Najlepsze lody o smaku…

Lata temu zauważyłam u siebie pewne zachowanie, które początkowo wydawało mi się dziwne jednak wnikliwie je oceniając stwierdzam, że po prostu taka jest moja natura. O co chodzi? Już spieszę z tłumaczeniem.

Otóż zauważyłam, że w cyklu przemiennym (rocznym) istnieję u mnie ochota na lody i jej brak. W tamtym roku np. nie byłam fanką lodów – w upalne dni wolałam zimny koktajl lub po prostu lemoniadę, w tym roku zdecydowanie nadganiam zaległości i kiedy tylko mogę kręcę swoje lody, kosztuję i się delektuję. I tak mam od kilkunastu lat – nieprzerwanie – jednego lata jem lody drugiego np. wafle 🙂 Najbliższe miesiące będą u mnie gorące więc przygotowuję swoje ulubione lody, aby zawsze były pod ręką. Dziś rządzi smak znanego likieru – nie bójcie się, dzieci też mogą je jeść – alkohol znika z nich poprzez podgrzanie.

A jakie są Wasze ulubione smaki?

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania15 minut

 ¾ szklanki śmietany kremówki 36%
 ¾ szklanki mleka 3,2%
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ szklanki Baileys lub innego likieru
 8 żółtek
  szklanki cukru pudru trzcinowego
 1 szczypta soli

1

W rondelku doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy i Baileys.

2

W osobnej misce ucierać żółtka wraz z cukrem i szczyptą soli przez 4 minuty.

3

Do masy z żółtek wlać, cały czas mieszając połowę gorącego płynu ze śmietaną. Ważne jest aby cały czas mieszać.

4

Następnie całą masę jajeczną przelać do rondla ze pozostałą śmietaną i na niskim ogniu, ciągle mieszając całość gotować aż masa lekko  zgęstnieje.

5

Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Wlać mieszaninę do pojemnika i przykryć folią łagodnie dociskając do kremu - ma to zapobiec tworzeniu się kożucha.  Całość schłodzić mocno w lodówce.

6

Schłodzoną masę przełożyć do maszyny do lodów i wyrabiać lody lub włożyć do zamrażarki i co godzinę mieszać.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 ¾ szklanki śmietany kremówki 36%
 ¾ szklanki mleka 3,2%
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ szklanki Baileys lub innego likieru
 8 żółtek
  szklanki cukru pudru trzcinowego
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

W rondelku doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy i Baileys.

2

W osobnej misce ucierać żółtka wraz z cukrem i szczyptą soli przez 4 minuty.

3

Do masy z żółtek wlać, cały czas mieszając połowę gorącego płynu ze śmietaną. Ważne jest aby cały czas mieszać.

4

Następnie całą masę jajeczną przelać do rondla ze pozostałą śmietaną i na niskim ogniu, ciągle mieszając całość gotować aż masa lekko  zgęstnieje.

5

Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Wlać mieszaninę do pojemnika i przykryć folią łagodnie dociskając do kremu - ma to zapobiec tworzeniu się kożucha.  Całość schłodzić mocno w lodówce.

6

Schłodzoną masę przełożyć do maszyny do lodów i wyrabiać lody lub włożyć do zamrażarki i co godzinę mieszać.

Notes

Najlepsze lody o smaku…

 

 

(Wyświetlono 1 808 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)