Łączy nas coś wyjątkowego. Obie kochamy słońce, ciepło, powietrze i grill. Każda z nas ma swoje wartości 🙂 Kiedy tylko o niej myślę wiem, że zaraz się pojawi … na talerzu. Specjalne miejsce zawsze dla niej szykuję, a ona zawsze i tak znika ze stołu. Zdążyłam ostatnio zrobić jej zdjęcie – przedstawiam Wam sałatkę z grillowanym kurczakiem, żurawiną i dressingiem chia. Cóż za prezencja, cóż za smak, cóż za mistrzowskie wykonanie! 🙂 To zdecydowanie królowa grillowego stołu!
Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy nie tylko dostarcza nam „dobrych” kalorii, ale także dzięki zawartym w nim składnikom (ALA z rodziny omega-3, LA z rodziny omega-6) wspomaga nas m.in. w prewencji chorób układu sercowo – naczyniowego, ponieważ przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Wspomniane wyżej kwasy tłuszczowe są również potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.
Zatem każdy pomysł jak przemycić je do organizmu jest warty uwagi
Ale oprócz wartości żywieniowych dodatek oleju np. do sałatek sprawi, że nasze składniki będą się pięknie błyszczeć i przyswoimy więcej witamin, wszak jak pamiętamy ze szkoły witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach!
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Na patelni podprażyć uprzednio posiekane migdały ze szczyptą soli przez około 4 minuty. Odstawić i ostudzić.
W dużej misce wyłożyć szpinak, na niego wyłożyć pokrojone w paski mięso grillowanej piersi kurczaka, pokrojone w kostkę awokado, pokruszony ser feta, żurawinę i podprażone migdały.
Całość polać przygotowanym dressingiem. Podawać natychmiast.
♥ zamiast szpinaku można użyć dowolnej zielonej sałaty
♥ mięso kurczaka można zastąpić np. grillowanym łososiem lub warzywami
♥ migdały można zastąpić słonecznikiem, a chia w dressingu - makiem
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Na patelni podprażyć uprzednio posiekane migdały ze szczyptą soli przez około 4 minuty. Odstawić i ostudzić.
W dużej misce wyłożyć szpinak, na niego wyłożyć pokrojone w paski mięso grillowanej piersi kurczaka, pokrojone w kostkę awokado, pokruszony ser feta, żurawinę i podprażone migdały.
Całość polać przygotowanym dressingiem. Podawać natychmiast.
♥ zamiast szpinaku można użyć dowolnej zielonej sałaty
♥ mięso kurczaka można zastąpić np. grillowanym łososiem lub warzywami
♥ migdały można zastąpić słonecznikiem, a chia w dressingu - makiem
Czy zamiast fety można dodać mozzarellę? czy to będzie wtedy za mdłe?
można spokojnie dać mozzarellę – smak będzie delikatniejszy ale wszystko w całości będzie równie pysznie smakowało 🙂
Sałatka pyszna, będę robić drugi raz, przyjęła się w domu 🙂
Czy mogę fetę zastąpić camembertem?
oczywiście