Spójrz na Świat i przyznaj – jest piękny! Spójrz na ludzi i przyznaj – są zaskakujący! Spójrz na siebie i przyznaj – jesteś indywidualistą! Ja uwielbiam: rześkie poranki, uśmiech na twarzy przechodniów, dziewczyny które są dumne z tego co robią, pracowitych mężczyzn, młodzież z pasją, starszych ludzi trzymających się za rękę, podróże pełne niespodzianek, powroty do domu, myśli które są tylko dobre, zapach moich koni. Lubię słońce i powietrze po burzy, lubię kubek ciepłego mleka w zimowe wieczory i pierwsze kwiaty w ogrodzie na wiosnę. Lubię odkrywać i wracać. Dzisiejszy przepis to dla mnie taki cudowny powrót do kuchni mojej babci Ani. Placuszki na kefirze z jabłkami. Pulchne, wilgotne, lekkie i słodkie. Zawsze kiedy po nie sięgam zdaję sobie sprawę, że lubię proste rzeczy: jedzenie, sytuacje i styl! A ty co lubisz?
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.
Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym 🙂
Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.
Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym 🙂
Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.
Genialny przepis! Robię już drugi raz, braciom tak smakuje?
Witam 🙂
Czy zamiast smażenia , można je upiec w piekarniku ?
tak – ale bardziej jako ciasto lub muffinki 🙂
Pani Kingo, w jakiej temperaturze (termo-obieg) i jak długo piec je w piekarniku.
Pozdrawiam.
Witam!
Świetny przepis, skórka cytryny daje dodatkowe walory smakowe, wspaniałe komponuje się z reszta ?. Odkryłam również, ze placki na kefirze smakują mi najlepiej.
Dziękuje za przepis!
Pozdrawiam?
P.S. Jakby zrobić bez owoców to soda byłaby zbędna? I czy czas pieczenia byłby krótszy czy bez zmian?
Czy można zrobić z maka żytnia ? 🙂
tak
Pyszna, to mało powiedziane.lepsze nie znajdziecie
bardzo się cieszę że ci smakowały. Dziękuję za komentarz.
🙂 dzięki
Bardzo dobre! Wyszły pyszne i puszyste. Kilka nie zjedzonych na śniadanie zabraliśmy w pudełko na wycieczkę. Na zimno jako przekąska też smakowały wybornie:)
ostatnio również je robiłam i mąż zjadł wszystkie 🙂 to bardzo fajny przepis 🙂 dziękuję za komentarz :*
A mogę uzyc mąki kukurydzianej ?
najlepiej wymieszać ją z inną mąką np. orkiszową
A mogę użyć mąki kukurydzianej?
Będą jutro na śniadanie 🙂 Z jagodami 🙂 Jabłek aktualnie w domu brak 🙁
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję
Kingo a czy mogę czymś zastąpić jajko? Jestem na nie uczulona a bardzo miałabym ochotę na te placuszki 🙁
Czy można użyć mąki jaglanej lub pełnoziarnistej pszennej? Jeśli tak w jakiej ilości? Pozdr Kasia
oczywiście – pozostawiamy tą samą proporcję w przypadku obu mąk
Czym można zastąpić cukier?
można zastąpić np. syropem klonowym
Dziękuję 🙂 miód też będzie dobry?
tak jednak miód w wysokich temperaturach traci swoje właściwości
A czy możesz podać przepis na mąkę bezglutenowa?
Każda mieszanka bezglutenowa powinna być kombinacją kilku mąk bezglutenowych. Tylko takie połączenie gwarantuje piękną strukturę i wyjątkowy smak ciasta. Idealną proporcją jest użycie większej ilości mąki średniej do mąki ciężkiej. Poniżej podaję Ci moje kombinacje mieszanek bezglutenowych – Ty możesz stworzyć swoją znając mój sposób. Stosuję proporcję 2: 1 oznacza to, że za każdą szklankę mąki średniej lub ciężkiej używam ½ szklanki lekkiej.
MIESZAKA 1
3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
3 szklanki mąki jaglanej
2 szklanki mąki z tapioki
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
MIESZANKA 2
4 szklanki mąki ryżowej
1 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 szklanki mąki z tapioki
MIESZAKA 3
1 szklanka mąki z ryżu brązowego
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
½ szklanki mąki ryżowej białej
½ szklanki mąki z tapioki
MIESZANKA 4
3 szklanki mąki z brązowego ryżu
3 szklanki mąki sorgo
1½ szklanki skrobi ziemniaczanej
1½ szklanki mąki maranta
A czy zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju kokosowego? Łyżka w stanie stałym? 🙂
tak można – łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego
Dzięki wielkie za odpowiedź! Jutro wypróbuję 🙂
A co może być tylko nie jabłka ??
jagody, gruszki, maliny, brzoskwinie, ślwiki
Czy mąka kokosowa nada się do tego przepisu? 🙂
tak ale należy dać jej około szklanki i dodatkowo 2 jajka
Dziękuję za odpowiedź. 🙂
proszę 🙂
A czemu jeszcze 2 jajka przy mące kokosowej
A mąka pełnoziarniste się nada i ksyliotolem zamiast cukru?
Basiu – spokojnie, nada się 🙂
Pani Kingo, czy kefir można zastąpić maślanka?:)
jasne