Zanurzyć się w nim i poczuć tą czekoladową moc. Ten stan, kiedy masz ochotę na kawałek czegoś słodkiego, treściwego i nie chcesz mieć wyrzutów sumienia.
Cudownie wilgotny i rozpływający się w ustach. Dozwolona pokusa! Dziś przepis na czekoladowy chlebek z cukinii. Skrywa w sobie wszystko to o czym piszę, a
przy tym kusi łatwością przygotowania i niebywałym smakiem.
Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy bywa nazywany „oliwą Północy”. To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje dostosowanie właściwości rodzimego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).
Jak wypada skład oleju rzepakowego na tle innych popularnych tłuszczów? Otóż uważana często za najbardziej wartościowy z nich oliwa z oliwek zawiera aż 10 razy mniej kwasów Omega-3 niż olej rzepakowy. Olej słonecznikowy zaś ma ich tylko śladowe ilości. Podobnie z kwasami Omega-6 – tu rzepakowy przewyższa oliwę ponad dwukrotnie. Proporcje Omega-6 do Omega-3 w oliwie wynoszą 9:1, a w oleju słonecznikowym >136:1, podczas gdy, jak wspominałam, olej rzepakowy legitymujesię idealnym „dwa do jednego”¹. Podobnie rzecz ma się z kwasami nasyconymi, tymi, których nasze pożywienie powinno zawierać jak najmniej: tu olej rzepakowy znów wiedzie prym jako ten, który
w swoim składzie ma ich dwukrotnie mniej niż obaj porównywani konkurenci i spełnia wymóg oleju „niskonasyconego”.
¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/porownanie-olejow-roslinnych/
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.
W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.
Do mokrej mikstury dodać suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.
Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać - tylko do połączenia składników)
Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.
Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili
14 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.
W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.
Do mokrej mikstury dodać suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.
Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać - tylko do połączenia składników)
Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.
Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili
Notes