Zioła należą do roślin, które warto uprawiać w donicach na kuchennym parapecie lub ogrodzie. Nie tylko wyglądają pięknie, ale i wzbogacają nasze posiłki. Dokładnie 6 lat temu na tym blogu pokazywałam mój ziołowy ogródek w donicach (TUTAJ). Uwielbiam mieć świeże zioła rosnące dosłownie pod ręką. Większość z nich jest oprócz walorów estetycznych i smakowych również łatwa w uprawie. Jest jednak kilka rzeczy, o których należy pamiętać, jeśli chcesz mieć pewność, że twoje zioła doniczkowe osiągną piękny krzaczasty, zdrowy i bujny wygląd.
Różne zioła mają różne potrzeby w zakresie wilgotności, nasłonecznienia, nawożenia.
Dziś na Wasze specjalne życzenie opiszę jak pielęgnować zioła, tak aby długo służyły nam w kuchni. Zajmę się dokładnymi opisami poszczególnych najbardziej popularnych ziół. Na samym końcu tego postu przedstawię moje, naturalne sposoby zwalczania mszyc.
- BAZYLIA w domu: doniczka stoi w jasnym, słonecznym miejscu, w ogrodzie: słoneczne stanowisko, osłonięte od wiatru – należy pamiętać, że jest to zioło roczne więc nie zimuje
- podlewam ją regularnie, tak aby podłoże było stale wilgotne – nie leje wody na listki!
- uszczykuje (zrywam) liście z wierzchołków pędów, wówczas silniej się rozrasta
- listki bazylii zrywam prawie codziennie i dodaję do potraw, nie zrywam łodyżek – tam, gdzie zrywam listki w późniejszym czasie wyrosną nowe łodyżki.
- jeżeli mam za dużo liści – mrożę je w woreczkach strunowych,
- gdy bazylia zacznie kwitnąć, należy zrywać kwiaty, gdyż wtedy smak liścia straci na intensywności
- PIETRUSZKA w domu: lubi stanowiska jasne i słoneczne, jednak chłodne (ja trzymam swoją pietruszkę na oknie w pomieszczeniu gospodarczym w którym jest w zdecydowanie chłodniej niż w kuchni), w ogrodzie: stanowisko półsłoneczne, przepuszczalna gleba
- pietruszka lubi ziemię cały czas wilgotną (nie należy doprowadzić do jej przesuszenia) – często trzymam ją w doniczkach w których na dno wlewam wodę aby miała do niej stały dostęp
- KOLENDRA tak jak bazylia lubi słoneczne i ciepłe miejsce w domu i w ogrodzie
- wymaga żyznej, ciepłej i lekkiej gleby
- podlewam ją systematycznie tak, aby podłoże było stale wilgotne
- kiedy pojawiają się kwiaty należy je usuwać, aby roślina mogła stale się rozrastać
- MIĘTA w ogrodzie lubi miejsce słoneczne lub półcieniste oraz stałą wilgotność
- polecam wkopać ją do dużej donicy lub do gruntu również w donicy gdyż jest to zioło, które jest bardzo ekspansywne i silnie się rozrasta
- w domu: stanowisko słoneczne i stała wilgotność podłoża
- aby roślinę utrzymać w zwartym pokroju należy usuwać kwiaty i pędy, które zbyt się rozrastają
- LIŚĆ LAUROWY uprawiam na słonecznym i ciepłym kuchennym parapecie
- latem doniczkę wynoszę do ogrodu
- podlewam go dopiero wtedy kiedy gleba jest sucha
- uszczykiwanie listków sprawia, że się rozrasta
- SZAŁWIĘ uprawiam tylko w ogrodzie rośnie w donicach i w gruncie na stanowisku bardzo słonecznym
- należy pamiętać aby wiosną mocno przyciąć krzaczek około 10 cm od gruntu
- TYMIANEK uprawiam w domu jak i w ogrodzie na stanowisku słonecznym i ciepłym, osłoniętym od wiatru.
- lubi gleby przepuszczalne i jednocześnie umiarkowanie wilgotne
- podlewam go dopiero wtedy kiedy gleba jest sucha
- OREGANO w kuchni lubi przepuszczalną glebę oraz miejsce w pełnym słońcu, należy je umiarkowanie podlewać.
- w ogrodzie uwielbia ubogą, suchą i kamienistą glebę
- LUBCZYK w domu w moim przypadku uprawa się nie udała jednak zwiędłe roślinki wkopuję wiosną lub latem do gruntu gdzie rosną doskonale
- jest to roślina wieloletnia, która lubi rozsiewać się po ogrodzie, warto uszczykiwać kwiaty aby temu zapobiec
- w gruncie rośnie u mnie na stanowisku półsłonecznym i glebie wilgotnej
- KOCANKA WŁOSKA zwana inaczej roślina curry lubi ciepło i stanowiska słoneczne
- należy ją umiarkowanie podlewać – nie lubi wilgoci dlatego warto sadzić ją w przepuszczalnym podłożu
- polecam sadzić ją do donic, a zimą trzymać w domu
- zazwyczaj udaje mi się kupić sadzonki w ogrodnictwach
- KOPEREK uprawiam tylko w ogrodzie poprzez wysianie go do donic
- lubi słońce, przepuszczalną i wilgotną glebę
- jest bardzo łatwy w uprawie, lubi rozsiewać się po ogrodzie
SZCZYPIOREK
- w domu najczęściej uprawiam zieloną cebulkę poprzez włożenie cebuli do doniczki z ziemią lub znużeniu jej do połowy w wodzie- tak aby korzenie stykały się wodą
- w ogrodzie kupuję rozsadę szczypiorku wiosną na targu i wkopuję do dużych donic.
- lubi jak większość ziół stanowisko słoneczne i glebę wilgotną
MELISA
- jak większość ziół lubi stanowisko słoneczne i półcieniste zarówno domu jak i ogrodzie
- warto ją przycinać aby ładnie się rozrastała
- najlepiej uprawiać ją w głębokich doniczkach
TRYBULA
- dość łatwa w uprawie i mało wymagająca, jak jest tylko dostępna można kupić ją np. w Lidlu (tam sprzedają zioła z polskich upraw)
- uprawiam ją w donicach w ogrodzie albo z sadzonek albo z nasion
- lubi miejsce półcieniste
NATURALNE SPOSOBY WALKI Z MSZYCAMI
- sadzenie w okolicach roślin: mięty, czosnku, cebuli lub lawendy
- opłukiwanie roślin wodą – sadzonki ziół, które rosną w małych doniczkach zanurzam w misce z wodą i lekko potrząsam. Po tygodniu powtarzam czynność
- opryskiwanie roślin
- garść pokrzyw i skrzypu zalać wodą (ok 1 L) odstawić na 24 godziny w ciemne miejsce (można wykonać oprysk również poprzez zalanie herbaty z pokrzywy i ze skrzypu)
- woda z dużą ilością soli – na 1 L wody dodaję 3 łyżki soli
- kilka zgniecionych ząbków czosnku zalać wodą i wymieszać z 1 łyżką oleju (aby oprysk utrzymał się na roślinie)
JAK NAWOZIĆ ZIOŁA?
- Przygotowuje gnojówkę z pokrzyw i skrzypu – do wiaderka zrywam rośliny i zalewam wodą tylko do ich przykrycia. ODstawiam w ogrodzie w zacienione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie rozcieńczam w stosunku 1:20 z wodą
- Biohumus -można kupić w sklepach ogrodniczych
JEżeli macie jakieś pytania lub coś pominęłam – piszcie proszę śmiało w komentarzach 🙂
Super wpis jestem zielony że tak powiem w sadzeniu takich roślinek ale chce samemu sobie wychodować mięte piętruszke na pewno i może coś jeszcze bo jednak swoje zioła to swoje zioła. Dzięki za wpis bo właśnie przymierzam się do zrobienia w kuchni takiego zielnika własnego żona mówiła ze świetny pomysł i już mieliśmy z miesiąc temu to zrobić.
MArek polecam zioła – są fantastyczne w uprawie jak i w kulinariach 🙂
Rewelacyjny wpis na konkretny i temat na topie bo fit life, health life jest teraz coraz popularniejsze. Idzie za tym coraz większe docenienie chociażby domowej uprawy ziół itp. Sama hoduję odkąd pamiętam miętę na tarasie w dużej donicy jednak przyznam szczerze, że jej nie przycinałam jak ty to radzisz we wpisie. Dostosuje się 😉
dzięki za tak miły komentarz 🙂