Trufelki na detoxie – bo życie lubi słodki smak. Od kiedy gotuję największą radość sprawia mi przygotowanie słodyczy. Wtedy pomysły same wdzierają się do głowy. Przepychają się w niej i zawsze chcą aby do nich należał kolejny post. Im więcej zakazów tym więcej możliwości kreuje się w mojej wyobraźni. Dziś specjalnie dla Was na osłodę AKCJI REGENERACJI kolejny słodki przepis na cudowne trufleki o smaku czekolady, orzechów i cynamonu. Zalet mają wiele m.in.: szybkość przygotowania i nie wiele składników. Wady też mają – za szybko znikają – pamiętajcie aby podczas początkowej fazy detoxu zjadać co najwyżej 3 takie trufelki dziennie. (No dobra pozwalam Wam na 4 🙂 ).
Ps. Jeżeli wykonacie któryś z przepisów pamiętajcie o #akcjaregeneracja #detox #kingaparuzel #teamkinga
Orzechy wraz ze słonecznikiem zmiksować w rozdrabniaczu.
Dodać daktyle, surowe kakao, cynamon, wiórki kokosowe, szczyptę soli i całość ponownie zmiksować. Masa ma być klejąca i dobrze wymieszana.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
orzechy włoskie można zamienić na dowolne orzechy lub migdały
daktyle można zamienić na suszone morele jednak wtedy zmieni się smak
jeżeli daktyle są za suche (ja używam odmiany medjool idealnej od razu do użycia) należy zalać je na 15 minut ciepłą wodą i odcedzić
trufle można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu
z masy można uformować batony lub rozwałkować i wyciąć dowolne kształty.
20 porcji
Składniki
Przygotowanie
Orzechy wraz ze słonecznikiem zmiksować w rozdrabniaczu.
Dodać daktyle, surowe kakao, cynamon, wiórki kokosowe, szczyptę soli i całość ponownie zmiksować. Masa ma być klejąca i dobrze wymieszana.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
orzechy włoskie można zamienić na dowolne orzechy lub migdały
daktyle można zamienić na suszone morele jednak wtedy zmieni się smak
jeżeli daktyle są za suche (ja używam odmiany medjool idealnej od razu do użycia) należy zalać je na 15 minut ciepłą wodą i odcedzić
trufle można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu
z masy można uformować batony lub rozwałkować i wyciąć dowolne kształty.
Notes