Wilgotny chlebek bananowy

Banany – uwielbiam. W szczególności te mocno dojrzałe. Idealnie zastępują wtedy cukier w wypiekach. Dziś kolejna odsłona chlebka bananowego – wersja bardziej wilgotna, aromatyczna i lżejsza. Nie ma w nim jajek, masła jest za to siemię lniane i olej rzepakowy.
Proste przepisy najlepiej czują się w moich rękach i w mojej kuchni. Musicie to sprawdzić – zapraszam po przepis 🙂

Pokochaj olej rzepakowy:

Z żywieniowego punktu widzenia ważne jest, by niektóre witaminy (np. E lub K) spożywane były razem z tłuszczami. Tłuszcze postrzegane są często niesłusznie tylko w związku z otyłością, podczas gdy tak naprawdę stanowią ważne i konieczne źródło energii. Z szeregu funkcji, jakie pełnią w organizmie, warto podkreślić ich udział we wchłanianiu i transporcie witamin. Spośród olejów to właśnie rzepakowy ma udowodniony naukowo najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych, toteż jest przez wielu żywieniowców polecany do codziennego stosowania. W oleju rzepakowym znajdziemy między innymi dużą ilość rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, która wspiera ochronę białek, lipidów i DNA przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, a więc pomaga chroni
organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powinna być przyjmowana regularnie wraz z pokarmem, podobnie jak witamina K. Olej rzepakowy zawiera jej kilkakrotnie więcej niż oliwa z oliwek, a już dużo więcej niż na przykład olej słonecznikowy, czy niemal pozbawiony witamin lniany¹.

¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-pelen-witamin/

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 6 łyżek ciepłej wody
 3 średnie banany
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 łyżka nasion siemienia lnianego

1

Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.

2

Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.

4

Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.

5

Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.

6

Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

7

Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.

Możliwości:
9

Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.

10

Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Wartości odżywcze

14 porcji

Serving size

Składniki

  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 6 łyżek ciepłej wody
 3 średnie banany
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 łyżka nasion siemienia lnianego

Przygotowanie

1

Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.

2

Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.

4

Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.

5

Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.

6

Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

7

Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.

Możliwości:
9

Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.

10

Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Notes

Wilgotny chlebek bananowy
(Wyświetlono 12 899 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)