jajecznica jakiej nie znacie, a to wszystko za sprawą jej przygotowania! koniecznie przeczytajcie ten przepis!
Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.
Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.
Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.
Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.
jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.
2 porcji
- Amount per serving
- Kalorie278
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 19g25%
- Węglowodany 9g4%
- Białko 17g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.
Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.
Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.
Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.
jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.