Tworząc przepisy najczęściej w moim przypadku powstają one z „resztek”. To zaskakujące jak wiele smaku zawierają tzw. odpadki. Tym razem w roli głównej marchewka ?a raczej jej wytłoczyny po soku. Widzę, jak wielu z Was poszukuje przepisów bezglutenowych. Ten przepis właśnie Wam dedykuję. Kiedy na moim Instagram Stories pokazałam ten przepis zaczęła się istna rewolucja. Zaskakujecie mnie – uwielbiam, kiedy tak żywo reagujecie. Bezglutenowy torcik marchewkowy ?jest niesamowicie prosty w przygotowaniu – wystarczy tylko w jednej misce wymieszać wszystkie składniki. W przepisie podaję również wersję dla wegan i tabelę kaloryczną.
Częstujcie się przepisem, dzielcie się opiniami i jeśli Wam podoba się to, co robię mówcie o tym dalej ?
Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.
Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.
Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką
Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)
Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej
Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 284
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 18.3g29%
- Węglowodany 25.5g9%
- Białko 7.4g15%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.
Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.
Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką
Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)
Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej
Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym
Super przepis, zrobiłam i co najważniejsze nawet najmłodsi się zakładali;) ja zawsze nieco modyfikuje przepisy, ale tak czy inaczej ciacho pyszne!
Kinga, czy mogę użyć mąki owsianej? Jeżeli tak, to w jakiej ilości?
Wspaniałe prosty przepis i super smaczne ciasto, dziękuję i polecam
Czym można zastąpić olej z pestek winogron ?
oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, olejem kokosowym
Bardzo wykwintnie wygląda ten torcik!
🙂
wyciśnięciu 🙂 soku z wyciskarki- miało być.
Do ciasta dodałam wytłoki z marchewki i pomarańczy, które zostaly po wciśnięciu soku z wyciskarki. Ta pulpa byla dość sucha. Następnym razem dodam trochę soku. Bo ciasto było zbite i słabo wyrosło. Ale jest pyszne. Na wierzch przygotowałam krem z tofu z przepisu Kingi wegańskiego tortu marchewkowego. Super przepisy. Świetne inspiracje.
super że smakowało 🙂 dzięki za komentarz :*
Torcik przepyszny! W domu normalnie rzucili się na niego przez co na drugi dzień musiałam zrobić drugi i również znikł w kilka minut <3 Na pewno trafi na wielkanocny stół 😀
Takie komentarze cieszy mnie najbardziej? bardzo dziękuję.
Kinga!
W smaku genialne ale strasznie mi się kruszy, jakaś rada?
Kinga, zrobiłam dzisiaj to ciasto. Użyłam tartej marchewki. Musiałam dodać trochę maślanki, bo nie było w ogóle mokre. Chyba wytłoczyny z soku mają inną konsystencję i efekt jest wtedy inny. Niemniej smak w porządku.
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz.
A czy mozna ciasto mozna przełożyć jakims kremem?? Czy raczej moze sie rozwalic?
ciasto jest dość ciężkie i mokre. Zabieg się uda jednak wydaje mi się niepotrzebny 🙂
Wygląda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje 🙂 mniam
czym można zastąpić mąkę migdalową??
Zrobiłam ciasto z cukinii i jabłka dodając mąkę kokosową wg Twoich zaleceń.
Wyszło przepyszne, wszyscy w pracy chwalili 🙂
Jogurt kokosowy kupny (jeśli tak to jaki polecasz?) czy własnej roboty? 🙂