Powoli odnajduję się w nowej rzeczywistości. Odkrywam świat pachnący słodyczą i kipiący miłością. Narodziny mojej córeczki wywróciły wszystko do góry nogami, ale pozwoliły mi również zrozumieć co jest naprawdę ważne. Pierwsze dni błąkałam się sama ze sobą, codziennie szukając odpowiedzi na nieistotne pytania. Bałam się swoich myśli. Bałam się, że już nie wrócę do mojego kulinarnego świata.
Na wszystko potrzeba czasu, do wszystkiego trzeba mieć dystans – i tak było w moim przypadku. Każdy dzień staje się prostszy, bardziej zrozumiały i zorganizowany. Jeszcze kilka dni temu nie sądziłam, że dam radę siąść przy komputerze i napisać post. Dziś mam w sobie mnóstwo energii i chcę działać.
Kiedy zostałam zaproszona do współpracy z Fabryką Cukierniczą Kopernik wiedziałam, że to jest ten moment, aby wrócić. Specjalnie z wykorzystaniem ich pierniczków przygotowałam deser inspirowany kuchnią mojej Babci. W mojej wersji to owsiany budyń z dodatkiem Katarzynki® VEGAN i owocami. Receptura ta powstała, aby zachęcić Was do udziału w KONKURSIE -APPetyt na Kopernika. Uczestnikiem może być każdy – nie musisz być blogerem, instagramerem czy vlogerem 🙂 Wystarczy, że z wykorzystaniem Pierników z Fabryki Cukierniczej Kopernik wymyślisz przepis (w kategoriach: danie główne, przystawki lub desery/wypieki), zrobisz piękne zdjęcie, a następnie wypełnisz i prześlesz formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie organizatora – TUTAJ – na tej stronie znajduje się również cały regulamin.
Nagrodami w Konkursie są:
a) za zajęcie pierwszego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 5000 zł brutto,
b) za zajęcie drugiego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 3000 zł brutto,
c) za zajęcie trzeciego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 2000 zł brutto
Poniżej przedstawiam Ci moją inspirację i zachęcam do spróbowania swoich sił w tym konkursie. Pamiętaj! Zawsze warto próbować, szczęście przychodzi do ludzi, którzy pracują na nie 🙂
W rondelku podgrzać płatki owsiane wraz z mlekiem migdałowym, syropem i pastą sezamową (tahini). Całość gotować aż masa zgęstnieje.
Kiedy płatki wchłoną płyn zmiksować blenderem na gładko. Jeżeli całość jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka.
Masę przełożyć do pucharków na przemian z pierniczkami i owocami.
Odstawić na 5-10 minut aby smaki się przegryzły.
zamiast płatków owsianych można użyć - kaszy jaglanej, ryżu, płatków orkiszowych czy żytnich
tahini - można zastąpić dowolnym masłem orzechowym
mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim
syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy, daktylami, miodem, ksylitolem, cukrem kokosowym
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
W rondelku podgrzać płatki owsiane wraz z mlekiem migdałowym, syropem i pastą sezamową (tahini). Całość gotować aż masa zgęstnieje.
Kiedy płatki wchłoną płyn zmiksować blenderem na gładko. Jeżeli całość jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka.
Masę przełożyć do pucharków na przemian z pierniczkami i owocami.
Odstawić na 5-10 minut aby smaki się przegryzły.
zamiast płatków owsianych można użyć - kaszy jaglanej, ryżu, płatków orkiszowych czy żytnich
tahini - można zastąpić dowolnym masłem orzechowym
mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim
syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy, daktylami, miodem, ksylitolem, cukrem kokosowym
Notes