Pizza z polenty z warzywami

Dziś zapraszam Was na doskonałą, nowoczesną wersję pizzy. Wykonałam ją z polenty, więc ciasto przygotujecie ekspresowo. Prosiliście o przepisy z dużą ilością warzyw takie, jakie możecie wziąć ze sobą do pracy lub przygotować na imprezę. Oto on.

Korzystając z okazji już dziś zapraszam Was do odwiedzin tego bloga jutro, ponieważ przygotowałam dla Was pyszną propozycję sałatki do pracy. Przypominam Wam również o tym, aby zostawić po sobie ślad, jeżeli wykonacie którykolwiek z przepisów.

Uciekam teraz na spacer z Jagienką, a Was częstują kawałkiem pizzy. 🙂

Zupełnie coś nowego!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas30 minut

 750 ml bulionu warzywnego
 160 g polenty ekspresowej
 1 pęczek świeżej bazylii
 3 łyżki startego parmezanu
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 cukinia
 1 bakłażan
 1 czerwona papryka
 10 pomidorków koktajlowych
 sól i pieprz
 rukola

1

W rondlu zagotować bulion i dodać do niego polentę – gotować 5 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

2

Do polenty dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i ponownie całość wymieszać.

3

Masę przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą (można też foremkę wyłożyć folia spożywczą), wyrównać szpatułką na grubość ok 1,5 cm i odstawić do wystygnięcia (około 20 minut).

4

Formę z polentą przykryć papierem do pieczenia, a następnie blachą do pieczenia i zdecydowanym ruchem odwrócić tak aby polenta „wyszła” z blaszki. Skropić ja oliwą.

5

Warzywa pokroić w dowolne kształty, pomidory zostawić w całości - wszystko umieścić w misce. Skropić oliwą, oprószyć sola i pieprzem.

6

Warzywa umieścić obok polenty . Wszystko umieścić w nagrzanym piekarniku do 200 ºC z funkcją grill i piec około 15 minut.

7

Przed podaniem warzywa wyłożyć na polentę i udekorować świeżą rukolą.

Możliwości
8

zamiast polenty można użyć kaszy manny

9

warzywa można zapiec z serem feta lub halumi

10

całość dodatkowo można podawać z pesto

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 510
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 20g31%
Węglowodany 73g25%
Białko 21g42%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 750 ml bulionu warzywnego
 160 g polenty ekspresowej
 1 pęczek świeżej bazylii
 3 łyżki startego parmezanu
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 cukinia
 1 bakłażan
 1 czerwona papryka
 10 pomidorków koktajlowych
 sól i pieprz
 rukola

Przygotowanie

1

W rondlu zagotować bulion i dodać do niego polentę – gotować 5 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

2

Do polenty dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i ponownie całość wymieszać.

3

Masę przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą (można też foremkę wyłożyć folia spożywczą), wyrównać szpatułką na grubość ok 1,5 cm i odstawić do wystygnięcia (około 20 minut).

4

Formę z polentą przykryć papierem do pieczenia, a następnie blachą do pieczenia i zdecydowanym ruchem odwrócić tak aby polenta „wyszła” z blaszki. Skropić ja oliwą.

5

Warzywa pokroić w dowolne kształty, pomidory zostawić w całości - wszystko umieścić w misce. Skropić oliwą, oprószyć sola i pieprzem.

6

Warzywa umieścić obok polenty . Wszystko umieścić w nagrzanym piekarniku do 200 ºC z funkcją grill i piec około 15 minut.

7

Przed podaniem warzywa wyłożyć na polentę i udekorować świeżą rukolą.

Możliwości
8

zamiast polenty można użyć kaszy manny

9

warzywa można zapiec z serem feta lub halumi

10

całość dodatkowo można podawać z pesto

Pizza z polenty z warzywami

 

(Wyświetlono 5 073 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Martyna 25 lutego 2019 o 09:27

    Ale to pięknie wygląda!! Na pewno muszę to uszykować. Mam tylko pytanko, czy parmezan jest do smaku czy raczej jako składnik „klejący”? Czy mogę to czymś zastąpić? Czymś co nie jest serem 😀 Chyba, że nie jest konieczny w przepisie.

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2019 o 20:06

      parmezan dodaje smak i jest oczywiście elementem klejącym – można go zastąpić siemieniem lnianym

      Odpowiedz
  2. Weronika 23 lutego 2019 o 19:42

    Mmm… narobiłaś mi smaka na tę pizzę:) powiedz proszę Kingo czy z podanego przepisu wychodzi pizza dla 2 osób czy raczej jednak dla 1? I czy tę polentę można zamienić na mąkę kukurydzianą? Czy efekt będzie podobny? Kasza manna na razie w odstawce, bo unikam glutenu:)

    Odpowiedz
    1. admin 23 lutego 2019 o 20:30

      można zastąpić mąką kukurydzianą – porcja raczej dla 2-3 osób – wszystko zależy jak głodnych 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.