Ten przepis wpadł mi do głowy spontanicznie. Oczywiście było to kolejne popołudnie, kiedy przyszła mi ochota na „coś słodkiego”. Ze względu na alergię Jagienki na białko jajka muszę i chcę odkrywać nowe receptury.
Dziś przychodzę do Was z przepisem na wegańskie pieguski – są pyszne! Ich kolejną zaletą jest szybkość przygotowania.
Mam do Was ogromną prośbę 🙂 Jeżeli wykonacie którykolwiek przepis nie zapomnijcie mnie o tym powiadomić, albo w komentarzu, albo oznaczając #KingaParuzel.
PS. Obiecuję Wam, że teraz na blogu będzie mnóstwo pysznych nowości!!! Zaglądajcie tu często 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce dobrze połączyć ze sobą roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe oraz starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, siemię lniane i sól.
Połączyć zawartość obu misek (ciasto należy wymieszać łyżką, a następnie za pomocą dłoni tak, aby było jednolite).
Dodać posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość zagnieść.
Z ciasta zrobić wałek o średnicy ok 3-4 cm, kroić ciastka o grubości 1 cm i wykładać w dużych odstępach na blaszkę.
Piec przez 10 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
zamiast jabłka można użyć puree z ugotowanego batata lub banan
można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
zamiast mąki orkiszowej można użyć maki pszennej pełnoziarnistej, mąki gryczanej
zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynki lub nasiona słonecznika
Porcji 20
- Ilość na porcję
- Kalorie 162
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8.9g14%
- Węglowodany 19.6g7%
- Białko 2.4g5%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce dobrze połączyć ze sobą roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe oraz starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, siemię lniane i sól.
Połączyć zawartość obu misek (ciasto należy wymieszać łyżką, a następnie za pomocą dłoni tak, aby było jednolite).
Dodać posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość zagnieść.
Z ciasta zrobić wałek o średnicy ok 3-4 cm, kroić ciastka o grubości 1 cm i wykładać w dużych odstępach na blaszkę.
Piec przez 10 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
zamiast jabłka można użyć puree z ugotowanego batata lub banan
można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
zamiast mąki orkiszowej można użyć maki pszennej pełnoziarnistej, mąki gryczanej
zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynki lub nasiona słonecznika
Witam, jakiej mogę użyć mąki żeby ciastka były dodatkowo bezglutenowe? Syn niestety ma alergię.
najlepiej gotowej mieszanki
U mnie świetnie wychodzą z mąki owsianej bezglutenowej.
Mleko kokosowe to chodzi o płyn czy gęsta mase?
o płyn
Rewelacyjny przepis, sklepowe pieguski idą w zapomnienie! ?
bardzo się cieszę że przepis się sprawdził 🙂
Wypróbowane :). Są super, dodałam czekolady pół na pół z migdałami i rewelacja. Często korzystam też z Twojej książki Fit Słodkości, szkoda tylko, że nie ma tak dokładnie podanych zamienników pod każdym przepisem jak na stronie 🙂
zmienię to w kolejnych książkach 🙂
Ciasteczka są cudowne ? Pyszne, a do tego banalne i szybkie w wykonaniu 😉 Właśnie będę robić kolejny raz 🙂
Jestem zakochana w tych ciasteczkach ??? jutro będę je robić z córcia kolejny raz 🙂
Ciasteczka są przepyszne! Na pewno jeszcze nie raz się u mnie pojawią 🙂
Pozdrawiam!
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Nie mam mąki orkiszowej ;/ czy mogę dodać dowolną inną mąkę? Proporcja wtedy taka sama?
Jeśli mogłabym prosić o przepis na domowe rogaliki z konfitura albo ciasto drożdżowe w wersji fit 🙂
tak można dodać innej mąki – proporcje zależą od tego jaka to jest mąka
Kinga a co zamiast oleju kokosowego? Oliwa?
może być 🙂
Nie jestem fanką „fit-trendu” z wegańskimi przepisami, ciastka upiekłam dla mamy z wieloma nietolerancjami pokarmowymi odkrytymi dopiero pare dni temu, co wymusiło w jej zyciu spore zmiany żywieniowe. Ciasteczka wyszly po prostu genialnie! Nie spodziewalam się, ogromne, pozytywne zaskoczenie! Czapki z głów, przepyszne!
bardzo się cieszę i dziękuję za tak miły komentarz :*
Będzie robione! Super, że podajesz wartość kaloryczną. Jako porcje uznajesz jedno ciastko czy 100g gotowego produktu czy może jeszcze inaczej?
Pozdrawiam gorąco!
jako porcję uznaję 1 ciastko
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Och, próbuję z ogromną radością, a najlepsze jest to, że przepisy lecą dalej w świat! Gdybym jeszcze umiała tak pięknie złapać to wszystko na zdjęciach… Ale cóż, trening czyni mistrza! Najważniejsze, że jest smacznie 🙂
Czy zamiast cukru czy innego ksylitolu można dodać banana?
🙂
Są boskie!!!
Poproszę o wiecej takich pysznych wegańskich przepisów.
🙂
Tak można
Właśnie zrobiłam z moja trzylatka:) ciasteczka są mega smaczne. Na pewno niebawem powtórzymy ten przepis.
A czym można zastąpić cukier żeby ciastka nadawały się jako przekąska dla ciężarnej z cukrzycą ciążowa?:)
można zastąpić erytrytolem lub ksylitolem
A zamiast oleju Kokosowego można użyć oleju z pestek winogron? 🙂 pozdrawiam 🙂
tak ale należy zwiększyć ilość mąki – tak aby ciasto było jednolite i nie kleiło się do rąk
Dziękuję za odpowiedź! Ciastka wyszły pychotka chyba najsmaczniejsze jakie dotychczas piekłam z serii vege. Nowy ulubiony przepis❤️ Pozdrawiam 🙂
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂