Tego wpisu właściwie nie miało być – to Wasze zaciekawienie skłoniło mnie aby go napisać. Kiedy na moim Instagramie opublikowałam zdjęcie przedstawiające moje kolorowe śniadanie wielu z Was pytało mnie jak ja to zrobiłam. Przepis nie miał się ukazać ponieważ powstał na bazie owocu który ciężko jest zdobyć – a ja lubię kiedy otrzymujecie ode mnie przepisy z dostępnych składników. Tym owocem jest pitaja z Kostaryki czyli smoczy owoc o pięknym ciemnym, malinowym kolorze – jest ona słodsza od dostępnej na naszym rynku. Przepis który Wam poniżej podaję jest oryginałem tego co zrobiłam i co znajduje się na zdjęciu jednak podałam też modyfikację o dostępne u nas składniki.
Wyprzedzam też pytania gdzie zdobyłam tą odmianę – przywiozłam ją z Barcelony z targu – market la boqueria.
Zachwycona jestem jej kolorem i ciekawszym smakiem – czekam, aż na stałe będą pojawiać się w naszych sklepach. Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Chia Pudding Parfait – ponieważ zjedzony na śniadanie dodaje mnóstwo energii na cały dzień.+
Noc wcześniej należy wymieszać mleko z nasionami chia i włożyć do lodówki.
Rano oddzielamy połowę masy z chia i miksujemy ją z owocem pitaji oraz bananem do uzyskania jednolitej konsystencji - w przypadku użycia odmiany pitaji z białym miąższem należy oprócz tego zmiksować ją wraz z bananem, jagodami i malinami oraz syropem klonowym.
Do wysokiej szklanki wykładać na przemian pudding chia, pudding z pitają. Udekorować kiwi i łuskanymi nasionami konopi.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Noc wcześniej należy wymieszać mleko z nasionami chia i włożyć do lodówki.
Rano oddzielamy połowę masy z chia i miksujemy ją z owocem pitaji oraz bananem do uzyskania jednolitej konsystencji - w przypadku użycia odmiany pitaji z białym miąższem należy oprócz tego zmiksować ją wraz z bananem, jagodami i malinami oraz syropem klonowym.
Do wysokiej szklanki wykładać na przemian pudding chia, pudding z pitają. Udekorować kiwi i łuskanymi nasionami konopi.
Czy zamiast pitaji można użyć truskawek lub borówek. Kolor nie będzie taki ale zawsze.
tak można 🙂
Wiecie dlaczego ten pudding jest boski? Bo jest RÓŻOWY!?
🙂
Jakie piękne kolory! Chyba pokocham zdrowe śniadanka/desery 😀
Wygląda po prostu niesamowicie! Musi być przepyszne 🙂
🙂
Och, doskonale! Wielkie podziękowania za przepis i dawkę ślicznych zdjęć <3
bardzo mi miło 🙂 dzieki za miłe słowo :*
Pycha kocham twoje przepisy??#Kingaparuzel
Jula a ja kocham takich czytelników jak TY! dziękuję :*
fajny przepis, tylko problem skąd wziąć pitaję 😉
Pitaję – zwykłą mozna kupić np. w Lidlu