Trufelki na detoxie

Trufelki na detoxie – bo życie lubi słodki smak. Od kiedy gotuję największą radość sprawia mi przygotowanie słodyczy. Wtedy pomysły same wdzierają się do głowy. Przepychają się w niej i zawsze chcą aby do nich należał kolejny post. Im więcej zakazów tym więcej możliwości kreuje się w mojej wyobraźni. Dziś specjalnie dla Was na osłodę AKCJI REGENERACJI kolejny słodki przepis na cudowne trufleki o smaku czekolady, orzechów i cynamonu. Zalet mają wiele m.in.: szybkość przygotowania i nie wiele składników. Wady też mają – za szybko znikają – pamiętajcie aby podczas początkowej fazy detoxu zjadać co najwyżej 3 takie trufelki dziennie. (No dobra pozwalam Wam na 4 🙂 ).

Ps.  Jeżeli wykonacie któryś z przepisów pamiętajcie o #akcjaregeneracja #detox #kingaparuzel #teamkinga

Ilość porcji20 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 minut

 ¾ szklanki orzechów włoskich
 ¼ szklanki nasion słonecznika
 1 szklanka daktyli
 3 łyżki wiórek kokosowych
 4 łyżki surowego kakao
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki cynamonu

1

Orzechy wraz ze słonecznikiem zmiksować w rozdrabniaczu.

2

Dodać daktyle, surowe kakao, cynamon, wiórki kokosowe, szczyptę soli i całość ponownie zmiksować. Masa ma być klejąca i dobrze wymieszana.

3

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Możliwości:
4

orzechy włoskie można zamienić na dowolne orzechy lub migdały

5

daktyle można zamienić na suszone morele jednak wtedy zmieni się smak

6

jeżeli daktyle są za suche (ja używam odmiany medjool idealnej od razu do użycia) należy zalać je na 15 minut ciepłą wodą i odcedzić

7

trufle można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu

8

z masy można uformować batony lub rozwałkować i wyciąć dowolne kształty.

Wartości odżywcze

Porcji 20

Składniki

 ¾ szklanki orzechów włoskich
 ¼ szklanki nasion słonecznika
 1 szklanka daktyli
 3 łyżki wiórek kokosowych
 4 łyżki surowego kakao
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Orzechy wraz ze słonecznikiem zmiksować w rozdrabniaczu.

2

Dodać daktyle, surowe kakao, cynamon, wiórki kokosowe, szczyptę soli i całość ponownie zmiksować. Masa ma być klejąca i dobrze wymieszana.

3

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Możliwości:
4

orzechy włoskie można zamienić na dowolne orzechy lub migdały

5

daktyle można zamienić na suszone morele jednak wtedy zmieni się smak

6

jeżeli daktyle są za suche (ja używam odmiany medjool idealnej od razu do użycia) należy zalać je na 15 minut ciepłą wodą i odcedzić

7

trufle można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu

8

z masy można uformować batony lub rozwałkować i wyciąć dowolne kształty.

Trufelki na detoxie

(Wyświetlono 5 532 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

48 komentarzy

  1. Mama Amelki 3 marca 2020 o 22:59

    Pani Kingo, dzięki Pani odkryłam, jaka wielką przyjemność sprawia mi robienie fit przekąsek i jaka ważne jest aby jeść świadomie, książka flexi niezastąpiona choć szczerze mówiąc póki co całkowicie wyeliminowałem mięso i dzięki temu odkrywam nieznane mi dotąd smaki:)

  2. Natka 6 stycznia 2019 o 14:20

    Przepis ? zaczynam przygodę z nieprzetworzonymi słodyczami ☺️ Kuleczki są nr 1 ? słodycze tylko home made ☺️ Twoje przepisy będą szalały w moje kuchni ☺️ Synek juz pyta o kuleczki ? pozdrawiamy

  3. Asia 7 lipca 2018 o 11:14

    Przepyszne są te trufelki. Orzechy włoskie zastąpiłam brazylijskimi. Wszystkim bardzo smakowały. Napewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis. Jest super:)

  4. Asia 3 marca 2018 o 16:42

    Szybkie! Zdrowe! Pyszne! Robię kolejny raz ! Polecam?

    1. admin 4 marca 2018 o 18:57

      dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość.

  5. AniaS 17 października 2017 o 16:58

    Dopisuję do Kasika powyżej. Robię je co jakiś czas bo smak jest niesamowity?

  6. Kasik 4 października 2017 o 19:00

    Kulki są przepyszne i proste do zrobienia. Zawsze robię z 2 porcji bo sprawnie znikają. Goście w naszym domu są zachwyceni tą pyszną slodkością. Dzięki za przepis, gości u nas od ponad 5 miesięcy i za każdym razem smakuje. Do dziś się nie znudził ???

  7. Adzia 2 września 2017 o 11:04

    Mój pierwszy przepis od Ciebie i już wiem, że nie ostatni! Pycha .!!

    1. admin 2 września 2017 o 17:28

      wspaniale 🙂 dziękuję i polecam się na przyszłość :*

    2. Kasia 2 lutego 2020 o 23:26

      Najlepsze!!

  8. Ania 21 kwietnia 2017 o 13:38

    Pani Kingo?
    Kolejny wypróbowany przepis. Super!!!!
    Bardzo Pani dziękuję za kategorię FIT- a najbardziej za SŁODKOŚCI?Rewelacyjny pomysł z zamiennikami. Dzięki temu czaruje w mojej kuchni z produktów, które mam pod ręką bez wychodzenia z domu.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie i z niecierpliwością czekam na kolejne inspiracje???

    1. admin 25 kwietnia 2017 o 17:13

      Pani Aniu dziękuję za miłe słowa i proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  9. eliza 22 marca 2017 o 16:33

    Pyszności tych słodkości nie da się opisać. Kingo, jesteś wielka! Dziękuję za wspaniały przepis 🙂

    1. admin 22 marca 2017 o 22:01

      Eliza polecam się jak zawsze 🙂 dzięki

  10. Asia 21 marca 2017 o 22:25

    Pychota i zdrowa?. W piątek babskie wieczór-zrobię.

  11. Natalia 18 marca 2017 o 21:59

    Trufle są przepyszne i w dodatku wykonanie ekspresowe. Dziękuję. Czekamy na wiecej tak cudownych przepisów.

  12. Aneta 3 marca 2017 o 00:00

    fajny, szybki, mega przepis , Ja wszystko zmiksowałam 😛 Nie wyszły tak ładne ale nadrabiają smakiem 🙂

    1. admin 3 marca 2017 o 10:27

      wspaniale – bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

  13. Kasiaaaaa 6 lutego 2017 o 15:08

    Czesc! Czy jak zrobię z Pani przepisu chleb z kaszy gryczanej to tez moge na instagramie oznaczyć takimi hashtagami? ??

    1. admin 7 lutego 2017 o 10:24

      będzie mi bardzo miło – proszę zwracaj się do mnie po imieniu 🙂

  14. Carlitka 4 lutego 2017 o 18:23

    Trufle mistrzostwo swiata. Moje dziecie sie zajada!!!!

    1. admin 5 lutego 2017 o 11:21

      wspaniale!

  15. Aśka 3 lutego 2017 o 14:50

    Trufelki są bombowe, goszczą na naszym stole często, pyszności…
    Pozdrawiam ?

    1. admin 4 lutego 2017 o 10:42

      Aśka bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂

  16. Zuza 1 lutego 2017 o 00:25

    Jakim produktem można zastąpić wiórki kokosowe? niestety nie przepadam za nimi 🙂

    1. admin 1 lutego 2017 o 16:03

      płatkami owsianymi lub jaglanymi

  17. Kinga 31 stycznia 2017 o 20:53

    Genialne! Super czekoladowe! Pyszne ?

    1. admin 31 stycznia 2017 o 22:16

      🙂 bardzo się cieszę że smakują 🙂 polecam się na przyszłość 🙂

  18. Joanna 19 stycznia 2017 o 16:26

    Dzisiaj zrobiłam i naprawdę rewelacja ??,pozdrawiam

    1. admin 20 stycznia 2017 o 11:57

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*

  19. Magdalena 18 stycznia 2017 o 11:57

    czy można użyć karobu zamiast surowego kakao?

    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:51

      oczywiście 🙂

  20. Oliwia 17 stycznia 2017 o 19:47

    Czy można pominąć miksowanie? Nie mam takiej możliwości, Pani Kingo.

    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:53

      raczej należy całość zbledndować /zmiksować – chyba że Pani ma tyle cierpliwości aby całość posiekać – ma powstać jednolita masa

  21. Ala 17 stycznia 2017 o 19:46

    Czy można pominąć daktyle i dać miód? 🙂 Mam uczulenie na nie. Pozdrawiam serdecznie.

    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:53

      daktyle można zamienić na suszone morele lub rodzynki bądź figi

      1. Monika 28 marca 2018 o 12:34

        Ja dodałam z suszonych owoców śliwki? też wyszły, dobrze się kleiły i pysznie smakowały…

        1. admin 29 marca 2018 o 17:39

          wspaniale 🙂 dzięki za komentarz 🙂

  22. Justyna 17 stycznia 2017 o 18:34

    Właśnie zrobiłam… Rewelacja!Jutro do pracy zamiast ciasteczek owsianych będą trufle. Uwielbiam zdrowe posiłki. Dzięki Kinga ?

    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:53

      to ja dziękuję za wypróbowanie :*

  23. Polina 17 stycznia 2017 o 14:19

    Czy można dodać normalne kakao w proszuku?

    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:55

      tak

  24. Mania 17 stycznia 2017 o 12:36

    P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-E !!! 🙂

    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:56

      S-U-P-E-R :* dzięki

  25. Aleksandra 15 stycznia 2017 o 15:42

    Dzisiaj zrobiłam trufelki, są genialne !!! 🙂 Jeszcze żaden przepis nigdy mnie nie zawiódł, a zaglądam tutaj prawie każdego dnia 🙂 pozdrowienia

    1. admin 19 stycznia 2017 o 10:09

      Olu uwielbiam takich czytelników -dziękuję :*
      oby było więcej takich osób jak ty :*

  26. Danuta 15 stycznia 2017 o 13:29

    zrobione, wypróbowane, pycha 🙂

    1. admin 15 stycznia 2017 o 15:23

      dziękuję :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *