Banany – uwielbiam. W szczególności te mocno dojrzałe. Idealnie zastępują wtedy cukier w wypiekach. Dziś kolejna odsłona chlebka bananowego – wersja bardziej wilgotna, aromatyczna i lżejsza. Nie ma w nim jajek, masła jest za to siemię lniane i olej rzepakowy.
Proste przepisy najlepiej czują się w moich rękach i w mojej kuchni. Musicie to sprawdzić – zapraszam po przepis 🙂
Pokochaj olej rzepakowy:
Z żywieniowego punktu widzenia ważne jest, by niektóre witaminy (np. E lub K) spożywane były razem z tłuszczami. Tłuszcze postrzegane są często niesłusznie tylko w związku z otyłością, podczas gdy tak naprawdę stanowią ważne i konieczne źródło energii. Z szeregu funkcji, jakie pełnią w organizmie, warto podkreślić ich udział we wchłanianiu i transporcie witamin. Spośród olejów to właśnie rzepakowy ma udowodniony naukowo najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych, toteż jest przez wielu żywieniowców polecany do codziennego stosowania. W oleju rzepakowym znajdziemy między innymi dużą ilość rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, która wspiera ochronę białek, lipidów i DNA przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, a więc pomaga chroni
organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powinna być przyjmowana regularnie wraz z pokarmem, podobnie jak witamina K. Olej rzepakowy zawiera jej kilkakrotnie więcej niż oliwa z oliwek, a już dużo więcej niż na przykład olej słonecznikowy, czy niemal pozbawiony witamin lniany¹.
¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-pelen-witamin/
Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.
Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.
Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.
Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.
Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.
14 porcji
Składniki
Przygotowanie
Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.
Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.
Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.
Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.
Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.