Moja idealna jajecznica

jajecznica jakiej nie znacie, a to wszystko za sprawą jej przygotowania! koniecznie przeczytajcie ten przepis!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 5 jajek ekologicznych
 1 łyżki masła
 szczypiorek

1

Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.

2

Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.

3

Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

4

Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.

5

Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.

Możliwości:
6

jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie278
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 19g25%
Węglowodany 9g4%
Białko 17g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 5 jajek ekologicznych
 1 łyżki masła
 szczypiorek

Przygotowanie

1

Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.

2

Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.

3

Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

4

Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.

5

Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.

Możliwości:
6

jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.

Notes

Moja idealna jajecznica
(Wyświetlono 12 643 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)