Florentynki – ekspresowe ciasteczka

Obróciłam się w prawo, a tam początek miesiąca ukradkiem się uśmiecha. Szybko spojrzałam w lewo, a tu wita mnie jego połowa.  Chyba nie mam po co się rozglądać tylko w przód spoglądać 🙂

Czas jest dla mnie jednocześnie sprzymierzeńcem i wrogiem. Na wiele rzeczy czekam cierpliwie. Wiem, że taka sprawy powinność. Na radość z wielu rzeczy mi zabrania. Moja równowaga czasem zachwiana:) dobrze, że w kuchni odzyskiwana.

Po zawiłościach moich rozmyślań pora na jasny przekaz:) Florentynki! O tak! ulubione ciasteczka mojego męża.

Proste, szybkie i bez pieczenia. Jakie to oczywiste 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 ¾ szklanki brązowego cukru
 1 łyżka masła
 1 szczypta cynamonu
 ¼ szklanki sezamu
 ½ szklanki płatków migdałów
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki pestek słonecznika

1

Nasiona wymieszaj w jednej misce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.

2

Na patelnie z grubym  dnem wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj.

3

Kiedy cukier będzie płynny dodaj masło i wymieszaj.

4

Dodaj nasiona i  całość dokładnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a orzechy lekko podprażą.

5

Łyżką wykładaj ciasteczka na przygotowany papier, starając się aby były płaskie i miały grubość maksymalnie 0,5 cm*.Wystudź.

6

*Należy ostrożnie pracować aby się nie poparzyć gorącym karmelem.
Ciasteczka bardzo szybko stygną, a karmel je zespaja. Można wykończyć je zatapiając w roztopionej gorzkiej czekoladzie.
Florentynki można przetrzymywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 ¾ szklanki brązowego cukru
 1 łyżka masła
 1 szczypta cynamonu
 ¼ szklanki sezamu
 ½ szklanki płatków migdałów
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki pestek słonecznika

Przygotowanie

1

Nasiona wymieszaj w jednej misce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.

2

Na patelnie z grubym  dnem wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj.

3

Kiedy cukier będzie płynny dodaj masło i wymieszaj.

4

Dodaj nasiona i  całość dokładnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a orzechy lekko podprażą.

5

Łyżką wykładaj ciasteczka na przygotowany papier, starając się aby były płaskie i miały grubość maksymalnie 0,5 cm*.Wystudź.

6

*Należy ostrożnie pracować aby się nie poparzyć gorącym karmelem.
Ciasteczka bardzo szybko stygną, a karmel je zespaja. Można wykończyć je zatapiając w roztopionej gorzkiej czekoladzie.
Florentynki można przetrzymywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

Notes

Florentynki – ekspresowe ciasteczka
(Wyświetlono 13 471 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)