Jak pielęgnować zioła?

Zioła należą do roślin, które warto uprawiać w donicach na kuchennym parapecie lub ogrodzie. Nie tylko wyglądają pięknie, ale i wzbogacają nasze posiłki.  Dokładnie 6 lat temu na tym blogu pokazywałam mój ziołowy ogródek w donicach (TUTAJ). Uwielbiam mieć świeże zioła rosnące  dosłownie pod ręką. Większość z nich jest oprócz walorów estetycznych i smakowych również łatwa w uprawie. Jest jednak kilka rzeczy, o których należy pamiętać, jeśli chcesz mieć pewność, że twoje zioła doniczkowe osiągną piękny krzaczasty,  zdrowy i bujny wygląd.

Różne zioła mają różne potrzeby w zakresie wilgotności, nasłonecznienia, nawożenia.

Dziś na Wasze specjalne życzenie opiszę jak pielęgnować zioła, tak aby długo służyły nam w kuchni.  Zajmę się dokładnymi opisami poszczególnych najbardziej popularnych  ziół. Na samym końcu tego postu przedstawię moje, naturalne sposoby zwalczania mszyc.

  • BAZYLIA w domu: doniczka stoi w jasnym, słonecznym miejscu, w ogrodzie: słoneczne stanowisko, osłonięte od wiatru – należy pamiętać, że jest to zioło roczne więc nie zimuje
  • podlewam ją regularnie, tak aby podłoże było stale wilgotne – nie leje wody na listki!
  • uszczykuje (zrywam) liście z wierzchołków pędów, wówczas silniej się rozrasta
  • listki bazylii zrywam prawie codziennie i dodaję do potraw, nie zrywam łodyżek – tam, gdzie zrywam listki w późniejszym czasie wyrosną nowe łodyżki.
  • jeżeli mam za dużo liści – mrożę je w woreczkach strunowych,
  • gdy bazylia zacznie kwitnąć, należy zrywać kwiaty, gdyż wtedy smak liścia straci na intensywności

  • PIETRUSZKA w domu: lubi stanowiska jasne i słoneczne, jednak chłodne (ja trzymam swoją pietruszkę na oknie w pomieszczeniu gospodarczym w którym jest w zdecydowanie chłodniej niż w kuchni), w ogrodzie: stanowisko półsłoneczne, przepuszczalna gleba
  • pietruszka lubi ziemię cały czas wilgotną (nie należy doprowadzić do jej przesuszenia) – często trzymam ją w doniczkach w których na dno wlewam wodę aby miała do niej stały dostęp

  • KOLENDRA tak jak bazylia lubi słoneczne i ciepłe miejsce w domu i w ogrodzie
  • wymaga żyznej, ciepłej i lekkiej gleby
  • podlewam ją systematycznie tak, aby podłoże było stale wilgotne
  • kiedy pojawiają się kwiaty należy je usuwać, aby roślina mogła stale się rozrastać

  • MIĘTA w ogrodzie lubi miejsce słoneczne lub półcieniste oraz stałą wilgotność
  • polecam wkopać ją do dużej donicy lub do gruntu również w donicy gdyż jest to zioło, które jest bardzo ekspansywne i silnie się rozrasta
  • w domu: stanowisko słoneczne i stała wilgotność podłoża
  • aby roślinę utrzymać w zwartym pokroju należy usuwać kwiaty i pędy, które zbyt się rozrastają

  • LIŚĆ LAUROWY uprawiam na słonecznym i ciepłym kuchennym parapecie
  • latem doniczkę wynoszę do ogrodu
  • podlewam go dopiero wtedy kiedy gleba jest sucha
  • uszczykiwanie listków sprawia, że się rozrasta

  • SZAŁWIĘ uprawiam tylko w ogrodzie rośnie w donicach i w gruncie na stanowisku bardzo słonecznym
  • należy pamiętać aby wiosną mocno przyciąć krzaczek około 10 cm od gruntu

  • TYMIANEK uprawiam w domu jak i w ogrodzie na stanowisku słonecznym i ciepłym, osłoniętym od wiatru.
  • lubi gleby przepuszczalne i jednocześnie umiarkowanie wilgotne
  • podlewam go dopiero wtedy kiedy gleba jest sucha

  • OREGANO w kuchni lubi przepuszczalną glebę oraz miejsce w pełnym słońcu, należy je umiarkowanie podlewać.
  • w ogrodzie uwielbia ubogą, suchą i kamienistą glebę

  • LUBCZYK w domu w moim przypadku uprawa się nie udała jednak zwiędłe roślinki wkopuję wiosną lub latem do gruntu gdzie rosną doskonale
  • jest to roślina wieloletnia, która lubi rozsiewać się po ogrodzie, warto uszczykiwać kwiaty aby temu zapobiec
  • w gruncie rośnie u mnie na stanowisku półsłonecznym i glebie wilgotnej

  • KOCANKA WŁOSKA zwana inaczej roślina curry lubi ciepło i stanowiska słoneczne
  • należy ją umiarkowanie podlewać – nie lubi wilgoci dlatego warto sadzić ją w przepuszczalnym podłożu
  • polecam sadzić ją do donic, a zimą trzymać w domu
  • zazwyczaj udaje mi się kupić sadzonki w ogrodnictwach

  • KOPEREK uprawiam tylko w ogrodzie poprzez wysianie go do donic
  • lubi słońce, przepuszczalną i wilgotną glebę
  • jest bardzo łatwy w uprawie, lubi rozsiewać się po ogrodzie

SZCZYPIOREK

  • w domu najczęściej uprawiam zieloną cebulkę poprzez włożenie cebuli do doniczki z ziemią lub znużeniu jej do połowy w wodzie- tak aby korzenie stykały się wodą
  • w ogrodzie kupuję rozsadę szczypiorku wiosną na targu i wkopuję do dużych donic.
  • lubi jak większość ziół stanowisko słoneczne i glebę wilgotną

MELISA

  • jak większość ziół lubi stanowisko słoneczne i półcieniste zarówno domu jak i ogrodzie
  • warto ją przycinać aby ładnie się rozrastała
  • najlepiej uprawiać ją w głębokich doniczkach

TRYBULA

  • dość łatwa w uprawie i mało wymagająca, jak jest tylko dostępna można kupić ją np. w Lidlu (tam sprzedają zioła z polskich upraw)
  • uprawiam ją w donicach w ogrodzie albo z sadzonek albo z nasion
  • lubi miejsce półcieniste

NATURALNE SPOSOBY WALKI Z MSZYCAMI

  1. sadzenie w okolicach roślin: mięty, czosnku, cebuli lub lawendy
  2. opłukiwanie roślin wodą – sadzonki ziół, które rosną w małych doniczkach zanurzam w misce z wodą i lekko potrząsam. Po tygodniu powtarzam czynność
  3. opryskiwanie roślin
  • garść pokrzyw i skrzypu zalać wodą (ok 1 L) odstawić na 24 godziny w ciemne miejsce (można wykonać oprysk również poprzez zalanie herbaty z pokrzywy i ze skrzypu)
  • woda z dużą ilością soli – na 1 L wody dodaję 3 łyżki soli
  • kilka zgniecionych ząbków czosnku zalać wodą i wymieszać z 1 łyżką oleju (aby oprysk utrzymał się na roślinie)

JAK NAWOZIĆ ZIOŁA?

  1. Przygotowuje gnojówkę z pokrzyw i skrzypu – do wiaderka zrywam rośliny i zalewam wodą tylko do ich przykrycia. ODstawiam w ogrodzie w zacienione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie rozcieńczam w stosunku 1:20 z wodą
  2. Biohumus -można kupić w sklepach ogrodniczych

 

JEżeli macie jakieś pytania lub coś pominęłam –  piszcie proszę śmiało w komentarzach 🙂

(Wyświetlono 3 116 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Marek 5 czerwca 2018 o 15:11

    Super wpis jestem zielony że tak powiem w sadzeniu takich roślinek ale chce samemu sobie wychodować mięte piętruszke na pewno i może coś jeszcze bo jednak swoje zioła to swoje zioła. Dzięki za wpis bo właśnie przymierzam się do zrobienia w kuchni takiego zielnika własnego żona mówiła ze świetny pomysł i już mieliśmy z miesiąc temu to zrobić.

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:23

      MArek polecam zioła – są fantastyczne w uprawie jak i w kulinariach 🙂

      Odpowiedz
  2. Karolina 5 czerwca 2018 o 11:01

    Rewelacyjny wpis na konkretny i temat na topie bo fit life, health life jest teraz coraz popularniejsze. Idzie za tym coraz większe docenienie chociażby domowej uprawy ziół itp. Sama hoduję odkąd pamiętam miętę na tarasie w dużej donicy jednak przyznam szczerze, że jej nie przycinałam jak ty to radzisz we wpisie. Dostosuje się 😉

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:23

      dzięki za tak miły komentarz 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.