Wegański kapuśniak

Świat oszalał na punkcie Kimchi  (tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw) zapominając o tym, że nasza kuchnia ma coś równie dobrego – moim zdaniem nawet lepszego. KAPUŚNIAK – ta zupa jest moją królową wśród wszystkich przedstawicielek tego dworu. Uwielbiam to za słabe określenie. Kocham jej kwaśną nutę, prostotę wykonania i jej ponadczasowość.  Nasz kraj słynie z produktów podlegających fermentacji – mamy genialne ogórki kiszone, cudowne marynowane grzybki, fenomenalną kapustę kiszoną. Dziwi mnie tylko to, że w domach te produkty są obecne, a w restauracjach zapomniane, nie modne – bo wygryzło je kimchi 🙂

Kapuśniak, który dziś Wam przedstawiam jest w wersji wegańskiej – czyli wędzone żeberka  zostały zastąpione wędzonymi śliwkami, a całość doprawia sos sojowy. To idealny przepis na obiad podczas AKCJI REGENERACJI czyli detoxu po mojemu. Należy wiedzieć, że kapusta kiszona zawiera duże ilości witaminy C odpowiedzialnej za dbanie o naszą odporność. Ponad to sole mineralne – wapń, magnez, żelazo i potas, witaminę E oraz związki siarkoorganiczne poprawiające  wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas35 minut

 400 g kiszonej kapusty
 1 cebula
 5 wędzonych śliwek
 1 L bilionu warzywnego
 1 marchewka
 1 ząbek czosnku
 1 ziemniak
 1 liść laurowy
 2 suszone grzyby
 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
 ½ łyżeczki gałki muszakatołwej
 2 łyżki sosu sojowego
 sól i pieprz do smaku
 1 świeży koperek

1

W rondelku na odrobinie wody podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w paseczki wędzone śliwki - przez około 3-4 minuty.

2

Dodać słodką wędzoną paprykę, pół łyżeczki gałki muszkatowej i smażyć kolejną minutę.

3

Kapustę poszatkować na drobne kawałki (skosztować jeżeli jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą) i dodać do rondla.

4

Całość zalać bulionem warzywnym, dodać suszone grzyby, liść laurowy, pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.

5

Całość gotować tak długo, aż warzywa zmiękną pod koniec doprawić sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Przed podaniem obficie posypać koperkiem.

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size

Składniki

 400 g kiszonej kapusty
 1 cebula
 5 wędzonych śliwek
 1 L bilionu warzywnego
 1 marchewka
 1 ząbek czosnku
 1 ziemniak
 1 liść laurowy
 2 suszone grzyby
 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
 ½ łyżeczki gałki muszakatołwej
 2 łyżki sosu sojowego
 sól i pieprz do smaku
 1 świeży koperek

Przygotowanie

1

W rondelku na odrobinie wody podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w paseczki wędzone śliwki - przez około 3-4 minuty.

2

Dodać słodką wędzoną paprykę, pół łyżeczki gałki muszkatowej i smażyć kolejną minutę.

3

Kapustę poszatkować na drobne kawałki (skosztować jeżeli jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą) i dodać do rondla.

4

Całość zalać bulionem warzywnym, dodać suszone grzyby, liść laurowy, pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.

5

Całość gotować tak długo, aż warzywa zmiękną pod koniec doprawić sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Przed podaniem obficie posypać koperkiem.

Notes

Wegański kapuśniak
(Wyświetlono 24 954 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)