Uwielbiam te ciastko. Zdrowsza wersja lava cake – wersja która zawsze się udaje. Miałam ostatnio ochotę na coś ekstremalnie czekoladowego i coś niemożliwie pysznego. Przyznam, że w wielu restauracjach denerwuję się kiedy zamawiając ten deser dostaję czekoladowe ciastko. Po włożeniu łyżeczki ze środka powinna wylewać się najwyższej jakości czekolada a z zewnątrz całość powinna wyglądać jak ciastko. To takie proste – w tym przepisie najważniejszy jest czas. Przygotowując lava cake – zawsze go pilnujcie, a efekt będzie gwarantowany.
W mojej zdrowszej wersji cukier zastąpiłam cukrem z palmy kokosowej. Użyłam też mąki pszennej razowej ale spokojnie można zrobić wersję bezglutenową (poniżej w przepisie podaję). Czuć mocno gorzką czekoladę także jeżeli wolicie słodszy smak zwiększcie ilość cukru lub użyjcie mlecznej czekolady. Zapraszam was na moją zdrowszą wersję!
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)
Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.
Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.
Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.
Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.
Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym
mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną
cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego
masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon
najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)
Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.
Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.
Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.
Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.
Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym
mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną
cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego
masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon
najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi
A czy mogę użyć innego oleju np.rzepakowego niż kokosowego?
tak
A czy mogę użyć mąki ryżowej ?
oliwka można ale daj jej połowę mniej aby całość nie była za sucha
Mam pytanie, ponieważ dodałam mąkę kokosową ale ciasto bardzo zgęstniało. Chyba coś poszło nie tak?
mąka kokosowa ma dużą chłonność w przepisach używamy jej znacznie mniej w porównaniu ze innymi rodzajami mąk.
Hej kochana :*
Moge uzyc maki ryzowej bialej, jesli tak to ile?
tak od 1,5 do 2 łyżek
Zrobiłam wczoraj… wyszło przepyszne! Nawet mi się udało a nie jestem mistrzem słodkich wypiekow! Użyłam mąki jaglana z pelnoziarnistej pół na pół a zamiast ekstraktu z wanilii prawdziwa wanilie. Bardzo dobry przepis nawet dla nie doświadczonych „cukiernikow” ♡
Kasiu bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Odkąd piekę… A piekę od dawna, nie smakują mi żadne ciasta w najlepszych nawet kwiarniach? Dlatego wypróbuję ten i inne przepisy, zwłaszcza ciasteczkowe!!! Pozdrwiam i będę tu szperać … W tych wpisach…
wspaniale 🙂 polecam
Pani Kingo czy mąka jaglana lub kokosowa będzie dobra do tego przepisu?
tak, w przypadku mąki kokosowej należy jej użyć 1,5 łyżki
Pani Kingo czy mogłabym prosić o ilość mąki w gramach ? Łyżki są różne a bardzo bym chciała żeby przepis się udal:)
to 28 g
Kopiując tekst z google translate należy zastosować opcję przeczytaj zanim zastosuje się opcję wklej – np. „To jest tak, cukier kokosowy ma szansę rozwiązaniu” lub „oleju kokosowy rozpuścić w mikrofali – 2 razy po 30 sekunda” i „tak aby nie było widać mąki jednak nie nalewy mieszać całości za długo”.
I nie ma opcji, żeby na zdjęciu, które Pani zamieściła cukier puder był trzcinowy (jest biały) 🙂
dokładnie na to samo zwróciłam uwagę.. jeśli nie chce się pisać tekstu samemu to kopiując z translatora wypada go chociaż poprawić.. bo to troszkę brak szacunku dla czytających…
przepraszam najmocniej, wkleiłam zupełnie inny dokument ponieważ przygotowałam różne przepisy i tłumaczyłam teksty dla zagranicy.
W natłoku zajęć nie sprawdziłam tekstu dlatego wyszło poplątanie. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja za którą najmocniej przepraszam. To nie brak szacunku do czytelnika tylko po prostu zmęczenie i moja nieuwaga. Co do cukru pudru to był on trzcinowy tylko dobrze rozświetlony lampą z góry poza tym podczas obróbki w PS rozświetliłam go bardziej – może stąd ten efekt. Pracuję na lampach ze stałym oświetleniem więc one wręcz wyżerają w jasnych kolorach.
Proszę o wyrozumienie i jeszcze raz przepraszam 🙂
witam, czy może być zwykły cukier?
tak
A co jeżeli nie ma mikrofali?
wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej