Ciasteczka ekstremalnie kruche i proste w wykonaniu. Nie ma w nich masła jest za to domowy majonez. Jest to bardzo intrygujący przepis ale gwarantuję Wam, że się nie zawiedziecie. Wybrałam smak cytrynowy, który ostatnio jest moim ulubionym. Dodatkiem jest też mąka ryżowa odpowiedzialna za nadzwyczajną kruchość tych ciasteczek.
Pokochaj olej rzepakowy:
Tłuszcz roślinny, jakim jest olej, jest dla nas cenny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Idealna dla człowieka proporcja to 2:1 i taką proporcję kwasów tłuszczowych posiada olej rzepakowy. Ponadto olej rzepakowy, za sprawą zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych ALA i LA pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (korzystne działanie przy spożyciu odpowiednio 2g i 10g dziennie). Kwasy ALA i LA są ponadto potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Dlatego też olej rzepakowy to wartościowy element diety małych dzieci, a także kobiet w ciąży. Jest ogromnym źródłem przeciwutleniaczy. Jest to jeden ze stabilniejszych olejów – dość odporny na temperaturę i jełczenie. Często nazywa się go „oliwą północy” ze względu na zbliżony skład do oliwy z oliwek. Olej rzepakowy przewyższa ją jednak pod względem ilości korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych – zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek¹.
¹ J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.
Mąki przesiać przez sito wraz z solą.
Przygotować majonez poprzez umieszczenie żółtek wraz wodą w misie miksera i ubijanie ich przez 5 minut.
Po tym czasie należy wlać powoli, cienką stróżką olej rzepakowy, nie zapominając, aby cały czas ubijać masę – ma powstać gęsty krem.
Do masy majonezowej dodać cukier, skórkę startą z całej cytryny – wymieszać.
Masę połączyć z przesianą mąką. Następnie wyjąć z miski i ugniatać ręcznie przez kilka minut na lekko posypanej mąką powierzchni.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawać dowolne kształty.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Każde ciastko nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 12-15 minut aż nabiorą złotego koloru.
Ciasteczka można wzbogacić o inne przyprawy tj. kardamon, cynamon, wanilię, lawendę.
Można zrobić ciasteczka czekoladowe – wystarczy do mąki dodać 2 łyżki kakao.
Jeżeli nie posiadasz mąki ryżowej możesz użyć mąki ziemniaczanej.
Porcji 30
Składniki
Przygotowanie
Mąki przesiać przez sito wraz z solą.
Przygotować majonez poprzez umieszczenie żółtek wraz wodą w misie miksera i ubijanie ich przez 5 minut.
Po tym czasie należy wlać powoli, cienką stróżką olej rzepakowy, nie zapominając, aby cały czas ubijać masę – ma powstać gęsty krem.
Do masy majonezowej dodać cukier, skórkę startą z całej cytryny – wymieszać.
Masę połączyć z przesianą mąką. Następnie wyjąć z miski i ugniatać ręcznie przez kilka minut na lekko posypanej mąką powierzchni.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawać dowolne kształty.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Każde ciastko nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 12-15 minut aż nabiorą złotego koloru.
Ciasteczka można wzbogacić o inne przyprawy tj. kardamon, cynamon, wanilię, lawendę.
Można zrobić ciasteczka czekoladowe – wystarczy do mąki dodać 2 łyżki kakao.
Jeżeli nie posiadasz mąki ryżowej możesz użyć mąki ziemniaczanej.
Nie dodajemy soku z cytryny?
Najlepsze ciasteczka EVER!!! Dodalam mąki ziemniaczanej. Zrobilam 4 porcje. Wszyscy zachwalali. Dzięki Kingo;)
to ja dziękuję za wypróbowanie :* i komentarz 🙂
Pani Kingo, czy chodzi o olej rzepakowy tłoczony na zimno??
nie do wypieków używam oleju rafinowanego gdyż on w wysokich temperaturach jest najzdrowszy
Zamiast ryżowej dałam ziemniaczaną a majonez nie był jak ze słoika gęsty. Może dlatego zimne ciasto było tłuste a w piekarniku ciasteczka gotują się w tłuszczu ? spróbuje z ryżową następmym razem ☺
Z moich też ciekł olej… 🙁
za słabo schłodzone
To ja również mam pytanie. Czy ciasto ma być bardzo tłuste? jak wyjęłam z lodówki to aż olej spływał. Chyba, że zrobiłam coś nie tak choć trzymałam się przepisu.
olej nie powinien spływać po cieście. czy trzymałaś się ściśle przepisu? mąka ryżowa powinna go wchłonąć
no to ja zapytam o 3 opcję 😉
czy mąkę pszenną można zamienić na bezglutenową? Jeśli tak to którą najlepiej?
jasne że możesz zamienić na mąkę bezglutenową najlepiej własną mieszankę. Poniżej podam Ci moje propozycje:
Każda mieszanka bezglutenowa powinna być kombinacją kilku mąk bezglutenowych. Tylko takie połączenie gwarantuje piękną strukturę i wyjątkowy smak ciasta. Idealną proporcją jest użycie większej ilości mąki średniej do mąki ciężkiej. Poniżej podaję Ci moje kombinacje mieszanek bezglutenowych – Ty możesz stworzyć swoją znając mój sposób. Stosuję proporcję 2: 1 oznacza to, że za każdą szklankę mąki średniej lub ciężkiej używam ½ szklanki lekkiej.
MIESZAKA 1
3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
3 szklanki mąki jaglanej
2 szklanki mąki z tapioki
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
MIESZANKA 2
4 szklanki mąki ryżowej
1 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 szklanki mąki z tapioki
MIESZAKA 3
1 szklanka mąki z ryżu brązowego
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
½ szklanki mąki ryżowej białej
½ szklanki mąki z tapioki
MIESZANKA 4
3 szklanki mąki z brązowego ryżu
3 szklanki mąki sorgo
1½ szklanki skrobi ziemniaczanej
1½ szklanki mąki maranta
A ja prosiłabym o przepis na ciasteczka bez jaj i mleka krowiego dla mojego atopika. Ciężko znaleźć takie przepisy.
Iga obiecuję że będą:)
Pani Kingo, cze te ciasteczka nadaja sie na bozonarodzeniowe ksztalty, lukry etc? Potrzebuje ciasteczek dla dziecka z nietolerancja laktozy
nadają się jednak należy je grubiej rozwałkować aby się nie łamały