Tak jak obiecałam, tak będzie! Na blogu pojawiać się będzie znacznie więcej przepisów. Większość z nich będzie lekka, szybka do przygotowania i przede wszystkim pyszna.
Dziś zapraszam Was na pastę z białej fasoli z rozmarynem-idealnie smakuje ze świeżymi warzywami jak jako dodatek np. do pieczywa. Lubię takie szybkie kombinacje kilku składników. Fantastycznie sprawdzają się, kiedy w domu pojawiają się „spontanicznie” goście.
Ps. uwielbiam tę pastę z łuskanym słonecznikiem, ale z powodzeniem możecie użyć orzechów Pini, laskowych czy włoskich.
Zapraszam Was do skosztowania 🙂
Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.
Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.
Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią - podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.
do masy można dodać pieczoną paprykę
masę można wzbogacić o ser typu feta
Porcji 5
- Ilość na porcję
- Kalorie 1263
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 102g157%
- Węglowodany 58g20%
- Białko 24g48%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.
Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.
Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią - podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.
do masy można dodać pieczoną paprykę
masę można wzbogacić o ser typu feta
Przepyszna! Mój luby stwierdził, że wręcz na można przestać jej jeść. To prawda, spałaszowaliśmy całą porcję raz-dwa.
Cudownie – polecam się na przyszłość ?
Moja ulubiona pasta, pierwsza w życiu którą zrobiłam. Bardzo polecam! ?
Ile taką pastę trzymamy w lodówce i czy ewentualnie można zamrażać?
Jaki jest czas przechowywania tej pasty w lodówce i czy można zamrażać?
Czy można użyć świeży rozmaryn?
tak
Przepyszna pasta ??
Z opisu poniżej wynika, że to na 5 porcji, a jedna porcja ma 1263 kcal o_O czy to pomyłka?
tutaj chodzi o całą pastę – ona ma 1263 kcal
Wygląda to cudownie. A pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂