodatkowo: świeża mięta

1

Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.

2

Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.

3

Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

4

Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.

możliwości
5

można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej

6

można użyć dowolnych orzechów

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

827g


Amount per serving
Kalorie370
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 24.7g32%
Węglowodany 27g10%
Błonnik pokarmowy 2.7g10%
Białko 12.25g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 150 g czarnej soczewicy beluga
 250 g jogurtu greckiego
 5 garści rukoli
 2 ząbki czosnku
 1 ugotowany burak (1szt = 50g)
 60 g orzechów włoskich
 1 cebula
składniki dressingu
 3 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka miodu
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 cytryna
 sól i pieprz
 dodatkowo: świeża mięta

Przygotowanie

1

Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.

2

Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.

3

Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

4

Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.

możliwości
5

można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej

6

można użyć dowolnych orzechów

Notes

Sałatka z czarnej soczewicy z kremem cytrynowym i miętą
(Wyświetlono 20 788 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)