Trufelki na detoxie

Trufelki na detoxie – bo życie lubi słodki smak. Od kiedy gotuję największą radość sprawia mi przygotowanie słodyczy. Wtedy pomysły same wdzierają się do głowy. Przepychają się w niej i zawsze chcą aby do nich należał kolejny post. Im więcej zakazów tym więcej możliwości kreuje się w mojej wyobraźni. Dziś specjalnie dla Was na osłodę AKCJI REGENERACJI kolejny słodki przepis na cudowne trufleki o smaku czekolady, orzechów i cynamonu. Zalet mają wiele m.in.: szybkość przygotowania i nie wiele składników. Wady też mają – za szybko znikają – pamiętajcie aby podczas początkowej fazy detoxu zjadać co najwyżej 3 takie trufelki dziennie. (No dobra pozwalam Wam na 4 🙂 ).

Ps.  Jeżeli wykonacie któryś z przepisów pamiętajcie o #akcjaregeneracja #detox #kingaparuzel #teamkinga

Ilość porcji20 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 minut

 ¾ szklanki orzechów włoskich
 ¼ szklanki nasion słonecznika
 1 szklanka daktyli
 3 łyżki wiórek kokosowych
 4 łyżki surowego kakao
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki cynamonu

1

Orzechy wraz ze słonecznikiem zmiksować w rozdrabniaczu.

2

Dodać daktyle, surowe kakao, cynamon, wiórki kokosowe, szczyptę soli i całość ponownie zmiksować. Masa ma być klejąca i dobrze wymieszana.

3

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Możliwości:
4

orzechy włoskie można zamienić na dowolne orzechy lub migdały

5

daktyle można zamienić na suszone morele jednak wtedy zmieni się smak

6

jeżeli daktyle są za suche (ja używam odmiany medjool idealnej od razu do użycia) należy zalać je na 15 minut ciepłą wodą i odcedzić

7

trufle można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu

8

z masy można uformować batony lub rozwałkować i wyciąć dowolne kształty.

Wartości odżywcze

20 porcji

Serving size

Składniki

 ¾ szklanki orzechów włoskich
 ¼ szklanki nasion słonecznika
 1 szklanka daktyli
 3 łyżki wiórek kokosowych
 4 łyżki surowego kakao
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Orzechy wraz ze słonecznikiem zmiksować w rozdrabniaczu.

2

Dodać daktyle, surowe kakao, cynamon, wiórki kokosowe, szczyptę soli i całość ponownie zmiksować. Masa ma być klejąca i dobrze wymieszana.

3

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Możliwości:
4

orzechy włoskie można zamienić na dowolne orzechy lub migdały

5

daktyle można zamienić na suszone morele jednak wtedy zmieni się smak

6

jeżeli daktyle są za suche (ja używam odmiany medjool idealnej od razu do użycia) należy zalać je na 15 minut ciepłą wodą i odcedzić

7

trufle można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu

8

z masy można uformować batony lub rozwałkować i wyciąć dowolne kształty.

Notes

Trufelki na detoxie

(Wyświetlono 7 037 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)