Ta sałatka zaskoczy każdego! Prosta i pyszna, pożywna i lekka. Uwielbiam czarną soczewicę, a w towarzystwie tych dodatków smakuje obłędnie!
Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.
Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.
można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej
można użyć dowolnych orzechów
Ilość 827g
Porcji 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 370
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 24.7g38%
- Węglowodany 27g9%
- Błonnik pokarmowy 2.7g11%
- Białko 12.25g25%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.
Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.
można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej
można użyć dowolnych orzechów
A czosnek do dresingu, jogurtu czy sałatki? Bo pojawia się tylko na liście składników, a potem już pamięć o nim ginie…
poprawione – dodajemy do jogurtu
Super przepis, skorzystam na pewno, bo poszukuję właśnie przepisów z buraczkiem i botwinką w tle ?
Pozdrawiam!
Dobry pomysł z tym dodatkiem soczewicy biorąc pod uwagę jej wysoką wartość odżywczą. Warto wykorzystywać w taki ciekawy sposób rośliny strączkowe 🙂
Mmmm! Nigdy nie myślałem, żeby w sałatce znalazła się soczewica, a to przecież tak oczywiste rozwiązanie! Dzięki za dawkę inspiracji!