Zawsze w mojej kuchni jest miejsce dla jajek, mleka i mąki. Mając te 3 składniki w domu jesteś w stanie przetrwać. Ostatnimi czasy bardzo dużo podróżuję, do domu wracamy po kilu dniach i zazwyczaj nocą. W dni wypełnione pracą nie ma czasu i chęci na zakupy. W pierwszy poranek po po powrocie zazwyczaj ratuję się naleśnikami, omletami, pancakes. Dziś przedstawiam Wam mojego faworyta – Dutch Baby – czyli pieczony naleśnik. Niezwykle spektakularny w piekarniku, przygasza trochę po kilku minutach od opuszczenia go. Zachowuje się jak suflet – pięknie wyrasta po czym majestatycznie opada. Jednak jest jedna zaleta w porównaniu do poprzednika – on zawsze się udaje! Oryginalny przepis składa się z mąki pszennej, masła i cukru. Ja dziś przedstawiam Wam moją wersję – jak zwykle lżejszą i jak zwykle pyszniejszą 🙂 – zresztą zobaczcie sami.
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 º C. Żeliwną patelnię o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie włożyć do piekarnika aby mocno się nagrzało.
Połączyć jaja, mleko, przesianą mąkę (to co zostanie na sicie również dodajmy do ciasta), cukier, wanilię i sól w robocie kuchennym. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeżeli masz więcej czasu to odłóż tak przygotowane ciasto na 20 minut aby odpoczęło).
Rozgrzaną patelnię wyjąć z pieca i wyłożyć na nią olej kokosowy. Poczekać aż się rozpuści i rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia.
Na tak przygotowaną patelnię wylać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut aż nabierze złotego koloru.
Podawać natychmiast, ciepły, oprószony cukrem pudrem i posypany świeżymi owocami.
1 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 º C. Żeliwną patelnię o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie włożyć do piekarnika aby mocno się nagrzało.
Połączyć jaja, mleko, przesianą mąkę (to co zostanie na sicie również dodajmy do ciasta), cukier, wanilię i sól w robocie kuchennym. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeżeli masz więcej czasu to odłóż tak przygotowane ciasto na 20 minut aby odpoczęło).
Rozgrzaną patelnię wyjąć z pieca i wyłożyć na nią olej kokosowy. Poczekać aż się rozpuści i rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia.
Na tak przygotowaną patelnię wylać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut aż nabierze złotego koloru.
Podawać natychmiast, ciepły, oprószony cukrem pudrem i posypany świeżymi owocami.
Notes