Ostatnio zafascynowana zdrowymi słodkościami zasypałam nimi mój blog, a przecież i ta druga – słona strona ma w sobie tyle smaku. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych letnich przepisów. Danie ekspresowe, niezwykle kolorowe i zdrowe w klimacie śródziemnomorskim. To złocista pierś kurczaka faszerowana greckim serem feta podana na sosie pomidorowym z warzywami. Nic bardziej prostego i tak smakowitego nie da się wymyślić. Uważam, że nie potrzeba w tym daniu żadnych dodatków w postaci ryżu lub ziemniaków. Ono smakuje idealnie tak jak jest. Często zapiekam całość w żeliwnych patelniach tak aby każdy miał od razu swoją porcję. Oczywiście można całość zrobić w naczyniu żaroodpornym. Polecam Wam i jak zwykle liczę na Wasze komentarze jak tylko skosztujecie tego cuda.
Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.
W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.
Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.
Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.
Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.
Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.
Porcji 5
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.
W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.
Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.
Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.
Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.
Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.
Cukinię trzeba obrac czy nie?
nie trzeba
Pyszne to danie tylko czy warzywa powinny być takie mocno aldente? Piekłam 30 minut. Kurczak się upiekł ale warzywa były chrupiące jeszcze. Zastanawiam się czy to z moim piekarnikiem jest coś nie tak czy tak ma być? Dzięki Tobie poznałam smak samego oregano! Najczęściej używałam mieszkanki ziół prowansalskich. Pozdrawiam!
Iwona warzywa mają być aldente ale nie twarde 🙂 następnym razem może cieniej je pokrój
Tak też zrobię. Tak mi zasmakowało to danie, że jutro robię drugie podejście. Pozdrawiam i gratuluję pomysłów na te wszystkie dania!
Już kilka Twoich przepisów wypróbowałam i wszystko mi bardzo smakowało. Trafiasz idealnie w moje gusta smakowe i mojej rodziny!
Pozdrawiam !
Może głupie pytanie, ale ten ser feta to ma być plaster włożony do piersi przeciętej jak bułka? bo na zdjęciu w ogóle nie widać żeby tam była gdzieś feta.
Gosiu ja robie szpicem noża ok 2 cm nacięcie od najgrubszej strony piersi i faszeruje trochę mniejszym kawałkiem fety.
Absolutnie fantastyczne! Niesamowicie łatwe i szybkie do wykonania a w dodatku pierwszorzędne w smaku. Polecam gorąco i dziękuję za kolejny genialny przepis do kolekcji!
uwielbiam takie komentarze 🙂 dziękuję :*
Witam ,dziś ja szaleje z tym przepisem na pierść!Tylko takie składniku udało mi się dziś skomponować nie wychodząc z domu 🙂 Myślę ,że będzie pysznie! Wygląda pysznie ! inne przepisy też!
Pyszny! Dzieki za bardzo fajny przepis!
bardzo się cieszę że smakowało 🙂 dziękuję za komentarz :*
Hej a co to jest tak wlasciwie ta pulpa pomidorowa?
przecier pomidorowy 🙂
Dzieki bo bede robił Twoj gulasz wołowy ze śliwka z książki.
Danie super ale feta mi się zwazyla ?czy ktoś ma pomysł dlaczego?
a użyłaś oryginalnej fety?
Niestety nie ? ale nigdy wcześniej w daniach na cieplo nie miałam takiej sytuacji… spróbuję z oryginalną grecką lub plesniowym blue ☺
wygląda świetnie! ale ja zamiast parmezanu dodam mozzarelli, ostatnio mój obowiązkowy produkt 🙂
wyjdzie równie pyszne 🙂
Mmmmmm zapach podczas pieczenia obłędny;-)
zrobiłam na urodzinowa kolacje – goście zachwyceni!!!!
Pozdrowionka
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie oraz komentarz :*
Fajny przepis. W jakiej temperaturze i czy pod przykryciem piec
piec bez przykrycia 🙂 w temperaturze 180 C
Dziś zrobię! Wygląda pysznie i jestem pewna, że mój mąż będzie bardzo zadowolony 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie!
:*
Jedzonko pyszne! Dziś robię kolejny raz. Myślę że ten przepis zagości u nas na długo 🙂 Buziaki!!!
Karolino dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*