Sałatka z czarnej soczewicy

Ta sałatka zaskoczy każdego! Prosta i pyszna, pożywna i lekka. Uwielbiam czarną soczewicę, a w towarzystwie tych dodatków smakuje obłędnie!

Ilość porcji4 porcje

 150 g czarnej soczewicy beluga
 250 g jogurtu greckiego
 5 garści rukoli
 2 ząbki czosnku
 1 ugotowany burak (1szt = 50g)
 60 g orzechów włoskich
 1 cebula
składniki dressingu
 3 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka miodu
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 cytryna
 sól i pieprz
 dodatkowo: świeża mięta

1

Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.

2

Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.

3

Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

4

Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.

możliwości
5

można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej

6

można użyć dowolnych orzechów

Wartości odżywcze

Ilość 827g

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 370
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 24.7g38%
Węglowodany 27g9%
Błonnik pokarmowy 2.7g11%
Białko 12.25g25%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 150 g czarnej soczewicy beluga
 250 g jogurtu greckiego
 5 garści rukoli
 2 ząbki czosnku
 1 ugotowany burak (1szt = 50g)
 60 g orzechów włoskich
 1 cebula
składniki dressingu
 3 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka miodu
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 cytryna
 sól i pieprz
 dodatkowo: świeża mięta

Przygotowanie

1

Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.

2

Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.

3

Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

4

Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.

możliwości
5

można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej

6

można użyć dowolnych orzechów

Sałatka z czarnej soczewicy z kremem cytrynowym i miętą
(Wyświetlono 18 000 razy, 7 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. m 1 lipca 2019 o 14:39

    A czosnek do dresingu, jogurtu czy sałatki? Bo pojawia się tylko na liście składników, a potem już pamięć o nim ginie…

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 1 lipca 2019 o 21:09

      poprawione – dodajemy do jogurtu

      Odpowiedz
  2. Anka 20 czerwca 2019 o 23:22

    Super przepis, skorzystam na pewno, bo poszukuję właśnie przepisów z buraczkiem i botwinką w tle ?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Dietetyk Na Walizkach 30 maja 2019 o 12:14

    Dobry pomysł z tym dodatkiem soczewicy biorąc pod uwagę jej wysoką wartość odżywczą. Warto wykorzystywać w taki ciekawy sposób rośliny strączkowe 🙂

    Odpowiedz
  4. Kacper 22 maja 2019 o 08:30

    Mmmm! Nigdy nie myślałem, żeby w sałatce znalazła się soczewica, a to przecież tak oczywiste rozwiązanie! Dzięki za dawkę inspiracji!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.