Fit jabłka faszerowane – kruszonką

Lekki deser, który można zrobić w piekarniku i na grillu. Cudowny lekko ciepły lub pyszny na zimno. Obowiązkowo z jogurtem wymieszanym z wanilią. Dziś wykorzystałam jabłka ale wy możecie z powodzeniem użyć brzoskwiń, gruszek lub śliwek. Kruszonka jest z płatków owsianych i mielonych migdałów.

Ten przepis należy do Was 🙂 korzystajcie!

Smacznego:)

Ilość porcji6 porcji

 6 jabłek (ja użyłam odmiany Jonagold)
 75 g mąki orkiszowej
 35 g mielonych migdałów
 50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego lub miodu)
 60 g oleju kokosowego
 10 g płatków owsianych błyskawicznych
 10 g migdałów  w płatkach
 1 łyżeczka cynamonu

1

Jabłka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół.

2

Do naczynia żaroodpornego powkładać wydrążone jabłka.

3

Przygotować kruszonkę mieszając wszystkie składniki ze sobą. Kruszonką nadziewać wydrążone jabłka.

4

Piec w piekarniku około 30-40 minut. Podawać najlepiej letnie jabłka lekko oprószone cukrem pudrem  z jogurtem wymieszanym z miodem i ziarenkami wanilii.

Wartości odżywcze

6 porcji

Serving size

Składniki

 6 jabłek (ja użyłam odmiany Jonagold)
 75 g mąki orkiszowej
 35 g mielonych migdałów
 50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego lub miodu)
 60 g oleju kokosowego
 10 g płatków owsianych błyskawicznych
 10 g migdałów  w płatkach
 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1

Jabłka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół.

2

Do naczynia żaroodpornego powkładać wydrążone jabłka.

3

Przygotować kruszonkę mieszając wszystkie składniki ze sobą. Kruszonką nadziewać wydrążone jabłka.

4

Piec w piekarniku około 30-40 minut. Podawać najlepiej letnie jabłka lekko oprószone cukrem pudrem  z jogurtem wymieszanym z miodem i ziarenkami wanilii.

Notes

Fit jabłka faszerowane – kruszonką

(Wyświetlono 1 127 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)