Deser z tymiankiem

Uwielbiam ten stan kiedy wszystko dookoła jest na swoim miejscu  i można robić to co się lubi.  Tak powstał niezwykły letni deser ze świeżym tymiankiem (oczywiście prosto z mojego zielnika) który orzeźwił nam tropikalną niedzielę.
Te pyszne cudo to mus panna cotta o kokosowej nucie na czekoladowym spodzie oraz gotowanym w syropie mango zalanym galaretką cytrynową z tymiankiem. Niesamowite połączenie smaków musicie spróbować.
Za przepis dziękuję niezastąpionej Asi z Kwestii Smaku.
Pozdrawiam:)

Ilość porcji1 porcja

 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku (1 łyżeczka = 5 ml)
 330 ml mleka kokosowego
 250 ml płynnej śmietanki kremowej 30% + 1 łyżka do spodu z herbatników
 1 czubata łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ szklanka białego cukru
 250 g czekoladowych herbatników (np. Oreo)
 70 g masła
 1 galaretka o smaku cytrynowym (1 opakowanie, 75 g)
 1 duże świeże mango gotowane w syropie *
 listki z kilku gałązek świeżego tymianku

1

Kwadratową formę o boku 20 cm (lub okrągłą o średnicy 20 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma wystawać powyżej formy).

2

Żelatynę wymieszać z 2 ciepłej łyżkami wody, odstawić.

3

Do rondelka wlać mleko kokosowe, śmietankę kremową, wsypać cukier wanilinowy i biały cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i mieszając dalej podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż cała żelatyna się rozpuści (masa nie musi być bardzo gorąca). Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić.

4

Herbatniki (bez masy ze środka!) pokruszyć na proszek, wymieszać z roztopionym masłem oraz 1 łyżką śmietanki kremówki. Wyłożyć na spód foremki, ugnieść i wyrównać powierzchnię. Wstawić na pół godziny do lodówki.

5

Ostudzoną i tężejącą białą masę wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.

6

Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie ostudzić.

7

Na stężałej masie ułożyć pokrojone owoce z syropu, zalać tężejącą galaretkę, posypać listkami tymianku i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 - 4 godziny). Kroić na kwadraty.

Jak zrobić mango w syropie?
8

* Mango obrać, obkroić miąższ wokół pestki, włożyć go do małego rondelka, wsypać 1/3 szklanki cukru, wlać sok z połowy cytryny i dolać tyle wody, aby prawie całe owoce były nią przykryte.

9

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć owoce z syropu i po ostudzeniu pokroić na paski. Syrop wykorzystać na kompot.

10

Zamiast mango można też użyć gruszki ewentualnie owoców z puszki np. brzoskwiń. Można też użyć dżemu z kawałkami owoców (np. z ananasem, mango, marakują).

Składniki

 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku (1 łyżeczka = 5 ml)
 330 ml mleka kokosowego
 250 ml płynnej śmietanki kremowej 30% + 1 łyżka do spodu z herbatników
 1 czubata łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ szklanka białego cukru
 250 g czekoladowych herbatników (np. Oreo)
 70 g masła
 1 galaretka o smaku cytrynowym (1 opakowanie, 75 g)
 1 duże świeże mango gotowane w syropie *
 listki z kilku gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie

1

Kwadratową formę o boku 20 cm (lub okrągłą o średnicy 20 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma wystawać powyżej formy).

2

Żelatynę wymieszać z 2 ciepłej łyżkami wody, odstawić.

3

Do rondelka wlać mleko kokosowe, śmietankę kremową, wsypać cukier wanilinowy i biały cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i mieszając dalej podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż cała żelatyna się rozpuści (masa nie musi być bardzo gorąca). Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić.

4

Herbatniki (bez masy ze środka!) pokruszyć na proszek, wymieszać z roztopionym masłem oraz 1 łyżką śmietanki kremówki. Wyłożyć na spód foremki, ugnieść i wyrównać powierzchnię. Wstawić na pół godziny do lodówki.

5

Ostudzoną i tężejącą białą masę wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.

6

Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie ostudzić.

7

Na stężałej masie ułożyć pokrojone owoce z syropu, zalać tężejącą galaretkę, posypać listkami tymianku i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 - 4 godziny). Kroić na kwadraty.

Jak zrobić mango w syropie?
8

* Mango obrać, obkroić miąższ wokół pestki, włożyć go do małego rondelka, wsypać 1/3 szklanki cukru, wlać sok z połowy cytryny i dolać tyle wody, aby prawie całe owoce były nią przykryte.

9

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć owoce z syropu i po ostudzeniu pokroić na paski. Syrop wykorzystać na kompot.

10

Zamiast mango można też użyć gruszki ewentualnie owoców z puszki np. brzoskwiń. Można też użyć dżemu z kawałkami owoców (np. z ananasem, mango, marakują).

Deser z tymiankiem
(Wyświetlono 908 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.