Podstawowa pasta dr Budwig

Poniższy tekst oraz przepisy stworzyłam dla magazynu Fit Forma Focus maj/czerwiec 2015. Ci którzy nie mieli okazji zapraszam do  lektury i skosztowania tych fantastycznych przepisów.

Każdy z nas ma swój „pierwszy raz” i nie chodzi mi o strefę intymną, tylko o tę bardziej smakowitą (kwestia upodobań – przyp. red.), dostępną od zaraz. Jak to w życiu bywa, jednych dopiero to czeka, inni mają to już za sobą. Towarzyszą temu różne emocje – od totalnej fascynacji przez obojętność po stanowcze wzbranianie się. Prawda jest taka: jeżeli nie spróbujesz, nie zyskasz. Świadoma kuchnia zmieni twoje ciało, da ci sprawny umysł i nie narazi cię na żadne wyrzeczenia.

Co ty na to? Od dziś kluczem do twojej FIT FORMY będzie to, co jesz i w jakiej postaci. Podstawowa zasada: żywność musi być świeża, sezonowa, lokalna, a najlepiej surowa. I nie ze sztucznych opakowań! Ruszamy.

Nasz świat znacznie się zmienił. Białe kołnierzyki stały się bardziej popularne od koszulek sportowych, ludzie większość dnia spędzają za biurkiem, nie wyznaczając sobie aktywnych zadań (mam na myśli aktywność typu fitnessowego).

W rezultacie, co nie może być zaskoczeniem, zdrowie całej populacji zaczęło podupadać.

Komputery, telefony komórkowe, tablety, a nawet odtwarzacze MP3 spowodowały, że zamroziliśmy się w jednym miejscu, nie zauważamy tego, co jest wokół nas. W zasięgu ręki mamy wszystkie informacje ze świata, ale często nie jesteśmy w stanie znaleźć najważniejszej wskazówki: w jaki sposób powinniśmy zdrowo żyć. Żyjemy w bardzo „zaśmieconym” świecie, ale to nie oznacza, że mu-simy poddawać się nawykom, narzuconym nam przez koncerny. Jesteśmy wolni – możemy podążać własną ścieżką. Jesteśmy wolni i możemy utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji. Coraz więcej badań pokazuje, że kluczem do osiągnięcia tego stanu jest wykonanie prostych zmian diety, ćwiczeń i radzenie sobie ze stresem.

Sam rób zakupy spożywcze, pamiętając, aby wybierać produkty świeże, sezonowe i  lokalne. Gotuj w  domu – wtedy masz 100-procentową pewność najlepszej jakości. Uwolnij swój umysł i  odkrywaj nowe smaki.

Pij dużo wody. Jest dobra na wszystko. Pomaga dbać o skórę, nawilża cały organizm. Pamiętaj, aby cały czas była przy tobie, gdy jesteś w pracy, czy w  szkole, a nawet w trakcie treningu. Pij 8 szklanek dziennie. Jeśli nie lubisz jej smaku, spróbuj  dodać kilka plasterków cytryny, mięty lub zielony ogórek.

Poniżej przedstawię wskazówki. Każdy wykonany punkt jest golem w tej zdrowej grze! Zostań jej mistrzem!

  • Regularność i  5 porcji dziennie – nie tylko to, co jesz, jest ważne, ale też kiedy i  ile. Dzięki stałym odstępom między posiłkami zapanujesz nad metabolizmem i  energią. Co więcej, ich poziom będzie zdecydowanie podwyższony, dzięki czemu przez cały dzień nie opadniesz z  sił. Pięć posiłków idealnie pomoże ci zarządzać swoją wagą, zachować zimną krew, utrzymać skupienie i  uniknąć głodu.
  • Regularnie ćwicz – Jeśli chcesz się dobrze czuć i  długo żyć, musisz ćwiczyć! Czy wiesz, że codzienne ćwiczenia poprawiają masę mięśniową, normalizują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wzrok i  gęstość kości? Badania wykazują, że nawet 10 minut ćwiczeń robi różnicę. Na tyle chyba możesz sobie pozwolić?
  • Eliminuj stres. To sprawi, że będziesz zdrowy, a  już na pewno szczęśliwy. Staraj się być spokojny, zrelaksowany i  po prosty spełniony.
  • Bądź pewny siebie i  miej cele. Uwierz w  siebie. Wiedz, że wszyscy mają  różne kształty i  rozmiary – zarówno w  środku, jak i  na zewnątrz. Dumnie krocz, trzymaj głowę wysoko podniesioną. Naucz się być pewny siebie i  wiedz kim jesteś, bo nikt nie jest doskonały, a  TY jesteś niesamowity! Miej cele, zadaj sobie pytanie: dokąd chcesz podążać i  dlaczego? Do czego zmierzasz? Co chcesz osiągnąć? Cele i  marzenia oczywiście muszą być realistyczne.
  • Powtarzanie jest matką nowego nawyku. Świadome powtarzanie myśli i  czynności daje niesamowite rezultaty. Uświadom sobie, że Twoje życie i  zdrowie jest przywilejem. Zadaj sobie szczere pytanie: czy jesteś gotowy inwestować w  nie każdego dnia? Stwórz swoją rzeczywistość, w  której będziesz mieszkać. Bądź zmotywowany, szczęśliwy, wolny – poczuj siłę! Pamiętaj: małe zmiany mają gigantyczne znaczenie dla zdrowia!

A TERAZ COŚ NA ZĄB

Oto propozycje kilku dań, których głównym składnikiem jest pasta dr Budwig*. (Uwaga sukcesywnie publikować będę na blogu dania na bazie pasty dr Budwig zamieszczone w artykule).

Moim zdaniem genialna w swojej prostocie, smaku i właściwościach. Emulsja, która odbudowuje, leczy, wzmacnia, a przede wszystkim odżywia. Włączając ją do dziennego menu, poczujesz, co to siła, energia, brak zmęczenia, mocne serce, odporność, jędrna i gładka skóra, mocne włosy, brak zakwasów po treningu i co najważniejsze – rześki umysł i wspaniałe samopoczucie. A to wszystko przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy i środków.

Swoje cudowne moce ów specyfik zawdzięcza połączeniu zawartych w oleju lnianym tłoczonym na zimno kwasów omega-3 z białkami występującymi w chudym twarogu – ta kombinacja umożliwia szybką absorpcję kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym i ich transport do komórek ciała. Pastę zawsze należy miksować minimum 5 minut, aby powstała gładka emulsja przypominająca majonez i jeść od razu – najlepiej codziennie. Można ją doprawiać na różne sposoby, zrobić z niej dressing do sałatki, deser, krem do kanapek lub z powodzeniem zastąpić nią majonez.

Moje pomysły nie mają nic wspólnego ze ścisłą dietą. To ty musisz wiedzieć, co jest najbardziej wartościowe dla twojego zdrowia, a co jest niekorzystne. Powrót do naszej podstawowej żywności (oleje, białka, warzywa i owoce) jest niezbędny aby czuć się po prostu świetnie. Natomiast substancje chemiczne, konserwanty, antybiotyki i procesy rafinacji zmieniają nasze jedzenie w źródło zagrożenia. Nawet jeśli to źródło smakuje nie najgorzej!

WIESZ, CO TO PRAWDZIWE JEDZENIE?

To pokarmy, które rosły w  ziemi, na drzewie, pochodzą z  morza, biegały po ziemi albo latały w  powietrzu. Mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce, orzechy to jest właśnie prawdziwe jedzenie.

Unikaj śmieciowej żywności. Postaw na owoce i  zielone warzywa liściaste. To sprawi, że poczujesz się bardziej energiczny i  szczęśliwy. Wymień niezdrowe przekąski, takie jak czekoladki, batony, które zawierają dużo kalorii, na kawałek owocu lub garść orzechów. Unikaj przetworzonej żywności. Pamiętaj, że najzdrowsza jest żywność, która nie była nigdy zapakowana!

Jedz jabłka, gruszki, śliwki, arbuzy, melony itp. – owoce, które zawierają dużo wody. One wspierają nasz układ odpornościowy, dbają o skórę i  poprawiają wzrok.

Pamiętaj aby jeść pięć porcji warzyw dziennie – surowe, gotowane na parze lub smażone na zdrowym tłuszczu. Dieta bogata w rośliny i owoce jest podstawą zdrowego trybu życia. Wiele z najpotężniejszych składników odżywczych wpływa na kolor warzyw i owoców.

UWAGA! Olej z nasion lnu powinien być przechowywany w  temperaturze 4–10° C w  ciemnej butelce. Tylko takie warunki przechowywania mogą zagwarantować, że wszystkie właściwości oleju zostaną zachowane. Olej z nasion lnu należy stosować tylko surowy, tzn. nie powinien być ogrzewany lub służyć do smażenia posiłków.

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 125 g chudego twarogu
 7 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
 5 łyżek jogurtu naturalnego

1

Wszystkie składniki pasty miksować przez minimum 5 minut do uzyskania gładkiej emulsji.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 125 g chudego twarogu
 7 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
 5 łyżek jogurtu naturalnego

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki pasty miksować przez minimum 5 minut do uzyskania gładkiej emulsji.

Podstawowa pasta dr Budwig

(Wyświetlono 9 493 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

25 komentarzy

  1. Angel 23 października 2019 o 11:02

    Czy mogę ubić twaróg i olej widelcem? Nawet przez dłuższy czas? Czy tylko miksowanie daje prozdrowotne efekty ???

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 23 października 2019 o 21:22

      w tym wypadku tylko miksowanie powoduje że powstaje tzw emulsja i idealne połączenie twarogu z olejem

      Odpowiedz
  2. Aga 11 czerwca 2019 o 15:41

    A ja mam pytanie czy pasta osiągnie takie same właściwości jeśli zamiast oleju zmiksujemy ziarna lnu?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:32

      Niestety nie – dr Budwig tak skomponowała ten zestaw i w tych proporcjach działa „cuda”

      Odpowiedz
  3. Kamila 18 kwietnia 2018 o 14:57

    Czy dzieciom tez mozna to dawac na kanapki? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 18 kwietnia 2018 o 20:23

      tak

      Odpowiedz
  4. Nata 22 października 2017 o 01:49

    A gdzie znajdę ten olej? Masz jakieś sprawdzone sklepy internetowe? Obawiam się że w moim mieście nie znajdę tego specyfiku prosto z lodówki.

    Odpowiedz
    1. admin 23 października 2017 o 19:06

      olej ten znajdziesz w Lidlu jest on BIO

      Odpowiedz
      1. Dominika 22 listopada 2017 o 18:07

        Tylko że ten olej sie do nieczego nie nadaje bo olej lniany powinien byc przechowywany w lodówce. Polecam kupic olej w aptece 🙂

        Odpowiedz
        1. admin 30 listopada 2017 o 23:39

          dokładnie to piszę pod koniec posta 🙂

          Odpowiedz
      2. Ania 20 stycznia 2020 o 18:05

        Raczej polecam z lodowki i w ciemnym opakowaniu. Inaczej traci właściwości

        Odpowiedz
  5. Marzena 11 października 2017 o 23:00

    A czy można go jeść z chlebem żytnim pełnoziarnistym własnego wypieku?

    Odpowiedz
    1. admin 12 października 2017 o 15:28

      oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  6. Aśka 16 lutego 2017 o 21:20

    Smaczna pasta, uwielbiam ją z chrupkimi warzywami,albo na owocowo ?

    Odpowiedz
    1. admin 17 lutego 2017 o 16:39

      🙂

      Odpowiedz
  7. Asia 2 lipca 2016 o 21:38

    Kinga, jestem pod wrażeniem i bardzo się cieszę, że propagujesz taką wiedzę! Dzięki temu (mam nadzieję) będzie ona coraz bardziej znana! I choć może wygląda to jak przepis na twarożek, to podobno ten „twarożek” pomaga nawet zwalczać raka, a sama dr Budwig była kilkukrotnie nominowana do nagrody Nobla. Olej lniany jest bardzo zdrowy, ale słabo się wchłania, w połączeniu z twarogiem się to zmienia. Ważne tylko, by kupować olej przechowywany w lodówce! Jeśli jest inaczej, to znaczy że się utlenił i można go wyrzucić do kosza, bo bardziej wtedy zaszkodzi niż pomoże. Róbcie ten twarożek bo to szybka sprawa, a TYLE zdrowia 🙂 Warto o siebie zadbać!

    Odpowiedz
    1. admin 3 lipca 2016 o 10:34

      Asiu dokładnie ta pasta jest niesamowita. Zawsze jak coś publikuję najpierw testuje to na sobie – przyznam że po tym specyfiku czuję się świetnie!
      Dziękuję Ci za inne cenne informację które pomogą wielu czytelnikom :*

      Odpowiedz
  8. Dorota Chudyba 1 lipca 2016 o 00:00

    sory, ale brzmi jak przepis na twarożek

    Odpowiedz
    1. admin 1 lipca 2016 o 10:49

      tak brzmi ale samo zastosowanie w diecie daje bardzo pozytywne efekty zdrowotne. Ważne jest długie miksowanie aby uzyskać korzystne połączenie kwasów

      Odpowiedz
  9. natalia 30 czerwca 2016 o 23:06

    Cześć Kinga! A co z osobami z nietolerancją laktozy? Słyszałaś może o alternatywie do wykorzystania w lnianej paście? Dzięki!

    Odpowiedz
    1. admin 1 lipca 2016 o 10:50

      Natalia niestety nie słyszałam nic w tym temacie 🙁 jeżeli coś mi wpadnie w oko dam od razu znać 🙂

      Odpowiedz
    2. Agnès 3 sierpnia 2016 o 08:25

      Wiadomo! Roślinny twarożek i jogurt, wszystko zresztą do zrobienia samemu w domu. Możesz wykorzystać soję, orzechy czy cokolwiek innnego białkowego 🙂

      Odpowiedz
  10. pop321 29 czerwca 2016 o 16:50

    Powinno się jeść do pięciu porcji warzyw dziennie? Chyba od 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 czerwca 2016 o 17:10

      dziękuję – już poprawiłam :*

      Odpowiedz
  11. Klaudia 29 czerwca 2016 o 16:04

    Czy do pasty można dodać czosnek oraz inne przyprawy? Pozdrawiam :))

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.