Ta sałatka zaskoczy każdego! Prosta i pyszna, pożywna i lekka. Uwielbiam czarną soczewicę, a w towarzystwie tych dodatków smakuje obłędnie!
Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.
Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.
można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej
można użyć dowolnych orzechów
4 porcji
827g
- Amount per serving
- Kalorie370
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 24.7g32%
- Węglowodany 27g10%
- Błonnik pokarmowy 2.7g10%
- Białko 12.25g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.
Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.
można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej
można użyć dowolnych orzechów