Zupa pomidorowa ? – jedna z najpopularniejszych w naszym kraju. Ile domów tyle przepisów. Poznajcie mój na zimową, rozgrzewającą wersję, pachnącą słońcem i latem. Ta zupa chyba nigdy mi się nie znudzi. W sezonie używam świeżych, pieczonych pomidorów ?. Zimą, kiedy mam jeszcze swoje pomidorowe ? przeciery – to one stanowią jej skład. Jednak zdarza się i klęska – wtedy sięgam po te krojone w puszce i ożywiam je dodatkami.
Koniecznie przeczytajcie przepis i sprawdźcie co jest w jej składzie. Wielu z Was będzie zaskoczona, wielu uzna to za oczywiste i mam nadzieję, że wielu go wypróbuję. Dajcie znać jak tylko jej skosztujecie!
Ps. zupa jest niskokaloryczna – policzyłam wersję bez dodatków tzn. bez ryżu lub makaronu. Sama czysta zupa w porcji ma 110 kcal.
W przepisie podaję alternatywy dla składników i sposób w jaki ja najcześciej ją podaję.
Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).
Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.
Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.
Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.
pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C
szalotki można zastąpić zwykłą cebulą
papryczka chili - można użyć suszonego chili lub chili w płatkach
pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy
bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw
1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym
oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron
Porcji 5
- Ilość na porcję
- Kalorie 110
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.5g10%
- Sód 376mg16%
- Potas 190mg6%
- Węglowodany 10.1g4%
- Białko 3.7g8%
- Wapń 19%
- Żelazo 1%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).
Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.
Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.
Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.
pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C
szalotki można zastąpić zwykłą cebulą
papryczka chili - można użyć suszonego chili lub chili w płatkach
pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy
bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw
1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym
oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron
Wielką różnicę zawsze robi koncentrat jakiego użyjemy, ciężko trafić na taki porządny w większości z pomidorów, a nie chemii… Polecam spróbować ugotować raz z koncentratu czarnomorskiego, można zamówić na tomaty.pl albo kupić w sklepie w Krakowie. Dajcie znać czy czujecie różnicę.
Pyszna zupa, składniki „osiągalne” co ważne dla zapracowanych ?Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam
Pyszna zupka:)Nie mogę doczekać się sezonu na świeże pomidory,wtedy wypróbuję wersje z pieczonymi pomidorami:)
Ahhhh zdecydowanie polecam z pieczonymi pomidorami.
Pani Kingo, zdjęcie i przepis zachęcają do przygotowania zupy. Ile Pani rekomenduje bazylii do zupy? Jeśli zamienimy papryczkę chili na np. płatki lub suszone – jaką ilość Pani rekomenduje?
ja dodaję jedną sporą garść świeżej bazylii jeżeli suszone chili to szczyptę – w razie potrzeb można zwiększyć pikantność pod koniec – przy doprawianiu
Wygląda przepysznie!
Czy smak będzie równie wyjątkowy z bulionem warzywnym?? ?
tak
Pani Kingo, sposób podania zupy jest tak uroczy, że nie mogę się oprzeć, by nie zadać pytania o miejsce, w którym można się zaopatrzyć w tak genialne naczynia do serwowania jedzenia?
to naczynie jest kupione przez Internet w H&M dział home
Jejku a skąd taka piękna zastawa? 😀
kupione w Internecie H&M home
Fantastyczny przepis na moją ulubioną zupę. Zdjęcia jak zwykle odlotowe 🙂
dziękuję 🙂