Wilgotny chlebek bananowy

Banany – uwielbiam. W szczególności te mocno dojrzałe. Idealnie zastępują wtedy cukier w wypiekach. Dziś kolejna odsłona chlebka bananowego – wersja bardziej wilgotna, aromatyczna i lżejsza. Nie ma w nim jajek, masła jest za to siemię lniane i olej rzepakowy.
Proste przepisy najlepiej czują się w moich rękach i w mojej kuchni. Musicie to sprawdzić – zapraszam po przepis 🙂

Pokochaj olej rzepakowy:

Z żywieniowego punktu widzenia ważne jest, by niektóre witaminy (np. E lub K) spożywane były razem z tłuszczami. Tłuszcze postrzegane są często niesłusznie tylko w związku z otyłością, podczas gdy tak naprawdę stanowią ważne i konieczne źródło energii. Z szeregu funkcji, jakie pełnią w organizmie, warto podkreślić ich udział we wchłanianiu i transporcie witamin. Spośród olejów to właśnie rzepakowy ma udowodniony naukowo najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych, toteż jest przez wielu żywieniowców polecany do codziennego stosowania. W oleju rzepakowym znajdziemy między innymi dużą ilość rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, która wspiera ochronę białek, lipidów i DNA przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, a więc pomaga chroni
organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powinna być przyjmowana regularnie wraz z pokarmem, podobnie jak witamina K. Olej rzepakowy zawiera jej kilkakrotnie więcej niż oliwa z oliwek, a już dużo więcej niż na przykład olej słonecznikowy, czy niemal pozbawiony witamin lniany¹.

¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-pelen-witamin/

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 6 łyżek ciepłej wody
 3 średnie banany
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 łyżka nasion siemienia lnianego

1

Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.

2

Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.

4

Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.

5

Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.

6

Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

7

Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.

Możliwości:
9

Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.

10

Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 6 łyżek ciepłej wody
 3 średnie banany
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 łyżka nasion siemienia lnianego

Przygotowanie

1

Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.

2

Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.

4

Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.

5

Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.

6

Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

7

Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.

Możliwości:
9

Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.

10

Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Wilgotny chlebek bananowy
(Wyświetlono 554 razy, 12 wyświetleń dzisiaj)

28 komentarzy

  1. Avatar AniaS 5 czerwca 2019 o 09:53

    Witam Kingo,

    Doświadczywszy okrutnie słodkiego chlebka bananowego w kawiarni, postanowiłam nigdy więcej już się na to nie narazić. Wiedziałam, że Ty zaproponujesz coś o niebo lepszego.
    Oto komentarz mojego męża: „to ciasto jest niebezpieczne” i połowa wypieku zniknęła.

    Dziękuję Ci za kolejny niezawodny przepis.

  2. Avatar Sylwia 3 lutego 2019 o 10:01

    Czy moze byc maka orkiszowa lecz pisze na niej do wypieku chleba?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:29

      oczywiście

  3. Avatar Kasia 10 lutego 2018 o 16:53

    Polecam również dodać połamaną gorzką czekoladę bo robi dobrą robotę ?

  4. Avatar Kasia 10 lutego 2018 o 16:51

    Zamiast siemienia dałam jajko, syrop klonowy zamieniłam na cukier kokosowy…po prostu bajka? Ciasto jest mięciutkie i wilgotne w środku a z zewnątrz chrupiące. Wygląda i smakuje rewelacyjnie! Polecam poczekać aż wystygnie, chłodniejsze jest jeszcze lepsze!

    1. admin admin 11 lutego 2018 o 11:43

      dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂

    1. admin admin 8 sierpnia 2017 o 16:19

      bardzo się cieszę . -dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  5. Avatar Asia 21 kwietnia 2017 o 10:28

    Kinga, czy chodzi Ci o mleczko kokosowe czy o bardziej rozwodnioną wersję, taką w kartonie? A może można po prostu rozrzedzić mleczko kokosowe?

  6. Avatar Dorota 17 marca 2017 o 21:33

    Witam.
    Czym mogę zastąpić syrop klonowy? Może być miód lub mus z daktyli?
    Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 18 marca 2017 o 16:54

      Dorota spokojnie możesz zastąpić podanymi przez Ciebie produktami

  7. Avatar Kasia 25 lutego 2017 o 20:39

    Zrobiłam, jest super 🙂

    1. admin admin 26 lutego 2017 o 16:42

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*

  8. Avatar Kasia 10 lutego 2017 o 08:25

    Witam

    Czym można zastąpić mleko kokosowe?
    Jaka będzie temp oraz czas pieczenia dla termoobiegu?

    Pozdr 🙂

    1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:32

      Kasiu kiedy używamy termoobiegu wystarczy od podanej w przepisie temperatury odjąć 10C
      Mleko kokosowe możesz zastąpić dowolnym innym mlekiem lub sokiem np. z pomarańczy

  9. Avatar Magda 30 stycznia 2017 o 14:06

    PRZEEEPYYYSZNE ! 🙂 dodałam też trochę nasion chia 🙂

    1. admin admin 30 stycznia 2017 o 16:01

      super! Magda dzięki za komentarz:)

  10. Avatar m_s 3 stycznia 2017 o 23:05

    Powiem tak… WYSZŁO PRZEPYSZNE !!! Coś wspaniałego 🙂
    Znalazłam jednak szklankę mąki żytniej razowej i dałam jej szklankę a kokosowej dałam 3/4 szklanki 🙂 Dodałam też odrobinę posiekanej czekolady. Dzięki za super przepis 🙂 !

    1. admin admin 4 stycznia 2017 o 00:00

      wspaniale – takie komentarze uwielbiam 🙂 dzięki za wypróbowanie :*

  11. Avatar m_s 3 stycznia 2017 o 10:01

    Kinia czy mogę użyć mąki kokosowej? Ostatnio zakupiłam i kombinuję do czego mogę ją użyć 🙂

    1. admin admin 3 stycznia 2017 o 16:00

      oczywiście ale daj jej połowę porcji podanej w przepisie ponieważ mąka ta jest bardzo chłonna
      możesz też ograniczyć ilość dodanej substancji słodzącej ponieważ ta mąka sama w sobie jest już słodka

  12. Avatar Areta 1 stycznia 2017 o 11:59

    Zrobiłam, jest genialne 🙂 dzieki 🙂

    1. admin admin 1 stycznia 2017 o 13:30

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂 i życzę wszystkiego najlepszego w tym Roku :*

  13. Avatar Kasia 22 grudnia 2016 o 13:42

    Bardzo fajny przepis 🙂 Mam pytanie – jaka mąka bezglutenowa będzie pasowała do tego typu chleba? Ryżowa, jaglana, gryczana, czy może jeszcze inne ? Zależy mi na tym, żeby był ten chleb mokry i się nie rozpadał.
    Pozdrawiam !

    1. admin admin 26 grudnia 2016 o 21:09

      Kasiu gryczana będzie super i jaglana 🙂

  14. Avatar Iwona 20 grudnia 2016 o 20:29

    Droga Kingo, ile ml jest 1/3 szklanki lub 1/4 szklanki itp. Pozdrawiam I czekam na odp:)

    1. admin admin 21 grudnia 2016 o 14:45

      moja szklanka ma 250 ml czyli 1/3 ma około 83 ml

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *