Beza J’ADORE – fotorelacja

Walentynki –  wielu nie lubi tego święta, uważa je za komercyjne i nie nasze. Ja myślę, że wcale nie jest takie złe – bo jak może być coś złego w dniu kiedy można zrobić przyjemność drugiej osobie.
Komercyjne też nie musi być, wystarczy że sami własnoręcznie zrobimy niespodziankę:) – tak jak ja tą.
Dzisiejszy wpis jest szczególny bo dedykowany tej jednej kochanej osobie:)
To ON uwielbia bezy najbardziej na świecie:) To ON pociesza gdy wszystko jest przeciwko mnie:) To On rano wita mnie uśmiechem i słodkim całusem.  To dla niego „Beza J’adore”.
A jak smakuje? jest niesamowita, wyjątkowa i taka delikatna. Nazwałam ją J’adore bo jest w kształcie serca, jest w kolorze czerwonym i jest dla najważniejszej na świecie osoby!
Zróbcie ją Waszej bliskiej osobie – zobaczycie jak ją oczaruje:)
przepis ten bierze udział w akcji:
Walentynki 2012. Czym TO się je?
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Ciasto
 4 białka
 200 g miałkiego cukru
 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
 1 łyżeczka białego octu winnego
 barwnik spożywczy w proszku w kolorze czerwonym
Masa
 300 ml śmietany kremówki
 250 g mascarpone
 3 łyżeczki cukru pudru

Ciasto
1

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
No końcu dodać barwnik spożywczy - po troszeczku do uzyskania zadowalającego koloru.

2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować serce (ja piekłam w silikonowej foremce w kształcie serca).
Wyłożyć na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa
3

Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładką masę.

Beza
4

Wystudzoną bezę delikatnie położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę.
Udekorować owocami sezonowymi.
(u mnie występują w tej roli truskawki - nie sezonowe ale zdobyte:)) )

Składniki

Ciasto
 4 białka
 200 g miałkiego cukru
 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
 1 łyżeczka białego octu winnego
 barwnik spożywczy w proszku w kolorze czerwonym
Masa
 300 ml śmietany kremówki
 250 g mascarpone
 3 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto
1

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
No końcu dodać barwnik spożywczy - po troszeczku do uzyskania zadowalającego koloru.

2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować serce (ja piekłam w silikonowej foremce w kształcie serca).
Wyłożyć na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa
3

Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładką masę.

Beza
4

Wystudzoną bezę delikatnie położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę.
Udekorować owocami sezonowymi.
(u mnie występują w tej roli truskawki - nie sezonowe ale zdobyte:)) )

Beza J’ADORE
(Wyświetlono 36 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *