Lekkie ciasto

Kiedy mam dużo obowiązków i ciężkich myśli kłębiących się w głowie, uspokojenie znajduję w kuchni i w stajni przy moich koniach. Nie zawsze wszystko układa się po mojej myśli, nie zawsze wie o tym świat. Mam to szczęście, że każde rozczarowanie ludźmi, sytuacją czy rzeczą szybko zamieniam w bonusy. Nie mogę sobie powiedzieć, że „coś” straciłam, że odniosłam „porażkę” gdyż za każdym razem zyskuję jeszcze więcej. Niczego nie żałuję, kolekcjonuję doświadczenia, jestem optymistką, choć czasami płaczę 🙂 Najważniejsze to nie poddawać, walczyć, szukać i wierzyć. Los zawsze jest po naszej stronie, należy tylko z nim nie dyskutować, a dać mu się wykazać 🙂

Ostatnio moje posty są bardzo emocjonalne -no cóż – taki czas. Przychodzę jednak też dziś do Was z genialnym ciastem z minimalną ilością cukru, odrobiną tłuszczu i mnóstwem owoców. Proste, szybkie i mega puszyste. Możecie użyć dowolnych owoców świeżych i mrożonych – ja poszalałam z malinami.

Oczywiście dajcie znać czy Wam się udało i czy smakowało?

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz. 5 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 banany
 4 łyżki cukru trzcinowego
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 2 jajka
 2 garście malin
 1 tabliczka gorzkiej czekolady

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra - dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem

3

Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.

4

Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,

7

zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),

8

cukier trzcinowy - można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,

9

zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,

Uwaga!
10

ciasto nie jest zbyt słodkie - jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru - wszystko zależy od dojrzałości bananów - im ciemniejsze tym lepsze

11

ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce

12

moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 banany
 4 łyżki cukru trzcinowego
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 2 jajka
 2 garście malin
 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra - dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem

3

Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.

4

Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,

7

zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),

8

cukier trzcinowy - można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,

9

zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,

Uwaga!
10

ciasto nie jest zbyt słodkie - jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru - wszystko zależy od dojrzałości bananów - im ciemniejsze tym lepsze

11

ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce

12

moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.

Lekkie ciasto

(Wyświetlono 1 715 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

34 komentarzy

  1. Avatar Roma 23 września 2019 o 11:57

    Witam,

    Jak duża forma do tego ciasta?:)

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:16

      20 cm

  2. Avatar Roma 23 września 2019 o 11:54

    Witam,

    Jak duża foremka do tego ciasta? 🙂

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:17

      20cm

  3. Avatar Karolina 27 kwietnia 2018 o 11:50

    Kingo, świetne ciacho!!! Zrobiłam z niego tort – rewelacja 😀
    Z Twojego brownie z jogurtem tort tez wychodzi fantastyczny!

    1. admin admin 27 kwietnia 2018 o 19:20

      świetny pomysł – dziękuję za komentarz 🙂

    1. admin admin 25 lutego 2018 o 08:28

      Można zamienić puree z dyni, ugotowanym słodkim ziemniakiem, musem jabłkowym

  4. Avatar Karolina 16 listopada 2017 o 10:51

    Witam 🙂 Czy można użyć mąki kokosowej zamiast mąki pełnoziarnistej?:)

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 22:57

      tak ale połowę podanej porcji

  5. Avatar Syll 16 września 2017 o 19:02

    dopadła mnie dziś pierwsza jesienna chandra i pilnie potrzebowałam czegos słodkiego do kawki ? UPIEKŁAM i jak zwykle WYSZŁO PYSZNE! zmodyfikowałam w ten sposób: użyłam 3/4 szkl mąki kokosowej, ksylitol na oko, pominęłam czekoladę i nie dodałam malin (bo zapomniałam ?‍♀️)

    1. admin admin 20 września 2017 o 16:39

      :*

  6. Avatar Kasia 7 sierpnia 2017 o 10:55

    Kinga kilka pytań odnośnie przepisu:
    * czekolada, którą wykładamy na wierzch ciasta ma być również posiekana?
    * czy czekoladę oraz maliny wykładane na wierzch ciasta można całkowicie pominąć?
    * czy do środka ciasta zamiast jednej garści malin można dodać więcej?
    Pozdr Kasia

    1. admin admin 8 sierpnia 2017 o 16:17

      już odpowiadam:
      Ad 1 – tak czekolada ma być również posiekana
      Ad 2 – można całkowicie pominąć
      Ad 3 – można dodać więcej owoców

  7. Avatar Weronika 27 lipca 2017 o 15:42

    Bardzo ładna patera, a ciasto idealnie komponuje się właśnie z kolorem tej patery. Koniecznie muszę taką znaleźć. Jakbyś pamiętała gdzie kupiłaś to odpisz. 😛
    Dzięki.

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:29

      jasne że pamiętam 🙂 – kupiłam ją w sklepie TIGER 🙂

  8. Avatar Dominika 24 lipca 2017 o 19:02

    Czy zamiast oleju można użyć masła klarowanego?

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:33

      tak

  9. Avatar Anita 20 lipca 2017 o 10:34

    To wygląda jak arcydzieło aż żal jeść 🙂 masz świetne przepisy i teraz kolejny do wypróbowania 🙂

    1. admin admin 20 lipca 2017 o 19:52

      :* dziękuję za miłe słowa :*

  10. Avatar Beata 18 lipca 2017 o 14:09

    Kinga uwielbiam Twoje przepisy, dla każdego coś pysznego.
    Na obiad zupa gulaszowa a na deser batony z masłem orzechowym i każdy w domu jest szczęśliwy. Mam trzy twoje książki i są to książki z których najczęściej korzystam.
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:36

      Beata nawet nie wiesz jak mi miło 🙂 dziękuję za ten komentarz 🙂

  11. Avatar Iwona C. 15 lipca 2017 o 11:51

    Cześć Kingo właśnie zajadam kawałek ciasta z tego przepisu. Zrobiłam małe zmiany o których chcę napisać może się komuś przydadzą :). Zatem moje ciast jest z mąki gryczanej dałam jej 1 1/4 szklanki resztę tzn. 1/4 szklanki to maka ziemniaczana, zamiast jogurtu dałam kefir, zamiast malin czarna porzeczka. A i jeszcze jedno do ciasta wkręciłam całą czekoladę 1/2 op. czekolady gorzkiej i 1/2 op. czekolady deserowej z orzechami. Ciasto bardzo smaczne, fakt mało słodkie jednak dla mnie zupełnie wystarczająco. Ja ciasto jem posmarowane serkiem białym kremowym + porzeczki, maliny lub jakieś inne świeże owoce. W tego typu ciast dodaję często orzechy + ananas. Na koniec – PYCHA PYCH I POLECAM SZCZERZE.

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:53

      Iwono dziękuję za komentarz 🙂 uwielbiam jak wpisujecie wasze modyfikacje ponieważ to wszystkim nam pomaga w ewentualnych zmianach w przepisie.
      Dziękuję raz jeszcze :*

  12. Avatar Ewa 14 lipca 2017 o 22:23

    Kingo a jaką mąką bezglutenową najlepiej zastąpić pszenną??
    Z góry dziękuję pięknie za odpowiedź!! ??

    1. Avatar Iwona C. 15 lipca 2017 o 09:17

      Mąka gryczana jak napisała Kinga 🙂

  13. Avatar Bianka 14 lipca 2017 o 21:20

    A jakiej wielkosci formy uzywasz? 🙂

  14. Avatar Aga 14 lipca 2017 o 20:05

    Czy olej można zastąpić kokosowym?

  15. Avatar Kasia.@la.dulce.panaderia 14 lipca 2017 o 19:39

    Na pewno wypróbuje 🙂 wiele osoby jest zachwyconych tu w Hiszpanii twoimi przepisami 🙂 modyfikuje je troszke ale zawsze inspiracji szukam u ciebie ! Uszy do gory bo dla mnie jestes niesamowitym przykładem na to ze jeśli cos kochasz osiągniesz wiele

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:45

      KAsiu ale mi miło 🙂 nawet nie wiesz ile radości i energii dają mi Twoje słowa 🙂 dziękuję :*

  16. Avatar Agaaa 14 lipca 2017 o 18:52

    Uwielbiam Tweje przpisy ! ? czy zamiast jogurtu ,moze byc maslanka ? Ostatnio podobny robilam ale na maslance, znikal w mgnieniu oka ??

    1. admin admin 14 lipca 2017 o 18:55

      oczywiście możesz 🙂

  17. Avatar Karolina 14 lipca 2017 o 18:43

    Ooooojjjj jutro będzie i u mnie takie ciasto? Kingo, czy maliny, które dodajemy do ciasta mogą być mrożone?

    1. admin admin 14 lipca 2017 o 18:54

      tak mogą być 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *