Lekka sałatka z groszkiem i indykiem

Ostre postanowienie poprawy z mojej strony. Nie użalam się, biorę sprawy w swoje ręce. Ostatnie miesiące uciekały za szybko, gdzieś po drodze straciłam spojrzenie na siebie! Dłużej tak się nie da , dłużej nie pozwolę na to. Oczywiście zaczynam zmianę od kuchni. Tempo jakie osiągnęłam sprawiło, że posiłki jadłam tylko wcześnie rano i późno w nocy. Całe dnie w biegu na zmianę z pracą przy komputerze. Najbliższe miesiące zapowiadają się nie mniej pracowicie dlatego wiem, że muszę o siebie zadbać. Zaczynam zdrową dietę!

Mój warzywniak jest pełen świeżych warzyw i korzystam do woli. Dzisiaj proponuję lekką sałatkę z warzyw strączkowych z grillowanym indykiem. Postaram się wrzucać mój dzienny jadłospis – raz na jakiś czas oczywiście:)

PS. w końcu mogę znowu biegać więc ruszam przed siebie! Jak ja kocham bieganie i zdrowe odżywianie :))

Zapraszam na mój profil Instagram  gdzie pokazuje filmiki moich dań.

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 ½ ogórka zielonego
 5 rzodkiewek
 200 g groszku cukrowego
 100 g bobu
 1 zielona cebulka
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki soku z cytryny
 sól i pieprz
 kwiaty nasturcji
 2 kotlety z indyka

1

Kotlety z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę soku z cytryny, wycisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku. Doprawić sola i pieprzem. Kotlety umieścić na minimum 20 min w marynacie.

2

Groszek cukrowy i bób gotować przez 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić przez sito i wrzucić do miski z zimną wodą z lodem. Zahartować. Odcedzić.

3

Rzodkiewkę i ogórek pokroić w plasterki, bób obrać. Zieloną cebulkę drobno posiekać, umyć kwiaty nasturcji.

4

Mięso smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu po 2-3 minut z każdej strony.

5

Przygotować dressing mieszając ze sobą 1 łyżkę oleju i soku z cytryny oraz sól i pieprz.

6

Na talerz wyłożyć przygotowane warzywa, całość skropić dressingiem, dodać pokrojonego w paski indyka oraz płatki nasturcji. Całość można dodatkowo opruszyć solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 ½ ogórka zielonego
 5 rzodkiewek
 200 g groszku cukrowego
 100 g bobu
 1 zielona cebulka
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki soku z cytryny
 sól i pieprz
 kwiaty nasturcji
 2 kotlety z indyka

Przygotowanie

1

Kotlety z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę soku z cytryny, wycisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku. Doprawić sola i pieprzem. Kotlety umieścić na minimum 20 min w marynacie.

2

Groszek cukrowy i bób gotować przez 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić przez sito i wrzucić do miski z zimną wodą z lodem. Zahartować. Odcedzić.

3

Rzodkiewkę i ogórek pokroić w plasterki, bób obrać. Zieloną cebulkę drobno posiekać, umyć kwiaty nasturcji.

4

Mięso smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu po 2-3 minut z każdej strony.

5

Przygotować dressing mieszając ze sobą 1 łyżkę oleju i soku z cytryny oraz sól i pieprz.

6

Na talerz wyłożyć przygotowane warzywa, całość skropić dressingiem, dodać pokrojonego w paski indyka oraz płatki nasturcji. Całość można dodatkowo opruszyć solą i pieprzem.

Lekka sałatka z groszkiem i indykiem
(Wyświetlono 156 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *