Baton czekoladowy z orzechami i piankami

Ten przepis jest świetnym rozwiązaniem kiedy brakuje nam czasu, nie chcemy użyć lub nie mamy miksera i mamy ogromna ochotę na czekoladę. Spód jest ekstremalnie czekoladowy, orzechy są chrupkie a pianki nadają słodyczy i fajnie się topią:) Oczywiście jest to ciekawa baza pod różne kombinacje smakowe. Na pewno spróbuję zrobić z żurawiną i solonymi orzeszkami. A wy jaką wersję zrobicie?
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 ½ szklanki masła
 ½ szklanki kakao
 1 szklanka cukru
 1 jako
 ½ szklanki mąki
 ¼ szklanki maślanki
 1 łyżeczka wanilii
 1 szklanka pianek marshmallow
 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich
 1 czekolady deserowej pokrojonej w 1 cm kostkę

1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Formę kwadratową 20x20 cm wykładam papierem do pieczenia.

2

W średniej wielkości rondlu, na małym ogniu łączymy masło i kakao, mieszam aż masa stanie się jednolita.

3

Ściągam z palnika dodaję, dodajemy cukier, mąkę , jajko maślankę i wanilię. Mieszam aż masa będzie jednolita.

4

Nakładam ciasto równomiernie na wcześniej przygotowaną formę. Piekę 25 min lub do momentu aż środek ciasta będzie suchy (nie przypiekamy w przeciwnym razie ciasto będzie suche)

5

Wyciągamy z piekarnika, posypujemy po wierzchu pokrojonymi w 1 cm kosteczkę piankami, orzechami włoskimi i czekoladą.

6

Ponownie wkładam do piekarnika na 3-5 min lub do momentu aż składniki topiąc się, połączą się.

Składniki

 ½ szklanki masła
 ½ szklanki kakao
 1 szklanka cukru
 1 jako
 ½ szklanki mąki
 ¼ szklanki maślanki
 1 łyżeczka wanilii
 1 szklanka pianek marshmallow
 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich
 1 czekolady deserowej pokrojonej w 1 cm kostkę

Przygotowanie

1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Formę kwadratową 20x20 cm wykładam papierem do pieczenia.

2

W średniej wielkości rondlu, na małym ogniu łączymy masło i kakao, mieszam aż masa stanie się jednolita.

3

Ściągam z palnika dodaję, dodajemy cukier, mąkę , jajko maślankę i wanilię. Mieszam aż masa będzie jednolita.

4

Nakładam ciasto równomiernie na wcześniej przygotowaną formę. Piekę 25 min lub do momentu aż środek ciasta będzie suchy (nie przypiekamy w przeciwnym razie ciasto będzie suche)

5

Wyciągamy z piekarnika, posypujemy po wierzchu pokrojonymi w 1 cm kosteczkę piankami, orzechami włoskimi i czekoladą.

6

Ponownie wkładam do piekarnika na 3-5 min lub do momentu aż składniki topiąc się, połączą się.

Baton czekoladowy z orzechami i piankami
(Wyświetlono 161 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *