Pyszna i aromatyczna. Prosta i pożywna. Lubię zupy pełne warzyw i powstałe z „resztek” z lodówki. Na Śląsku takie danie nazywamy eintopf. Często robiła je moja Babcia – to taka pyszna pochwała prostoty. Zupy przygotowuję najczęściej dzień wcześniej, kiedy wiem, że kolejny dzień jest pracowity i nie będzie czasu na gotowanie. Uwielbiam je za różnorodność, szybkość przygotowania i smak. Polecam je nie tylko na obiad, ale i na kolację. To cudowne zakończenie dnia.
Moja zimowa zupa warzywna jest treściwa i lekka. Zawsze podaję ją z jogurtem i świeżym koperkiem.
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.
Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.
Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.
Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły
Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki
Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny
Porcji 5
- Ilość na porcję
- Kalorie 146
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 5.1g8%
- Węglowodany 19.2g7%
- Białko 6.4g13%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.
Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.
Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.
Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły
Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki
Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny
Super !!!!
Jestem zachwycona !
Jeżeli mogę coś polecić to ten sklep:
https://pl.iherb.com/me/discound
Fit przekąski i suplementy najlepszej jakości ?
Super przepis i nowa odsłona zupy warzywnej
Fantastyczna, rozgrzewająca zupa. Idelna na zimowe obiadki 🙂
🙂 dzięki
Rodzinka właśnie po obiedzie ? zupka pyszna ? pominęłam papryczkę chilli ze względu na dzieci, ale z mężem sobie dosypaliśmy do talerza ? Mniam mniam 🙂 pozdrawiam z prawie sąsiedzkich Stolarzowic ?
Bardzo się cieszę – również uwielbiam tą zupę. Pozdrawiam
Super przepis a chciałam się zapytać kiedy będzie przepis na ciasto marchewkowe które pani pokazywała na insta story?
Najbliższym tygodniu – obiecuję.