Pokochałam je od pierwszego kęsa, wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Idealne na śniadanie – aromatyczne, korzenne, doskonałe. Jak zwykle ekspresowe przygotowanie. Moja wegańska propozycja tych cudownych „wafli” dostarcza w jednej sztuce 135 kcal.
Wielu z Was pyta w przepisach o ich kaloryczność – postaram się dodawać takie informacje przy każdym kolejnym przepisie. Obowiązkowo dajcie znać jeżeli wykonacie te gofry!
Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.
W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.
Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.
Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.
mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku
zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu
przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć
syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy
olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek
Porcji 6
Składniki
Przygotowanie
Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.
W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.
Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.
Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.
mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku
zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu
przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć
syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy
olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek
Szklanka tzn ile? 250 ml ?
dokładnie 250 ml
Wow! Bylam sceptycznie nastawiona do tych gofrow ale to sa najlepsze gofry jakie jadlam! Myslalam ze cos poszlo nie tak bo widzialam ze duzo nie urosly podczas pieczenia ale nic sie nie rozwarstwialo, zazwyczaj gofry bez jajka sa cale mokre w srodku i nawet nie da sie ich wyjac. Te byly pysznie chrupkie. Nawet po ponownym podgrzaniu w gofrownicy byly chrupiace. Zjadlam wszystkie sama… Dziekuje 🙂
Mi za pierwszym i drugim razem wyszły fantastycznie, natomiast potem (kilka dni później) za każdym razem przyklejały się do gofrownicy. Robiłem za każdym razem według przepisu (tylko z mąką kasztanową zamiast gryczanej, oraz z mlekiem kokosowym zamiast migdałowego). Grill nasmarowany, olej w cieście, dodany proszek… Czy może jest to wina gofrownicy (np. nie trzyma temperatury), albo np włożone do zbyt zimnej gofrownicy?
myślę że może być coś z gofrownicą
Przy gofrach gryczanych musi być mocna gofrownica, na 1400W, bo gofry mogą nie wyjść. Gofry robię na najwyższej temperaturze przez ok. 6-7 minut. Wychodzą świetnie, a moje dzieci chodzą za mną i tylko słyszę: jesie, jesie (znaczy jeszcze) ?
Przepis świetny, rodzina pod wrażeniem. A najbardziej się cieszę, że moje dziecko bezmleczne, bezjajeczne i bezglutenowe również może się delektować smakiem pysznych goferków ?
Pani Kingi, dziękuję za przepis ?
Idealne. Pierwszy raz w życiu jadłam idealne bezglutenowe i wegańskie gofry. Na szczęście coś mnie tknęło i od razu zrobiłam z podwójnej ilości składników ciasto.
dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂
Jeżeli użyję mąkę owsianą to muszę dalej dodać mąkę z tapioki?
Nie wyrosły mi ;(
Gofrownica była nagrzana na maksa.
W przepisie zamieniłam mąkę gryczana na polowe porcji owsianej oraz mąkę z tapioki na jedno opakowanie budyniu.
Gdzie popełniłam błąd ?
a czy został dodany proszek do pieczenia?
Czy ta zmiana oznacza, ze mozna zamiast 1 szkl gryczanej dac 1/2 owsianej lub kokosowej? Czy ze zamiast 1szkl gryczanej 1/2owsianej I 1/2 kokosowej? PrzeprSzam za to pytanie ale nie jestem pewna czy zrozumialam 🙂
Bardzo dobre gofry, świetne na lekkie śniadanie.
Jednak aby były chrupiące, musiałam piec dłużej, ok. 10 minut – zapewne z powodu słabszej mocy gofrownicy!
dzięki za wypróbowanie przepisu 🙂
To kwestia gofrownicy. Ja piekę 3,5 minuty.
Idealne! Przepyszne! Dziękuję za przepis :)))
OMG, Rewelacja !!! Zrobiłam z mąką pełnoziarnistą, ziemniaczaną i maślanką. Następnym razem zdecydowanie muszę zrobić z podwójnej porcji. Super. Dzięki 🙂
super informacja – dzięki za komentarz 🙂
1 gofr ma tylko 135 kalorii?? Super! Muszę zrobić 🙂
___________________________
http://oczyszczaniejelita.pl
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Dzieci były zachwycone! Z dodatkiem masła orzechowego i bananów smakują super!
:* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
?
Czy nie ma jakiegoś zamiennika dla tłuszczu? Bez oleju nie wyjdą jeśli dodałabym np banana?
spokojnie wyjdą jeżeli pominiesz tłuszcz lub dodasz banan
Ile tego budyniu w proszku? 🙂 Bardzo jestem ciekawa tej wersji
taka sama proporcja co mąki z tapioki
Bardzo dziękuję 🙂
Ile tego budyniu w proszku?? 🙂 Bardzo mnie zaciekawiła ta wersja.
Genialny przepis! Pyszne gofry, na początku myślałam że nic z tego nie wyjdzie bo ciasto jakoś strasznie „lepkie” wyszło ale po upieczeniu super, pyszne w smaku. Dzięki!
Wyszły pyszne mimo że wegańskie i bezglutenowe to są super chrupiące! Na prwno teraz tylko takie będą u mnie gościć 🙂 nawet mój synek wczoraj tak się patrzył jak jem, że musiałam dać mu pociamkać, a że bez mleka, bez glutenu i niezdrowego cukru, to nie miałam obawy przed podaniem (ma 6 miesięcy i zaczęliśmy rozszerzać diete). Pozdrawiam 🙂
Aniu cudownie czytać takie komentarze 🙂 dziękuję Ci :*
Nie wyszły mi. Po otworzeniu gofrownicy rozdwajaly się mimo, że posmarowalam ją tluszczem. Co mogło być tego przyczyną?
a czy dodałaś tłuszcz do ciasta?
Ja jak za szybko próbuję otworzyć gofrownice to też mi się rozwarstwia ciasto- może to to 😉
u mnie było to samo mimo że dałam tłuszcz do ciasta i smarowałam dodatkowo gofrownice 🙁
a czy gofrownica była mocno nagrzana?
Dodałam do ciasta i posmarowalam gofrownicę.
Gofry wyszły wspaniałe (robiłam kokosowo- owsiane ). Moja córka zjadła 2 choć z reguły 1 to już dla niej wyzwanie 😉 Idę dalej buszować po blogu 🙂 POzdrawiam
Dziś robiłam po raz drugi i wyszły jeszcze lepsze tzn to najlepsze gofry jakie jadłam. Wcześniej po połączeniu mąki owsianej i kokosowej stwierdziłam że ciasto jest zbyt rzadkie więc dodałam jeszcze trochę i choć gofry wyszły bardzo dobre to dziś dałam chwilkę mące na wchłonięcie mleka i wyszły takie delikatne jakby z pęcherzykami powietrza – ale chrupiące 😉 ZNAKOMITE !!!Pozdrawiam serdecznie Kasia
Właśnie stoję w kuchni i objadam się przepysznymi goframi! Rewelacja 🙂 pozdrawiam
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Pyszne? zrobiłam pół na pół z mąki gryczanej i pszennej razowej! Są naprawde smaczne i chrupiące. Zastanawiam się tylko czy mogła bym użyć mąki ryżowej?
Gofry wyglądają na bardzo smaczne 🙂
Robiłam gofry w weekend na deser. Wyszły prze pyszne. Ale nurtuje mnie jedno pytanie, gdyż na zdjęciach u Pani wyglądają na chrupiące, a moje wyszły puszyste nie chrupiące kompletnie. Czy coś zrobiłam nie tak?
Gofry podałam z ubitym mlekiem kokosowym z dodatkiem syropu klonowego i owocami 🙂
DZIĘKUJE ZA PRZEPIS
może gofrownica była nastawiona na niższą moc? niższa temperatura powoduje że gofry są miękkie
Uwielbiam gofry! Niedawno przeszłam na weganizm i przepis przyda się na pewno. Muszą być pyszne i już nie mogę doczekać się jak ich spróbuję 🙂
Izabelo gofry są cudowne – polecam. Koniecznie daj znać co o nich myślisz jak je wypróbujesz 🙂
Superowy przepis! Dlaczego? Bo moje dzieci niejadki wchłonęły wszystko;) a przy tym zdrowo! Bardzo dziękuję!!!
Renata i takie komentarze lubię najbardziej 🙂 dziękuję :* pozdrowienia dla dzieciaków
Kingo, jesteś wspaniała! Uwielbiam Twoje przepisy i w wolnych chwilach zaglądam i czekam na nowe 🙂
Poradz proszę jaką kupić gofrownicę, ostatnio kupiłam Tefala..nie chcę robić antyreklamy ale niestety gofry były jak dętka i przyklejały się do niej. Mam 3 dzieci, które uwielbiają moje kuchenny rewolucje 😉
Pozdrawiam Cię i czekamy na więcej!!!!
Kasiu ja mam gofrownice marki Eldom i jestem z niej bardzo zadowolona. Polecam Ci wypróbować dodać do ciast łyzki oleju wtedy gofry nie przywierają 🙂
Jestem weganką od niedawna i nie znam jeszcze zbyt dużo przepisów. Mama kupiła nową gofrownice profi i cała rodzina zajada się goframi. Narobili mi zapachów. A ja też chciałam zjeść gofry, tylko żeby były wegańskie. Dzięki za przepis w sobotę go wypróbuje.
Anita koniecznie daj znać czy Ci smakują 🙂
Mniam! Zjadłabym chętnie takiego gofra. Super, że podałaś zamienniki. W ten sposób każdy dobierze produkty do swojej diety. Ja na pewno wypróbuję przepis! 🙂
koniecznie daj znać czy Ci smakowały 🙂
Wyszły pyszne ?
wspaniale! uwielbiam takie informacje! dziękuję za wypróbowanie! :*
Super! Rewelacja ze podajesz ewentualne zamienniki. Chęci są, produkty tez. Teraz tylko… muszę kupić gofrownicę ?
Oo mniam napewno pokuszę się o zrobienie??Ps.Jestem twoją wielką fanką???
Julia nawet nie wiesz jaki miło mi czytać takie komentarze ?