Lekkie ciasto

Kiedy mam dużo obowiązków i ciężkich myśli kłębiących się w głowie, uspokojenie znajduję w kuchni i w stajni przy moich koniach. Nie zawsze wszystko układa się po mojej myśli, nie zawsze wie o tym świat. Mam to szczęście, że każde rozczarowanie ludźmi, sytuacją czy rzeczą szybko zamieniam w bonusy. Nie mogę sobie powiedzieć, że „coś” straciłam, że odniosłam „porażkę” gdyż za każdym razem zyskuję jeszcze więcej. Niczego nie żałuję, kolekcjonuję doświadczenia, jestem optymistką, choć czasami płaczę 🙂 Najważniejsze to nie poddawać, walczyć, szukać i wierzyć. Los zawsze jest po naszej stronie, należy tylko z nim nie dyskutować, a dać mu się wykazać 🙂

Ostatnio moje posty są bardzo emocjonalne -no cóż – taki czas. Przychodzę jednak też dziś do Was z genialnym ciastem z minimalną ilością cukru, odrobiną tłuszczu i mnóstwem owoców. Proste, szybkie i mega puszyste. Możecie użyć dowolnych owoców świeżych i mrożonych – ja poszalałam z malinami.

Oczywiście dajcie znać czy Wam się udało i czy smakowało?

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz. 5 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 banany
 4 łyżki cukru trzcinowego
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 2 jajka
 2 garście malin
 1 tabliczka gorzkiej czekolady

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra - dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem

3

Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.

4

Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,

7

zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),

8

cukier trzcinowy - można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,

9

zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,

Uwaga!
10

ciasto nie jest zbyt słodkie - jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru - wszystko zależy od dojrzałości bananów - im ciemniejsze tym lepsze

11

ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce

12

moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.

Wartości odżywcze

10 porcji

Serving size

Składniki

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 banany
 4 łyżki cukru trzcinowego
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 2 jajka
 2 garście malin
 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra - dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem

3

Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.

4

Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,

7

zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),

8

cukier trzcinowy - można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,

9

zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,

Uwaga!
10

ciasto nie jest zbyt słodkie - jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru - wszystko zależy od dojrzałości bananów - im ciemniejsze tym lepsze

11

ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce

12

moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.

Notes

Lekkie ciasto

(Wyświetlono 6 568 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)