To miała być tarta z kremem pomarańczowym. Nie chciałam czekać na ciasto kruche, a po ostatnim bezowym szaleństwie jakie było w moim domu zostało sporo żółtek z których musiałam coś zrobić. Tak powstał przepyszny krem z pomarańczy który nie raz jeszcze wykorzystam w moich deserach.
Dzisiejsza „słodkość” to przekładaniec z kruchych herbatników, kremu pomarańczowego i jogurtu naturalnego a na sam koniec pyszne, soczyste mango. To dzisiaj wybieramy się do tropikalnego raju 🙂
Smacznego 🙂
Krem
6 żółtek
125 g cukru
sok z 2 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
starta skórka jednej pomarańczy
Deser
krem pomarańczowy wg przepisu powyżej
herbatniki maślane lub inne dowolne kruche ciastka
400 g jogurtu naturalny
1 dojrzałe mango
Krem
1
Żółtka połączyć z sokiem z pomarańczy i cukrem i dokładnie wymieszać, a następnie ubić trzepaczka na puszysty krem.
2
Do utartych żółtek wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną.
3
Masło posiekać nożem, dodać do kremu razem ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
4
Masę przelać do rondla i delikatnie podgrzewać tak długo aż zgęstnieje do konsystencji gęstego kremu i przestudzić.
Deser
5
Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki i wyłożyć nimi dno szklaneczek
6
Na nie umieścić krem pomarańczowy, ponownie herbatniki i znowu krem.
7
Na samą górę wyłożyć jogurt naturalny i pokrojone w kostkę mango.
8
Schłodzić lub jeść od razu 🙂
Wartości odżywcze
7 porcji
Serving size
Składniki
Krem
6 żółtek
125 g cukru
sok z 2 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
starta skórka jednej pomarańczy
Deser
krem pomarańczowy wg przepisu powyżej
herbatniki maślane lub inne dowolne kruche ciastka
400 g jogurtu naturalny
1 dojrzałe mango
(Wyświetlono 2 019 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)