Świąteczny placek orzechowy

Placek orzechowy na razowym spodzie z cynamonem to pyszna propozycja na pachnące, słodkie Święta.
Jest ekstremalnie  orzechowo, karmelowo i cynamonowo. Tarta zniknęła tak szybko jak się pojawiła.
Już dzisiaj zapraszam na kolejny wpis świąteczny. Królem dnia będzie niebiański sernik pomarańczowy z cappuccino na spodzie z orzechów włoskich.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 100 g masła lub margaryny
 50 g cukru
 150 g maki pszennej razowej
 1 jajko
 1 szczypta soli
 2 łyżki cynamonu
Składniki na farsz:
 400 g orzechów ja użyłam: 200g orzechów włoskich , 50 g migdałów , 50 g orzechów nerkowca, 25 g solonych orzeszków ziemnych,
 25 g słonecznika łuskanego, 50 g pistacji
 400 g cukru
 250 ml wody
 100 g śmietany 36%
 200 g masła lub margaryny
 1 łyżka soku z cytryny

1

W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 50 g, cynamon, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.

2

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki

3

Szklankę wody = 250 ml wraz z cukrem 400 g i sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż cukier się skarmelizuje tzn zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać śmietanę, orzechy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a masło starannie rozpuścić w karmelu.

4

Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą.

5

Ciasto po 30 min wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi a wystające ponad formę obciąć nożem.

6

Z ciasta które nam zostało po obcięciu brzegów ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.

7

Do wyłożonej ciastem foremki przelewamy gotowa masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z razowego ciasta kruchego.

8

Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 C na 30 min.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką lodów waniliowych lub bita śmietaną.

Składniki

Składniki na spód:
 100 g masła lub margaryny
 50 g cukru
 150 g maki pszennej razowej
 1 jajko
 1 szczypta soli
 2 łyżki cynamonu
Składniki na farsz:
 400 g orzechów ja użyłam: 200g orzechów włoskich , 50 g migdałów , 50 g orzechów nerkowca, 25 g solonych orzeszków ziemnych,
 25 g słonecznika łuskanego, 50 g pistacji
 400 g cukru
 250 ml wody
 100 g śmietany 36%
 200 g masła lub margaryny
 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

1

W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 50 g, cynamon, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.

2

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki

3

Szklankę wody = 250 ml wraz z cukrem 400 g i sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż cukier się skarmelizuje tzn zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać śmietanę, orzechy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a masło starannie rozpuścić w karmelu.

4

Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą.

5

Ciasto po 30 min wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi a wystające ponad formę obciąć nożem.

6

Z ciasta które nam zostało po obcięciu brzegów ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.

7

Do wyłożonej ciastem foremki przelewamy gotowa masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z razowego ciasta kruchego.

8

Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 C na 30 min.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką lodów waniliowych lub bita śmietaną.

Świąteczny placek orzechowy
(Wyświetlono 19 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar Maja 14 grudnia 2015 o 10:18

    Czy nie należy podpiekać spodu?k

    1. admin admin 14 grudnia 2015 o 23:39

      nie w tym cieście nie jest to wymagane 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *