Dutch Baby czyli pieczony

Zawsze w mojej kuchni jest miejsce dla jajek, mleka i mąki. Mając te 3 składniki w domu jesteś w stanie przetrwać. Ostatnimi czasy bardzo dużo podróżuję, do domu wracamy po kilu dniach i zazwyczaj nocą. W dni wypełnione pracą nie ma czasu i chęci na zakupy. W pierwszy poranek po po powrocie zazwyczaj ratuję się naleśnikami, omletami, pancakes. Dziś przedstawiam Wam mojego faworyta – Dutch Baby – czyli pieczony naleśnik. Niezwykle spektakularny w piekarniku, przygasza trochę po kilku minutach od opuszczenia go. Zachowuje się jak suflet – pięknie wyrasta po czym majestatycznie opada. Jednak jest jedna zaleta w porównaniu do poprzednika – on zawsze się udaje! Oryginalny przepis składa się z mąki pszennej, masła i cukru. Ja dziś przedstawiam Wam moją wersję – jak zwykle lżejszą i jak zwykle pyszniejszą 🙂 – zresztą zobaczcie sami.

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas30 minut

 ½ szklanki maki pszennej razowej
 ½ szklanki mleka
 2 jajka
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 do podania: cukier puder, sezonowe owoce

1

 Piekarnik nastawić na temperaturę 200 º C. Żeliwną patelnię o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie włożyć do piekarnika aby mocno się nagrzało.

2

Połączyć jaja, mleko, przesianą mąkę (to co zostanie na sicie również dodajmy do ciasta), cukier, wanilię i sól w robocie kuchennym. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeżeli masz więcej czasu to odłóż tak przygotowane ciasto na 20 minut aby odpoczęło).

3

Rozgrzaną patelnię wyjąć z pieca i wyłożyć na nią olej kokosowy. Poczekać aż się rozpuści i rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia.

4

Na tak przygotowaną patelnię wylać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut aż nabierze złotego koloru.

5

Podawać natychmiast, ciepły, oprószony cukrem pudrem i posypany świeżymi owocami.

Składniki

 ½ szklanki maki pszennej razowej
 ½ szklanki mleka
 2 jajka
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 do podania: cukier puder, sezonowe owoce

Przygotowanie

1

 Piekarnik nastawić na temperaturę 200 º C. Żeliwną patelnię o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie włożyć do piekarnika aby mocno się nagrzało.

2

Połączyć jaja, mleko, przesianą mąkę (to co zostanie na sicie również dodajmy do ciasta), cukier, wanilię i sól w robocie kuchennym. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeżeli masz więcej czasu to odłóż tak przygotowane ciasto na 20 minut aby odpoczęło).

3

Rozgrzaną patelnię wyjąć z pieca i wyłożyć na nią olej kokosowy. Poczekać aż się rozpuści i rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia.

4

Na tak przygotowaną patelnię wylać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut aż nabierze złotego koloru.

5

Podawać natychmiast, ciepły, oprószony cukrem pudrem i posypany świeżymi owocami.

Dutch Baby czyli pieczony

(Wyświetlono 590 razy, 9 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar Mistrzyni Domu 27 marca 2018 o 13:29

    Tak z ciekawości, taki jeden naleśnik to jedna porcja? Czy jest podzielny np. dla dwóch osób na śniadanie?

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:37

      jest to jedna porcja dla bardzo głodnej osoby 🙂 lub 2 porcje jeżeli dodamy więcej owoców 🙂

  2. Avatar Marta 31 października 2017 o 11:51

    Jaki jest sens pisania książki skoro są w niej te same przepisy co na blogu?To nie jest złośliwe pytanie, doceniam piękne zdjęcia i super przepisy, urodę również?

    1. admin admin 2 listopada 2017 o 15:29

      Marto napisałam już 3 książki z czego 1 jest z przepisami z bloga – to odpowiedź na prośby innych osób które lubią przepisy w formie papierowej. Poza tym taką książką mogę dotrzeć również do osób które nie używają internetu. Oczywiście w mojej książce „Dieta ze smakiem” jasno opisuję na 4 stronie że książka zawiera przepisy z mojego bloga. Przepisy z pozostałych książek nie są dostępne w sieci tylko w tych publikacjach.

  3. Avatar Sabina 3 lipca 2017 o 20:17

    Od dziś jedno z moich ulubionych śniadań!

  4. Avatar anka 3 czerwca 2017 o 17:58

    i jak próby z mąką kokosową?

  5. Avatar Ada 14 maja 2017 o 22:49

    czy udała się próbą z mąki kokosowej? chętnie bym zrobiła z takiej lub innej bezglutenowej znając proporcje.

    1. admin admin 15 maja 2017 o 13:56

      Ada jeszcze nie robiłam postaram się w tym tygodniu – myślę że spokojnie się uda gdyż ten naleśnik rośnie na jajkach – polecam dodać tylko o połowę mniej maki kokosowej

  6. Avatar Vipola 10 lutego 2017 o 16:19

    Rewelacja! Zawsze w sobotę na śniadanko mamy omleciki, teraz dołączył do nich Dutch Baby:). Czasami używam mąki owsianej zamiast razowej i wychodzi przepyszny! Mój 14 miesięczny synek zajada.

    1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:39

      uwielbiam takie komentarze 🙂 – dziękuję za wypróbowanie 🙂

  7. Avatar marasny 23 września 2016 o 11:24

    Olej kokosowy czasami ciężko znaleźć, ale na szczęście widziałem ostatnio w POLOmarkecie. Ciasto wygląda przepysznie, ciekawe czy tak samo smakuje

  8. Avatar Kamila 21 września 2016 o 20:14

    Witam, chciałam zapytać o średnicę patelni bo nie posiadam żeliwne i nie wiem jak duże naczynie żaroodporne przygotować.

  9. Avatar @mum_ewka_konewka 20 września 2016 o 18:08

    O właśnie…Kinguś jaką mąką bezglutenową zastąpić pszenną?

    1. admin admin 20 września 2016 o 23:09

      gryczana lub z mielonych migdałów. Co do koksowej będę dopiero robiła testy gdyż muszę znacznie zmienić proporcje

  10. Avatar Doms 20 września 2016 o 16:49

    Muszę zapytać – czy mąkę razową można zastąpić np. mąką ryżową? 🙂

    1. admin admin 20 września 2016 o 23:10

      można tylko należy zmienić proporcje – na razie ciężko mi określić jak ponieważ muszę to przetestować. Mąka ryżowa powoduje sypkość ciasta dlatego dodałabym jedno jajko więcej aby nawilżyć i uelastycznić finalnie cały naleśnik

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *