Cały czas szukałam dla siebie chleba idealnego! Znalazłam coś absolutnie powalającego. Zacznę od tego, że zawsze miałam problemy z chlebami pełnoziarnistymi, a to za dużo nasion, a to za dużo mąki. Dziś przedstawiam Wam coś absolutnie wyjątkowego – chleb z kaszy – Moc Wartości – chleb bez grama mąki. Wystarczy 2 godziny przed przygotowaniem namoczyć kaszę gryczaną niepaloną, aby w ekspresowym tempie przygotować to cudo.
Jestem pewna, że przypadnie Wam do smaku 🙂
Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy pod względem składu i proporcji kwasów tłuszczowych wypada spośród całej gamy dostępnych olejów roślinnych najkorzystniej w odniesieniu do zaleceń żywieniowych.
Olej rzepakowy to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów omega-3 oraz idealna z punktu widzenia żywieniowego proporcja między kwasami omega-6 a omega-3, wynosząca 2:1.
Do tego ma jeszcze dobre właściwości wypiekowe.
Dlatego nie żaden inny, ale właśnie ten olej stosuję do mojego Chleba z kaszy.
Zanurzyć kaszę w dużej ilości zimnej wody przez 2 godzin. Nasiona chia w ½ szklanki wody na ten sam czas.
Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Odcedzić kaszę na sicie i umieścić w malakserze, dodać chia, ½ szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencje ciasta).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1 ½ godziny do momentu kiedy w dotyku lekko odbija się po naciśnięciu palca.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.
przechowywać zawinięty w lodówce przez okres do 1 tygodnia - można również zamrozić na okres do 3 miesięcy
podawać najlepiej cienkie kromki opieczone w tosterze na złoty kolor
taki chlebek ze smakiem można maczać w oleju rzepakowym z dodatkiem przypraw i zjadać bez dodatków
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
Zanurzyć kaszę w dużej ilości zimnej wody przez 2 godzin. Nasiona chia w ½ szklanki wody na ten sam czas.
Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Odcedzić kaszę na sicie i umieścić w malakserze, dodać chia, ½ szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencje ciasta).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1 ½ godziny do momentu kiedy w dotyku lekko odbija się po naciśnięciu palca.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.
przechowywać zawinięty w lodówce przez okres do 1 tygodnia - można również zamrozić na okres do 3 miesięcy
podawać najlepiej cienkie kromki opieczone w tosterze na złoty kolor
taki chlebek ze smakiem można maczać w oleju rzepakowym z dodatkiem przypraw i zjadać bez dodatków
Chlebek na 12 kromek. Ile kalorii ma kromeczka?
witam, co znaczy konsystencja ciasta? (ciasta naleśnikowego, na pierogi itp.), myślę, że od tego zależy, że niektórym wychodzi zakalec, pozdrawiam
ciasto ma mieć konsystencje budyniu
Ja też piekłam ten chlebek kilka dni temu i niestety wyszedł mi zakalec i do tego strasznie popękał. Co mogłam zrobić źle? W smaku jest przepyszny i chciałabym go wprowadzić do codziennego menu ale nie da się jeść zakalca.
Pozdrawiam
Marzena a czy dobrze odcedziałaś kaszę?
Dzisiaj piekę drugi raz, pierwszy był pyszny oczywiście. Tym razem dodałam odrobine posiekanej żurawiny. W diecie BG baardzo mi brakowało chleba. Teraz moge palaszowac kanapki 🙂 dzieki za przepis! Pozdrawiam
IZa cieszę się że chleb się sprawdza 🙂 polecam się na przyszłość :*
Witam,
Prośba o podpowiedź. Kilkakrotnie piekłam chleb z kaszy gryczanej zgodnie z przepisem. Za każdym razem wychodzi mi zakalec. Skórka ładnie wyrasta i cały chleb rośnie w górę i cieszy oko:) natomiast po wyjęciu i przekrojeniu wewnątrz tworzy się zakalec na dole, a potem jest wielka dziura powyżej i skórka. Czy mogłabym prosić o podpowiedź co robię źle. Temperatura na termoobiegu jest 160 st. bez grzałki góra – dól. trochę się zawzięłam i chciałabym go upiec prawidłowo ale nie wiem co mogę poprawić. Zakalec też jest pyszny:) tylko ile go można jeść:)))
Pozdrawiam
świątecznie
Ania
Droga Kingo chlebek super smak! Ale coś mi nie wyszedł popekal mi po bokach i kromki mają dziurki ale smak przepyszny! Moczylam trochę dłużej niż w przepisie może przez to? Dodam że jestem szczęśliwa uzytkowniczka Twojej książki dieta ze smakiem i zaczęłam od chleba ?
Agutka chleb mógł popękać z powodu sody – tak się niestety czasami dzieje.
Bardzo się cieszę że jesteś posiadaczką książki – jest mi niezwykle miło :* dziękuję :*
Chlebek super, dziękuję za przepis☺,również proponuje dodać tylko łyżeczkę soli. Wyszedł troszkę za słony, ale staram się przełamać słony smak np. lekkim twarożkiem☺
No i chlebek z kaszy „na słodko ” zrobiony 🙂 dodałam suszoną żurawine, śliwki, rodzynki, jagody goja i wyszło super !!!!! Chlebuś wilgotny w środku, pięknie pachnie i smakuje obłędnie (zwłaszcza z białym serkiem na śniadanie ). Także gorąco polecam i pozdrawiam 🙂
Dziękuję za szybka odpowiedz, napewno wypróbuję i dam znać jak wyszło 🙂 uwielbiam Twojego bloga i często tu zaglądam, szczególnie do zdrowych – fit przepisów , bo są rewelacyjne!!!! Pozdrawiam ,
P.s do mnie też proszę zwracać się po imieniu; )
Witam , piekłam chlebek wyszedł bardzo smaczny , zastanawiam się chciałabym zrobić wersje „na slodko” czyli dodać np zurawine, daktyle czy rodzynki, suszone śliwki albo też orzechy- kiedyś jadłam coś ala ciasto z kaszy gryczanej ze sliwka suszona i mi smakowało. Stąd moje pytanie jak pani myśli czy to by się udało? Myślę o zmniejszeniu wtedy soli i dodaniu bakali – czy proporcje składników pozostawić bez zmian ? Proszę o radę. Dziękuję z góry i pozdrawiam 🙂
Pani Doroto jak najbardziej przepis się uda – można nawet pokusić się o dodanie odrobiny miodu i tak jak Pani pisze zmniejszenie ilości soli.
Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu – będzie mi bardzo miło 🙂
rozumiem że mówimy o nieugotowanej kaszy?
dokładnie
Który jest lepszy, gryczany czy z komosą?
I czy moge upiec w żeliwnej keksówce, takiej z przykryciem?
Marzena każdy zupełnie inaczej smakuje- gryczany ma posmak kaszy, z komosą jest bardziej neutralny. OCzywiście możesz upiec w żeliwnej keksówce ale lepiej bez przykrycia. Pamiętaj aby dobrze odcedzić ziarna przed przygotowaniem ciasta na chleb.
Chlebek pychota, będzie teraz u nas częstym gościem, nawet codziennym , dziękuję Kingo
Aniu to ja dziękuję że skusiłaś się na przepis i zostawiłaś komentarz 🙂 – to wiele dla mnie znaczy – dziękuję
Moj pieczony pierwszy raz , trochę jasny , ale nic czekam aż go wyciągnę z piekarnika i jaki będzie efekt po przekrojeniu .
Upiekłam przed chwilą, spróbowałam po 15 min bo nie mogłam się doczekać ale nie zjem więcej. Piekę z kaszy na zakwasie i ten polecałabym. Mój jest przepyszny prawdziwy pachnący chleb a ten na sodzie to chlebopodobny.. Nie polecam no i te dwie łyżeczki soli tutaj to przesada za słony zdecydowanie .Rozczarowalam się i szkoda kaszy na ten wypiek.
przykro mi bardzo i dziękuję za opinię
Witam,
ja pieke ten chleb w trochę inny sposób:
500g kaszy gryczanej niepalonej lub mąki gryczanej
zalewam wodą
zostawiam na noc
następnego dnia dodaje soli
mieszam\ lub blenduje jeśli są ziarna
wylewam na blache małą keksówkę
czekam az wyrośnie brzuszek
i piekę w piekarniku gora-dól przez około 50 minut w 200 stopniach
i zawsze wychodzi
nigdy nie było tak żeby się nie udał
najlepiej smakuje jeszcze cieply
a piekę go od stycznia 2015 roku co najmniej raz w tygodniu
piekenie się przechowuje
slicznie pachnie i smakuje
i nie trzeba cudów
pozdrawiam
Aśka wielkopolska
Asiu a odcedzasz kaszę?
Przeplukuje przed zalaniem woda, jak jest ciepło w mieszkaniu to następnego dnia mam już kiełki i wtedy odlewam nadmiar wody jeżeli za dużo mi się wieje, blenduje razem z solą, przelewam do keksowki i czekam na brzuszek. Chleb jest pyszny wczoraj wieczorkiem piekłam mogę podesłać jego zdjęcie na maila tylko proszę o adres mailowy. Ja nie dodaje żadnych dodatków. Z tych trzech składników naprawdę wychodzi, zdziwił mnie termoobieg i temperatura oraz czas pieczenia dlatego się odezwałaś pozdrawiam serdecznie
Nie jestem blogerka, nie mam fb, za to jestem żona mamą i kobieta pracująca zawodowo, która lubi dobry chleb bez ulepszaczy, zawsze szukałam chleba idealnego, wilgotnego, zdrowego i żeby nie trzeba było zakwasu robić przez tydzień,do tego mam małego fizia na tle zdrowego odzywiania, z różnym skutkiem bo moje chłopaki czasami nie przepadają za moimi wynalazkami (z zawodu jestem chemikiem więc się nie dziw) za to mam jeszcze fajny przepis na ciasto czekoladowe- brownie bez mąki ale na fasolce:-) myślę że byś je polubila bo jesteś łasuchem na czekoladę;-) tak jak i ja i moje chłopaki:-)
Witam Pani Kingo. Właśnie zajadam się przepysznym chlebem gryczanym wg Pani przepisu. Smakuje rewelacyjnie i bardzo fajnie mi się upiekl choć przyznam że do przepisu podeszłam trochę z obawami czy się uda ale wyszedł super. Pozdrawiam gorąco. Tarnogórzanka.
Witam Panią :)na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
bardzo się cieszę że Pani wypróbowała przepis mimo obawom 🙂 dziękuję również za komentarz 🙂
ps. fajnie że Tarnowskie Góry odwiedzają mój blog 🙂
Pozdrawiam 🙂
Pani Kingo,
Pytanie w kwestii piekarnika, mam funkcje termoobiegu,ale z możliwością ustawienia grzania góra-doł + termoobieg bądź tylko dół+termoobieg. Co wybrać?
termoobieg ale temperaturę obniżyć o 10C
mi też wyszedł zakalec, po namoczeniu 2h, odcedziłam – ale nie płukałam – może trzeba było płukać…? Czy szkopuł w tym odcedzaniu, by cierpliwie poczekać by cała gęsta woda spłynęła?
dokładnie – szkopuł w tym że należy dobrze odcedzić całość – na przyszłość można spróbować podciągnąć temperaturę o 10 C
Świetny jest chlebek gryczany, który powstaje poprzez dłuższe moczenie kaszy gryczanej. Dzięki czemu otrzymujemy smaczny, zdrowy, pięknie wyrośnięty chlebek, który składa się z zaledwie 3 składników; kasza, sól i woda + ewentualnie dla kombinacji smakowych rożne zioła i posypki. Podobnie jak u Pani w przepisie również fajnie wychodzi w kombinacji z komosą. Pani Kingo super jest Pani blog i super są przepisy:-)
Pani Asiu dziękuję za tyle miłych słów – tyle radości mi dają.
Proszę zwracać się do mnie po imieniu i korzystać z tego miejsca ile się da 🙂
Witam, upiekłam chleb – jest mega. Czy trzeba go przechowywać w lodówce? Jeśli tak, to czym ma by owinięty (papier, ściereczka)?
bardzo się cieszę że się udał. Ja przechowuje chleb w lodówce zawinięty w ręcznik papierowy
Dzień dobry, piękna strona, pyszny przepis. Czy myślała Pani o przygotowaniu przepisów w pdf (żeby była ikonka do wydruku)? Pozdrawiam serdecznie, Matka Polka
Witam,
jest taka możliwość pod zdjęciem w ramce gdzie jest przepis jest „drukuj do pdf”
Chlebek w smaku przepyszny ale niestety zrobił mi się zakalec☹️ Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Piekłam 1,5 h. Może powinnam dłużej moczyć kasze? Nic to… dziś próbuje jeszcze raz. ?
Gosiu a jak długo moczyłaś kaszę? I czy dobrze ją odcedziłaś?
Moczyłam równe 2 h ale przypuszczam ze dałam zbyt zimna wodę i być może słabo odsaczylam. Zrobiłam chlebek jeszcze raz na drugi dzień naprawiając swoje prawdopodobne błędy i wyszedl??? Jest pyszny! Następnym razem spróbuje z komosy ryżowej.? Uwielbiam Twoje przepisy!
mi też wyszedł zakalec, po namoczeniu 2h, odcedziłam – ale nie płukałam – może trzeba było płukać…? Czy szkopuł w tym odcedzaniu, by cierpliwie poczekać by cała gęsta woda spłynęła?
Kolejnym razem dodoam jednak tylko 1 lyzeczke soli 🙂 Smakuje wysmienicie z avocado posypanym czarnuszká PYCHA 🙂
:)dziekuję :*
Dziekuje ze przepis.Najlepszy chleb jaki to dej pory upieklam:-) Zagosci u nas na stale.Jutro pieke kolejny bo ten juz prawie zjedzony przez domownikow:-) dzieki serdecznie za przepis.
Bardzo się cieszę 🙂 własnie dzisiaj przeprowadziłam eksperyment z komosą ryżową do chleba i zdradzę że już wkrótce pojawi się kolejny przepis na zdrowy chlebek 🙂
Hi, czy kaszę gryczaną można zastąpić dla ułatwienia mąką gryczaną? 🙂
niestety nie – w tym wypieku ważne jest aby aktywować ziarna gryki
Witam,
A czy do wyrobienia chlebka konieczny jest malakser? Mam blender reczny I mikser – czy moge ktoregos z nich uzyc wzamian za malakser? Jaka jest tu jego funkcja? Wymieszanie czy rozdrobnienie kaszy?
Zakochalam sie w tym przepisie, ale nie chce kupowac dodatkowego sprzetu 🙁
Marto spokojnie możesz wszystko zrobić blenderem ważne aby wszystko rozdrobnić
Wlasnie skonczyl sie piec chlebek, niestety wyszedl zakalec. Czy piecze sie go na termoobiegu?
tak chleb piecze się z funkcją termoobiegu
A z kaszy gryczanej prażonej nie może być? w sensie..dlaczego nie?;)
Witam,
A z kaszy gryczanej prażonej nie może być? w sensie, dlaczego nie?;)
ponieważ kasza niepalona ma lepszy smak akurat w tym wypieku. Namoczona kasza prażona jest mdła i nie będzie takiego efektu jaki jest zamierzony.
Najlepszy chleb jaki jadłem z tych BG. Uwielbiam!
super!uwielbiam czytać takie komentarze 🙂 dzięki za wypróbowanie
Można zamiast kaszy dodać mąki gryczanej? Musze zainwestować w blender ale póki nie mam to nie mam jak tej kaszy zmielić.
Chleb jest przepyszny!!! Szczegolnie z „pesto”miętowo-romarynowym 🙂
Jednak, jak będę go piec następnym razem, to dodam tylko jedną łyżeczkę soli (praktycznie jej nie używam i jest dla mnie za bardzo wyczuwalna…). Pozdrawiam :*
KAsiu bardzo się cieszę że wypróbowałaś przepis i dziękuję za komentarz :*
Wspaniały przepis! A czy dla urozmaicenia można zamienić kaszę gryczaną na inną? Pozdrawiam ciepło 🙂
polecam np. komosę – wychodzi równie pyszny chleb 🙂
Witam 🙂
Kingo, mam pytanie odnosnie pieczenia, czy dla efektu bardziej chrupiacej skorki mozna wrzucic do piekarnika dodatkowo naczynie z woda albo kostkami lodu? I piec w funkcji „hydropieczenie” 🙂 pieke tak od kilku lat swoj standardowy chleb fitness (inne rowniez) i wychodzi super. Ale wole zapytac autorke przepisu 🙂 jesli tak, to napisz prosze jaka temp ustawic? O 10C wyzsza niz podana w przepisie? Pytam bo w moim piekarniku hydropieczenie jest bez termoobiegu 🙂
Pozdr
Kasiu nie próbowałam tego chleba piec w inny sposób. Myślę że spokojnie możesz spróbować metody z wodą, jeżeli nie masz pieca z termoobiegiem to tak jak piszesz temperatura musi być wyższa o 10C 🙂 koniecznie daj znać jak spróbujesz 🙂 jestem ciekawa 🙂 aaaa i bardzo interesuje mnie Twój przepis na chleb fitness
Upiekę go dzisiaj i dam znać jak wyszło 🙂 oczywiście w wolnej chwili podeślę Ci przepis 🙂 to dla mnie zaszczyt! Tym bardziej że jesteś moją zdecydowaną „masterchefową ulubienicą” 🙂
:* dziękuję :*
Istnieje wiele zupełnie odmiennych opinii o oleju rzepakowym, ale ja nie o tym. Jaką rolę pełni tutaj ten olej? Czy można go zastąpić np. kokosowym?
można zastąpić go dowolnym olejem jednaj moim zdaniem olej rzepakowy podbija orzechowy smak kaszy 🙂
Tak mi się właśnie wydawało 🙂
Czym mozna zastąpić chia ?
Cześć Julia – moim zdaniem chia ma za zadanie „skleić” chleb więc ja bym chia zastąpiła siemieniem lnianym. 🙂 pozdrawiam
dokładnie! Dziękuję Iwona :&
Kochana, chia można zostąpić siemieniem lnianym 😉
tak można lub babką płesznik
Hej Kingo – czyli wody do chleba idzie tylko 1/2 szklanki? Już namoczyłam kasze i nasionka chia, dziś zrobię ten chlebek :).
No i chlebek w piekarniku – czekam na niego z niecierpliwością 🙂
:*
No i jest chlebek, jest b. smaczny, nawet mężowi smakuje. Jak sądzę dlatego że jest wielkim amatorem kaszy gryczanej a chlebek ma taki właśnie wyraźny smak. Jedynie co zmienię kolejnym razem to upiekę w mniejszej formie takiej na 25cm by chleb był wyższy.
wspaniale! dziękuję kochana za wypróbowanie przepisu :*
dokładnie połowa szklanki 🙂