Dziś wypada światowy dzień pizzy! Musimy to uczcić! Polecam Wam najzdrowszą pizzę świata. Jej sekret tkwi w spodzie który wykonałam z samych nasion i kiełków. Jest chrupiący i ma orzechowy smak. Oczywiście to co znajdzie się na niej to wasza pełna dowolność. Ja użyłam twarogu który wzbogaciłam o słodką wędzoną paprykę. Szybkość wykonania tego przepisu jest zaskakująca. Mieszamy tylko wszystkie składniki, wkładamy do piekarnika i pyszny spód gotowy! To się nazywa domowy „fast food” w pysznym wydaniu. Kto świętuje?
Inspiracją do wykonania tego przepisu był blog nyoutritious
Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.
Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.
Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.
Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.
Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 - 15 minut.
Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.
Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.
Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.
Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.
Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.
Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 - 15 minut.
Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.
Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.
oj taka pizza zdecydowanie jest zdrowa!
__________________________
http://stephanloewe.de
Dziękuje Ci kochana, jak wypróbuję to dam Ci znać 🙂
Kingo, wychodzi na to, że tylko ja do końca nie rozumiem tego przepisu 🙁 Mam 2 pytania…1. jak długo moczysz chia z babka płesznik? 2. Nie odlewasz wody z namoczonych nasion chia? Pozdrowionka!!!
nie odlewamy wody z nasion chia – moczymy minimum 5 minut
Swietny przepis. Nie miałam chia i użyłam nasion lnu. Bardzo szybko i roste i dodatkowe świetny pomysł z twarogiem i wędzona papryka. Dziękuje za wszystkie inspiracje 🙂
Marto dziękuję za wypróbowanie i komentarz. Polecam się na przyszłość
Bardzo ciekawy przepis. Wczoraj jadłam pyszną pizzę, co prawda zamówiłam ją z Party Pizza i była naprawdę smaczna, co mnie zainspirowało do zrobienia swojej i skorzystam z Twego przepisu 🙂
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za wypróbowanie 🙂
Polecam! Pizza wyszla super tylko ciasto troche sie rozwalalo, nawet po godzinie w piekarniku srodek nadal byl miekki 🙁
Lidio to ciasto tak ma 🙁 postaram się wykombinować jeszcze bardziej zwartą wersję 🙂
Pizza jest wspaniała! Bardzo dziękuję za ten przepis, żadna zdrowa pizza nie smakuje tak Twoja 🙂
Bardzo się cieszę ,dziękuję za komentarz
Jaka jest orientacyjna kaloryczność jednej porcji?
Też jestem ciekawa
Ostatnio natknąłem się też na przepis, w którym podstawę ciasta stanowił twaróg. Twoja propozycja jest równie ciekawa, na pewno wypróbuję 🙂
polecam 🙂