Sałatka z grillowanym kurczakiem

Łączy nas coś wyjątkowego. Obie kochamy słońce, ciepło, powietrze i grill. Każda z nas ma swoje wartości 🙂 Kiedy tylko o niej myślę wiem, że zaraz się pojawi … na talerzu. Specjalne miejsce zawsze dla niej szykuję, a ona zawsze i tak znika ze stołu. Zdążyłam ostatnio zrobić jej zdjęcie – przedstawiam Wam sałatkę z grillowanym kurczakiem, żurawiną i dressingiem chia. Cóż za prezencja, cóż za smak, cóż za mistrzowskie wykonanie! 🙂 To zdecydowanie królowa grillowego stołu!

Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy nie tylko dostarcza nam „dobrych” kalorii, ale także dzięki zawartym w nim składnikom (ALA z rodziny omega-3, LA z rodziny omega-6) wspomaga nas m.in. w prewencji chorób układu sercowo – naczyniowego, ponieważ przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Wspomniane wyżej kwasy tłuszczowe są również potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.
Zatem każdy pomysł jak przemycić je do organizmu jest warty uwagi
Ale oprócz wartości żywieniowych dodatek oleju np. do sałatek sprawi, że nasze składniki będą się pięknie błyszczeć i przyswoimy więcej witamin, wszak jak pamiętamy ze szkoły witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

Na dressing:
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
 ¼ szklanki świeżego soku pomarańczowego
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki miodu
 2 łyżeczki musztardy Dijon
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka nasion chia
Na sałatkę:
 400 g piersi kurczaka z grilla
 250 g szpinaku baby
 2 średnie awokado
 1 szklanka sera feta
 ¾ szklanki migdałów
 ¾ szklanki suszonej żurawiny
 1 szczypta soli

1

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.

2

Na patelni podprażyć uprzednio posiekane migdały ze szczyptą soli przez około 4 minuty. Odstawić i ostudzić.

3

W dużej misce wyłożyć szpinak, na niego wyłożyć pokrojone w paski mięso grillowanej piersi kurczaka, pokrojone w kostkę awokado, pokruszony ser feta, żurawinę i podprażone migdały.

4

Całość polać przygotowanym dressingiem. Podawać natychmiast.

Możliwości:
5

♥ zamiast szpinaku można użyć dowolnej zielonej sałaty

6

♥ mięso kurczaka można zastąpić np. grillowanym łososiem lub warzywami

7

♥ migdały można zastąpić słonecznikiem, a chia w dressingu - makiem

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

Na dressing:
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
 ¼ szklanki świeżego soku pomarańczowego
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki miodu
 2 łyżeczki musztardy Dijon
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka nasion chia
Na sałatkę:
 400 g piersi kurczaka z grilla
 250 g szpinaku baby
 2 średnie awokado
 1 szklanka sera feta
 ¾ szklanki migdałów
 ¾ szklanki suszonej żurawiny
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.

2

Na patelni podprażyć uprzednio posiekane migdały ze szczyptą soli przez około 4 minuty. Odstawić i ostudzić.

3

W dużej misce wyłożyć szpinak, na niego wyłożyć pokrojone w paski mięso grillowanej piersi kurczaka, pokrojone w kostkę awokado, pokruszony ser feta, żurawinę i podprażone migdały.

4

Całość polać przygotowanym dressingiem. Podawać natychmiast.

Możliwości:
5

♥ zamiast szpinaku można użyć dowolnej zielonej sałaty

6

♥ mięso kurczaka można zastąpić np. grillowanym łososiem lub warzywami

7

♥ migdały można zastąpić słonecznikiem, a chia w dressingu - makiem

Notes

Sałatka z grillowanym kurczakiem

 

(Wyświetlono 3 875 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)