Petarda! Tak! Ten przepis jest świetny! Nie dość że szybki w przygotowaniu to jeszcze przepyszny. Dawno ciasto nie smakowało mi tak bardzo. Wyjadaliśmy je jeszcze ciepłe z blaszki. Sesja zdjęciowa trwała dosłownie 5 minut – ten zapach nie pozwalał pracować. On prowokował do konsumpcji. Najśmieszniejsze jest to że takie przepisy powstają u mnie spontanicznie, z resztek. Przed każdym dłuższym wyjazdem robię generalne czyszczenie lodówek tak aby nic się nie zmarnowało. Tym razem miałam mnóstwo bananów i jogurty – mrożenie ich do koktajli jest rozwiązaniem ale nie w przypadku zamrażarki pełnej tego produktu. Nie lubię skomplikowanych receptur dlatego zazwyczaj moje przepisy bazują na mieszaniu składników mokrych z suchymi. Odpowiednie proporcje sprawiają, że efekt zawsze jest udany.
Kochani moi oczywiście jeżeli wykonacie przepis będzie mi niezmiernie miło jeżeli dacie znać czy Wam smakowało 🙂
Ps. osoby które nie śledzą mnie na instagramie zachęcam do oglądania na bieżąco – większość przepisów przygotowuję na moim stories – będziecie wiedzieć co na blogu się pichci 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.
W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.
Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru
mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową
ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir
słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.
Porcji 11
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.
W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.
Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru
mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową
ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir
słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.
Petarda to mało powiedziane! Ciasto jest niesamowite! Dodałam do środka pokrojone banany oraz czekoladę. Gdyby ktoś chciał zrobić bez jajek to tez polecam. Ja zapomniałam dodać a i tak wyszło genialne!
Zrobione. Przepyszne 🙂
dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Tak Pani Kingo, to ciasto to PETARDA 🙂 eksplozja smaków, pyszne. Jestem zachwycona Pani przepisami 🙂
Wyszło super, mocno czekoladowe i wilgotne no i przepyszne . Bardzo proste ! Polecam
Pani Kingo a czy ciasto wyszłoby z mąką kolosową? Zakupiłam i wypróbowuje ją w różnych wypiekach:-). Ciasto już raz robiłam i zdecydowanie polecam, bardzo smaczne:-).
Pani Kingo, uwielbiam Pani przepisy. Są proste, szybkie, zdrowe a przede wszystkim smaczne. Ciasto wyszło idealnie. Dodałam od siebie orzeszki ziemne. Pozdrawiam
aaaa cudownie nawet nie ma PAni pojęcia ile radości dają mi takie słowa 🙂
Czy można dorzucić mrożone maliny? 🙂
oczywiście
Kingo, właśnie wyjęłam z piekarnika i prezentuje się smakowicie? dziękuję za Twoje przepisy???
cudownie 🙂
oczywiście polecam się na przyszłość 🙂
dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Witaj Kingo.
Czy można zamiast proszku do pieczenia dodać po prostu więcej sody i ile? Dziękuję za świetny przepis.
tak – 1 łyżeczkę
Czy siemie lniane jest Tu konieczne? Czy da sie czyms zastapic?
można pominąć lub dodać orzechy
Bajka!!!
Próbowałam już wielu przepisów na wilgotne ciasta i zawsze coś było nie tak. Tym razem jest perfekcyjnie. A przy okazji można wykorzystać to co zalega w lodówce <3
Wyszło bardzo wilgotne (prawie mokre w środku ) domyślam się, ze za mało mąki dałam ? myślisz , ze mogę je zjeść ??
Kinga! Faktycznie zapach prowokuje do konsumpcji, unosił się w całym mieszkaniu! Dodałam posiekane orzechy i cynamon – wyszło obłędnie! Twoje przepisy są rewelacyjne! 🙂
Zrobiłam i ja, wersja bez czekolady bo nie mogę ☹️ Zamiast jogurtu mleko kokosowe z sokiem z cytryny, trochę mi siadło ale i tak jest PYSZNE!!! Z pewnością nie raz powtórzę ? Pozdrawiam Pani Kingo ?
P.S. Kibicowałam Pani w MasterChefie i od tego czasu zaglądam na Pani bloga, robiłam nie jedno ciasto według Pani przepisu ?
ale mi miło 🙂 dziękuję bardzo za tak przyjemne słowa 🙂
Zrobione! Co prawda z połowy porcji, a olej zastąpiłam jogurtem greckim. Wiem, jak szybko się kończą Twoje ciasta, więc profilaktycznie zrobiłam wersję, którą ewentualnie można zjeść na raz 😀 zjedzone z mamą, na dwa razy. Cudowne
Takie wiadomości lubię najbardziej. Haniu jak zwykle polecam się na przyszłość.
Witam serdecznie,
Chciałabym wypróbować Pani przepis:)
Czy zamiast podanych w przepisie mąki pszennej i żytniej można użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej (jeśli tak, to czy w tej samej ilości, jak w przepisie, czyli 1 szklanka). Banany średniej wielkości? Składniki powinny mieć temp. pokojową? Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam
Tak można użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej w takiej samej proporcji jak podane w przepisie. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Kingo od jakiegos czasu probuje Twoich przepisów i sa świetne. Ciasto robilam i pycha jednak moje dziecie ma alergie czy jak zastapie kakao karobem bedzie ok? A jogurt np śmietanką kokosowa ?? Z gory dziękuję za odpowiedź 🙂
Uwielbiam Cię Kingo Paruzel! Po nieudanej próbie z ciastem marchewkowym, postanowiłam się nie poddawać i upiekłam to cudo bananowe. BOMBA! Mój trzylatek i 10-cio miesięczniak są zachwyceni. Wcięli po dużym kawałku. Dzięki za te przepisy, które wprowadzają do zdrowej diety nieco słodyczy i tę kropkę nad „i” po obiedzie lub do kawy. Bycie na diecie wcale nie musi być męką. Dzięki!
Witam! a czym zastąpić cukier? można posłodzić jakoś daktylami albo czymś innym? (nie ksylitolem ani słodzikiem)?pozdrawiam
oczywiście – można daktylami, cukrem kokosowym, ksylitolem, stewią, erytrytolem itd.
Witam Pani Kingo czym zastąpić olej rzepakowy?
innym olejem, masłem lub ugotowanym batatem
A czy może być zamiennik: mąka orkiszowa zamiast pszennej i mąka jaglana zamiast żytniej?
tak – można 🙂
Zostały mi same białka. Czy mogę użyć je do tego przepisu czy powinny być to całe jajka?
mogą być same białka
Czy zamiast podanych w przepisie mąki pszennej i żytniej można użyć tylko kokosowej (jeżeli tak to jaką ilość)?
tak można ale należy dodać połowe podanej porcji
Zrobione jak zwykle nie zawiodłam się na Pani przepisie – wyszło pyszne 😉 wprowadziłam małą zmianę: nie dodałam cukru bo miałam zamrożone bardzo dojrzałe banany i wyszło i tak słodkie 🙂 Pozdrawiam
Czy cukier trzcinowy mogę zastąpić miodem?
tak
Witam,
ciasto w piekarniku wyrosło a potem opadło znacznie i w przekroju jakby był zakalec. Może to wina czekolady- za grube kawałki ? Ale w smaku oczywiście przepyszne. 🙂
KAsiu prawdopodobnie za długo mieszałaś składniki. Polecam jeszcze raz spróbować i nie mieszać za długo tylko do ich pqłącznia 🙂
Dziękuję Ci za ten przepis! Naprawdę super 🙂
bardzo się cieszę że się udał i przypadł do smaku
Przepyszny 🙂 kolejny przepis na 6 z plusem 😉
bardzo się cieszę że smakował 🙂 dziękuję za komentarz :*
Kurcze utkwiłam przy oleju rzepakowym, u mnie w domu brak , zastanawiam sie czy gdyby zamienic tlusz na oliwe z oliwek i cukier np. na kokosowy lub ksylotion czy mialoby to miejsce bytu? Każde z twoich przepisów to finezja smaków <3, co najlepsze wszystko wychodzi jak na zdjeciach, jestem w niebo wzieta. Zazdroszcze pasji i konsekwentnego dazenia to doskonalenia, jestes genialna dziewczyno! :*
PS. Mam nadzieje ze pomozesz :/
kochana dziękuję za tytle miłych słów
spokojnie możesz zamienić olej na oliwę i cukier na dowolną substancję słodzącą – ciasto uda się w 100%
Pyszne i ekspresowe ciasto:)Super się prezentuję,smak obłędnie czekoladowy:D Bardzo dobre:* Dobrze,że kupuje dużo bananów;)
? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
dziękuję za komentarz ??
Pyszne jest to ciasto. Idealne na jesienne wieczory 🙂
http://pilloledimagrantiblog.it/tisanoreica-opinioni-ed-esperienza
Kingo Twoje przepisy są genialne! Ciasto piekłam dwa razy w ciągu doby bo tak szybko zniknęło. Pracuję w przedszkolu i w ramach warsztatów Kuchcikowo upiekłam z dziećmi ciasto bananowe, które zjadły w ekspresowym tempie na podwieczorek, krzycząc że chcą jeszcze. Od jakiegoś czasu Twoje ciasto w naszym przedszkolu jest najlepszym z podwieczorków jaki można sobie wymarzyć. Zamiast mąki żytniej dodałam gryczaną i też jest pyszne ?. Dziękuję za super przepis i gorąco pozdrawiam ?
ASiu nawet nie wiesz jak mnie cieszą takie komentarze 🙂 Wspaniale, że od najmłodszych lat wpajacie dzieciom że można jeść zdrowe słodycze. Dziękuję :*
Bardzo zaciekawiła mnie kwestia mrożenia ciasta. Nigdy tego nie robiłam, a przyznaję że byłoby to super rozwiązanie, kiedy ciasta w domu jadam tylko ja i kolejnego dnia z tym samym ciastem już mam trochę dosyć. Jak mrozić, jak rozmrażać? Czy wszystkie ciasta typu zdrowe i fit (bez kremów, bez i galaretek) można mrozić?
Czy można ciasto później zamrozić ? 😉
tak – oczywiście
To ciasto jest obłędne! nie dość, że szybko się robi to i fantastycznie smakuje. Zrobiłam z mąką żytnią pełnoziarnistą (nie byłam pewna jaka ma być) i dodałam żurawiny.
Po prostu miooodziooo…
:* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Kingo czekamy na kolejne przepisy? Wydaje się że długo już cię tu nie? ma
jestem jestem – choć miałam remont w kuchni i w domu 🙂 dziś już ruszyłam ze spora ilością nowych przepisów:)
Pod przepisem na ciasto są wypisane możliwości m.in. Ze mąkę pszenną można zamienić na orkiszową?Stąd moje pytanie?
Czy można pominąć siemie lniane? Czy do przepisu używamy siemienia mielonego czy w ziarnach?
Pozdr?
Nie wiem jaki przepis czytałaś ale orkiszowej tam nie ma tylko żytnia. Ja użylam w ziarnach siemnie lniane… to też jest dla estetyki. pozdrawiam
można pominąć – użyłam siemienia w ziarnach
Kinga kilka pytań odnośnie mąk z przepisu:
– mąka żytnia? Mówimy o razowej typ 2000 czy zwykłej typ720?
– czy mąkę pszenna oprócz wymienionych już mąk mogę zastąpić jaglana lub gryczana?
– mąka orkiszowa z przepisu jest pełnoziarnista czy zwykła?
Pozdr☺️
Kasiu juz odpowiadam 🙂
– mąka żytnia? Mówimy o razowej typ 2000 czy zwykłej typ720? mówimy o zwykłej typ 720 -ale możemy spokojnie wymieszać
– czy mąkę pszenna oprócz wymienionych już mąk mogę zastąpić jaglana lub gryczana? tak
– mąka orkiszowa z przepisu jest pełnoziarnista czy zwykła? pełnoziarnista
Lubie twoje przepisy:) Jesteś artyską w kuchni, twoje przepisy są arcydziełem 😀 to co tworzysz jak łączysz składniki z róznych półek to dzieło:) twoje przepisy nie są oklepane jesteś nie do skopiowania! Oby tak dalej ! Poprostu sztuka gotowania 🙂
już teraz piecze się w piekarniku:) już nie moge się doczekać!
Asiu dziękuję za te miłe słowa :* nawet nie wiesz ile dodają energii i chęci do dalszej pracy
🙂 dziękuję :*
Cały czas obserwuje Cię ? praktycznie tylko bananowe ciasto powtarzam najczęściej. To dla tego że sama tworzę w kuchni i eksperymentuje. Najciekawsze jest to że rejony w których mieszkasz ja chodziłam do szkoły i nawet na tą stajnie chodzilam? szkoda wtedy Cię nie znałam jeszcze. Może jak bym się zainspirowała wcześniej zmieniła bym profil??
Ciasto upiekłam wczoraj- wyszło GENIALNE!
Przepięknie wyrosło, idealnie wilgotne i pachnące, a w dodatku szybkie w wykonaniu!
Zamiast cukru trzcinowego dodałam tyle samo ksylitolu, a banany miałam już mocno dojrzałe w związku z czym dla mnie ciacho wyszło odrobinę za słodkie, ale reszta domowników jest zachwycona. Blacha znika z prędkością światła, oby więcej takich przepisów! <3
bardzo się cieszę :* dziękuję za komentarz :*
Kingo! Jestem w Tobie i Twoich przepisach zakochana bardziej i bardziej z każdą próbą! Gdyby nie to, że obie jesteśmy zamężne, klęczałabym właśnie przed Tobą z największym diamentem jaki widział świat.
Czarujesz! Ja i ciasta nie lubiłyśmy się nigdy. Przykład – jak ostatni raz wzięłam się za wypieki kilka lat temu na urodziny męża to po miesiącu mi się przyznał, że początkowo podejrzewał, że zrobiłam chleb…
Wczoraj jednak podniosłam rękawicę i spróbowałam Twojego przepisu na ciacho bananowe. Kinga, czarodziejko! Wyszło! I to jak! PRZEPYSZNE! Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję!
Paulino nawet nie masz pojęcia ile radości dały mi Twoje słowa! to dla mnie coś wyjątkowego! to najpiękniejsza nagroda kiedy przepisy żyją w waszych kuchniach i co najważniejsze – wychodzą i smakują 🙂 to ja dziękuję, dziękuję, dziękuję !!!!:*
Ciasto piekłam 1h 15 minut i wyszło mocno wilgotne. Trochę o konsystencji budyniu… Użyłam maslanki zamiast jogurtu i dość duże banany miałam. Czy to mógł być powód? Ba raczej nie było surowe w środku… :p
tak dokładnie to był powód – w przypadku dużych bananów należy dodać więcej mąki lub ograniczyć ilość płynów
Szybkie i zdrowe ciasto. Uwielbiam takie! W dodatku samym wyglądem zachęca do wypróbowania.
Czy w sytuacji pominiecia czekolady można dodać więcej kakao?
Pozdrawiam!
tak
Kingo jaką mąką mogę zastąpić pszenną? Orkiszową, ryżową?
polecam orkiszową 🙂
Czy można pominąć jogurt – nietolerancja laktozy 🙁
Można kupić bez laktozy. Z zott (chyba tak się pisze) w Żabce jest.
można wtedy polecam dodać mleko kokosowe lub sojowe wymieszane z sokiem z cytryny i odstawione na 5 minut – zrobi się z tego coś podobnego do kefiru
Zamiast czekolady można użyć kakao?
Kakao jest juz w przepisie, czekoladę można pominąć ?
Przepraszam słownik. Kingo nie mogę jeść jajka. Jak je mogę zastąpić?
1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami wody
Konto nie mogę jeść jajka. Jak się tu zastąpię?