Słodka klasyka upalnych dni. Ten przepis to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zawsze w letnie dni, kiedy tylko pojawiły się truskawki moja Mama przygotowywała nam to ciasto. Zawsze z sentymentem po nie sięgam. Kiedy na Instagramie pokazałam tylko jego początki przygotowania, posypała się lawina komentarzy i wiadomości z prośbą o przepis. Dzisiejszy przepis nie jest fit, nie jest bez cukru, tłuszczu, glutenu. Dzisiejszy przepis to pyszna, lekka propozycja na fantastyczne ciasto z owocami.
Gwarantuję Wam, raz spróbujecie, a zostanie z Wami na lata. Ciasto lata – biszkopt z kremem i galaretką!
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować biszkopt. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały ponad brzegi.
Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier.
Do ubitych białek cały czas miksując dodać żółtka.
Nastepnie wymieszać obie mąki i przesiać je do masy.
Całość mieszać za pomocą silikonowej szpatuły tak, aby delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto przelać na przygotowną blaszkę i wyrównać. Piec 15 - 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Ponownie włożyć do piekarnika już wyłączonego z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzić.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w miseczce z wodą - ok 3 łyżki tak, aby napęczniała. Po 5 minutach dodać kolejne 3 łyżki wrzątku i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła.
Śmietanę ubić wraz cukrem pudrem. Kiedy będzie już sztywna dodać mascarpone oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie zmiksować, aż zaczną formować się wzorki na kremie.
Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze 2 minuty.
Przygotowanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki.
Galaretkę truskawkową wylać na ciasto w momencie, kiedy zacznie tężeć. Ponownie całość włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.
Porcji 17
Składniki
Przygotowanie
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować biszkopt. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały ponad brzegi.
Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier.
Do ubitych białek cały czas miksując dodać żółtka.
Nastepnie wymieszać obie mąki i przesiać je do masy.
Całość mieszać za pomocą silikonowej szpatuły tak, aby delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto przelać na przygotowną blaszkę i wyrównać. Piec 15 - 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Ponownie włożyć do piekarnika już wyłączonego z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzić.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w miseczce z wodą - ok 3 łyżki tak, aby napęczniała. Po 5 minutach dodać kolejne 3 łyżki wrzątku i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła.
Śmietanę ubić wraz cukrem pudrem. Kiedy będzie już sztywna dodać mascarpone oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie zmiksować, aż zaczną formować się wzorki na kremie.
Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze 2 minuty.
Przygotowanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki.
Galaretkę truskawkową wylać na ciasto w momencie, kiedy zacznie tężeć. Ponownie całość włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.
To ciasto jest rewelacyjne! Robie właśnie kolejny raz. Polecam:)
Oj dawno nie jadłam takiego ciasta z galaretką! Kradnę przepis i muszę sobie zrobić!
Zrobiłam biszkopt zgodnie z przepisem, ale ten z przepisu się nie udał. Wyglądał super, jednak po wystudzeniu był zbyt zbity, suchy, brakowało mu puszystosci. Nie wiem dlaczego ?
Żelatynę można rozpuścić w gorącej wodzie ??? (Pierwszy etap ) bo tak zrobiłam i teraz nie wiem czy wyjdzie mi krem ??
również można choć lepiej ja namoczyć
zrobiłam na weekend (bez skórki cytryny)
PRZEPYSZNE!!! Na pewno jeszcze nie raz zrobię ! :)))
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Czy istnieje biszkopt bez jajek? Moje dzieci są na nie uczulone :/
tak – jest wegański biszkopt – w mojej książce Fit słodkości
Hej 🙂
Składniki na biszkopt maja być w temperaturze pokojowej ? I czy skórka z cytryny jest niezbędna.? 🙂 pozdrawiam :*
szczerze Ci powiem 🙂 do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej choć nieraz robiłam ze składników prosto z lodówki i zawsze się udało 🙂
do kremu stanowczo lepiej ubiją się mocno schłodzone
skórkę można pominąć
Zaraz będę robiła to ciasto pierwszy raz, oby wyszło, bo to na jutro dla gości, mam nadzieję, że będzie przepyszne. 😉
koniecznie daj znać 🙂
Mimo iż nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast to muszę przyznać że to ciasto wyszło mi rewelacyjnie! Dzięki Kinga za świetne przepisy, zaglądam tu często i jestem twoja wielka fanka:) pozdrawiam
Monika nawet nie masz pojęcia ile takie komentarze dla mnie znaczą :* – dziękuję 🙂
Nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁 wszystko krok po kroku zgodnie z przepisem ale gdy doszłam do etapu połączenia ubitego kremu z żelatyną to wszystko mi się zwarzyło i muszę zacząć od początku. Boję się tylko, że znowu będzie to samo. Co mogło być przyczyną? ?
Może żelatyna była za ciepla?
Zrobiłam drugie podejście i nie dałam żelatyny do kremu tylko krem łączyłam stopniowo z żelatyną. Najpierw dodałam troszkę kremu do żelatyny, delikatnie mieszałam, powtórzyłam dwa razy i potem już dałam cały pozostały krem. Tym razem wyszło rewelacyjnie. A mężowi tak smakowało, że właśnie jestem w trakcie pieczenia na weekend kolejnej, wielkiej blachy ?? Owoce z ryneczku od lokalnych „zbieraczy” także zapowiada się pyyycha!! Dziękuję!!!
wspaniale! bardzo się cieszę że przepis się udał 🙂
za ciepła żelatyna , zła śmietana – najlepiej używać świeżej,mocno schłodzonej
Wizdzat tylko to zdjęcie przeniosłam się w czasie 25 lat w stecz! Pamiętam ten smak i zapach ! Już biografia się doczekać kiedy przedstawię go moim dzieciom ! Będą pod wrażeniem ! Pozdawiam
🙂
Ciężko znaleźć mi odpowiedniejsze słodkości na gorące dni. Chłodna galaretka i spora porcja owoców. Kusi oj kusi wyglądem, na sam widok aż coś słodkiego by się zjadło. Zapiszę sobie ten przepis i wykorzystam w weekend. Dzieciaki będą zachwycone. Jednak użyję malin, które uwielbiam zamiast truskaweczek. Super wpis i oby tak dalej!
bardzo się cieszę 🙂 dla mnie ta receptura to taka klasyka mojego rodzinnego domu 🙂
A czym można zastąpić żelatynę ?
Agarem
Na pewno teraz w weekend przetestuję ten przepis, akurat robimy małą imprezkę na działce więc na upalne dni taki placek z lodówki będzie moim zdaniem idealny. Wcześniej już robiłam dużo razy taki placek z galaretką , u mnie w domu wszyscy go lubią:) Dam znać jak przetestuję Pani przepis, ale na pewno będzie bardzo dobry,
czekam z niecierpliwością 🙂 gorąco pozdrawiam 🙂