Śniadania uwielbiam. Już nocą wymyślam, co przygotuję kolejnego dnia. Wielu z Was pyta w wiadomościach czy każdy mój posiłek wygląda tak jak na zdjęciu? Jaka jest prawda?
Tak! Każda potrawa jest dla mnie tak samo ważna i każda musi sprawić, bym chciała ją mieć w swoich ustach. Zawsze zaczynamy jeść oczyma i dla mnie to bardzo istotne już podczas przygotowania posiłku. Wielu z nas dba o smak (i bardzo dobrze) jednak finalnie zapominamy o ostatecznym wyglądzie. Takie śniadanie, które Wam dzisiaj przedstawiam, jest proste w przygotowaniu i łatwe w dekorowaniu. Na blogu jest już kilka propozycji gryczanek m.in czekoladowa czy klasyczna jasna, w mojej książce „Fit słodkości” również ma swoje miejsce.
Oczywiście, dajcie znać jak tylko jej spróbujecie. Uwielbiam Wasze wiadomości i komentarze ?
Udanego i pysznego poniedziałku ?
Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny, aby aktywować ziarna.
Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.
Dodać do kaszy mleko migdałowe, połowę banana, jagody i nasiona chia – całość zblendować.
Gryczankę udekorować dowolnymi, sezonowymi owocami.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny, aby aktywować ziarna.
Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.
Dodać do kaszy mleko migdałowe, połowę banana, jagody i nasiona chia – całość zblendować.
Gryczankę udekorować dowolnymi, sezonowymi owocami.
Wege przepisy są ostatnio moimi ulubionymi, korzystam niemal każdego dnia. Gdy nie mam czasu na gotowanie i chcę troszkę odciążyć swój układ pokarmowy wybieram gotowe, świeże soki:
https://juiceconcept.pl/produkt/maca-chill/
Uwielbiam kaszę gryczaną – również w słodkiej odsłonie 🙂 Jutro u mnie na śniadanie Pani Jagodowa gryczanka!
Zapraszam również do siebie:
http://www.okplan.pl
dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂
Kinga A powiedz czy można przygotować całość dzień wcześniej, zblendowac wieczorem a zjeść dopiero rano?
A ja mam pytanie: skąd tyle tłuszczów nasyconych w gryczance? Nie wdarł się jakiś błąd?
nie zwróciłam na to uwagi -racja -to automaty które przeliczają wartości kaloryczne . Ja tylko podaje składniki – muszę w takim razie poszukać czegoś lepszego. Dzięki za info.
Kingo! Czy twoje gryczanki można przerobić na jaglanki? Niestety bardzo bardzo nie lubię kaszy gryczanej, mozna uzywac zamiennie kaszy jaglanej?
Dzień dobry! Czy sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym z wodą? 🙂
niestety nie
Czemu tylko 3 łyżki kaszy, da się tym najeść? Fajnie że podajesz kaloryczność, takie coś powinno być przy każdym przepisie.
oczywiście że się da oprócz 3 łyżek kaszy są jeszcze inne składniki które robią objętość 🙂
Super przepis, wyglada przepysznie! 🙂
A czy na kolację to będzie też dobra opcja, czy lepiej jednak na śniadanie? 🙂
dla mnie każda pora jest dobra na gryczankę 🙂
Mniam! Zrobię to jutro na śniadanie 🙂
polecam 🙂
Kinga, cudowne przepisy i zdjęcia <3 jak zwykle jestem zakochana, oczarowana i zainspirowana !
Chciałam zapytać o aktywację ziaren kaszy.
Każda z kasz którą chcemy aktywować powinno się namaczać z sokiem z cytryny? Po tzw aktywacji można również gotować i podgrzewać? Aktywowanie ma za zadanie usunięcie "złych" składków ?
Powodem, dla którego nie powinno się jeść kaszy gryczanej surowej bez wcześniejszego jej aktywowania jest spowodowane kwasem fitynowym w ziarnie .
Poprzez namoczenie ziaren i roślin strączkowych znacząco redukujesz zawartość kwasu fitynowego poprzez aktywację naturalnego enzymu, który rozkłada kwas fitynowy i pozwala składnikom odżywczym zawartym w żywności stać się dostępnym dla naszego organizmu.
Takie namaczanie sprawia że lepiej trawimy ziarna i więcej dostarczamy więcej składników odżywczych
A pomyśleć, że jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam kaszy gryczanej. Teraz ją kocham!!!
http://pilloledimagrantiblog.it/kilocal medical slim
Kinga, na jakim etapie podgrzać kaszę, bo wolę ciepłe śniadanko, zwłaszcza jesienią:)
kaszę najlepiej podgrzać po odcedzeniu następnie dodać pozostałe składniki i zmiskować
Kingo, Twoje przepisy z kanału na You tube, z Twoich książek- cudowne,na stałe zagościły w mojej kuchni. Część z nich weganizuję. Są pyszne i proste. Gotuj dla nas więcej. ?
Czy woda do zalania kaszy ma być zimna, ciepła czy może gorąca? Platki owsiane zalewalam gorąca aby szybciej namiekły 😉
zimna 🙂
Hej Kinga ? co Ty masz za maszynkę, w której wszystko miksujesz? Spaliłam swój ręczny blender ? . Uwielbiam Twoje przepisy, a batony z masłem orzechowym to u mnie raz w tygodniu muszą być ?? Potrzebuję kupić coś, w czym wszystko zmiksuje ..chcę zrobić fit trufelki i nie mam czym ?. Pozdrawiam ???
KAsiu używam dokładnie takiego rozdrabniacza http://www.eldom.eu/produkt/rozdrabniacz-wielofunkcyjny-bl200-swif-eldom
Kocham Pani bloga, Pani Kingo!
Jednak jest jedna rzecz nad którą trochę ubolewam – nadmiar owsianek 😛 Uśmiecham się wprawdzie, pisząc to, ale prawda jest taka, że tylko dzięki Pani zdecydowałam się w ogóle jakąkolwiek spróbować. Tylko niestety – choć smak ok, wręcz naprawdę zaskakująco dobry, to jednak konsystencja jest dla mnie czymś nie do przejścia i nie mam na to żadnego pomysłu. 🙁 Ale spróbuję z chęcią tej gryczanki! Wygląda ślicznie! Chwilowo jednak przerzuciłam się na zdrowe pieczywo i kombinuję z różnymi pastami do chleba. Ostatnio, poza Pani propozycjami, inspiruję się też chętnie kanałem Macro Bios Bar na youtube – fajne pomysły mają – moj ulubiony przepis to pasta ze słonecznika z jabłkiem i majerankiem. Może i Pani się spodoba. A zna Pani tę firmę? Glownie zajmuja sie cateringiem na terenie Warszawy i w okolicach, więc to mnie wyklucza jako nabywcę. Ale odkryłam, że prowadza tez sklep internetowy i tak sobie kminie czy czegos nie zamowic na probe.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Witam 🙂
z chęcią sprawdzę sobie podane przez Panią miejsca 🙂 nie znam ich 🙂
Co do owsianki – może dodać do niej więcej orzechów aby struktura nieco się zmieniła 🙂
gorąco pozdrawiam i dziękuję za komentarz :*
razem z moja 2-latka zaliczylysmy na sniadanie Pani gryczanke. mmmm…dobra byla! I Malej takze smakowala (jeszcze wylizuje miske!) Pani strone I konto instagram odkrylam dopiero kilka dni temu I jakos nie moge z nich „zejsc”. dziekujemy za super pomysly!
wspaniale – dziękuję że Pani napisała ??
ale się cieszę czytając takie słowa
proszę zwracać się do mnie po imieniu ??
Kingo, uwielbiam Twoje gryczanki!!! Od Ciebie właśnie nauczyłam się, że można rano wyczarować takie cudo z kaszy gryczanej nie gotując jej 🙂 Dziękuję Tobie za kolejny super przepis 🙂
??