Orientalna zupa z kurkumą

Ta zupa nastraja pozytywnie. Rozgrzewa w zimne dni i dodaje energii. Ma piękny kolor dzięki kurkumie. Imbir nadaje jej cytrusowo – kokosową nutę, a chili doskonale całość zaostrza .

Cudownym dodatkiem jest tutaj kapusta bok choy, która dodana pod koniec gotowania smakuje obłędnie. Oczywiście podałam Wam również zamienniki na samym końcu przepisu tak aby każdy mógł skosztować tej wyjątkowej zupy.

Kolejny fantastyczny przepis należący do AKCJI REGENERACJI.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania2 godzinyCałkowity czas17 minut

 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka świeżego imbiru
 2 ząbki czosnku
 250 g pieczarek brązowych
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
 750 ml bulionu warzywnego
 100 g tofu
 2 łyżki sosu sojowego
 1 papryczka chili
 ½ szklanki mleka kokosowego
 sól himalajska do smaku
 1 kapusta bok choy (inaczej pak choi)

1

Na dno rozgrzanego garnka wyłożyć olej kokosowy i na nim przez pół minuty smażyć starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodać kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili - całość smażyć 2 minuty.

3

Wszystko zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W tym czasie przygotować tofu. Pokroić je w kostkę i polać sosem sojowym.

4

Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i  dodać do niej tofu oraz mleko kokosowe.

5

Na koniec dodać posiekaną kapustę bok choy, doprawić solą i gotować jeszcze 3-5 minut.

Możliwości:
6

przyprawę 5 smaków można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,

7

kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską

8

mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka świeżego imbiru
 2 ząbki czosnku
 250 g pieczarek brązowych
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
 750 ml bulionu warzywnego
 100 g tofu
 2 łyżki sosu sojowego
 1 papryczka chili
 ½ szklanki mleka kokosowego
 sól himalajska do smaku
 1 kapusta bok choy (inaczej pak choi)

Przygotowanie

1

Na dno rozgrzanego garnka wyłożyć olej kokosowy i na nim przez pół minuty smażyć starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodać kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili - całość smażyć 2 minuty.

3

Wszystko zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W tym czasie przygotować tofu. Pokroić je w kostkę i polać sosem sojowym.

4

Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i  dodać do niej tofu oraz mleko kokosowe.

5

Na koniec dodać posiekaną kapustę bok choy, doprawić solą i gotować jeszcze 3-5 minut.

Możliwości:
6

przyprawę 5 smaków można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,

7

kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską

8

mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym

Notes

Orientalna zupa z kurkumą

(Wyświetlono 13 545 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)