Zdrowsza wersja lava cake

Uwielbiam te ciastko. Zdrowsza wersja lava cake – wersja która zawsze się udaje. Miałam ostatnio ochotę na coś ekstremalnie czekoladowego i coś niemożliwie pysznego. Przyznam, że w wielu restauracjach denerwuję się kiedy zamawiając ten deser dostaję czekoladowe ciastko. Po włożeniu łyżeczki ze środka powinna wylewać się najwyższej jakości czekolada a z zewnątrz całość powinna wyglądać jak ciastko. To takie proste – w tym przepisie najważniejszy jest czas. Przygotowując lava cake – zawsze go pilnujcie, a efekt będzie gwarantowany.

W mojej zdrowszej wersji cukier zastąpiłam cukrem z palmy kokosowej. Użyłam też mąki pszennej razowej ale spokojnie można zrobić wersję bezglutenową (poniżej w przepisie podaję). Czuć mocno gorzką czekoladę także jeżeli wolicie słodszy smak zwiększcie ilość cukru lub użyjcie mlecznej czekolady. Zapraszam was na moją zdrowszą wersję!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania12 minutCzas pieczenia13 minutCałkowity czas25 minut

 ¼ szklanki cukru z palmy kokosowej
 1 duże jajko
 1 duże żółtko
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki czekolady 70% (120 g)
 3 łyżki oleju kokosowego
 3 łyżki mąki pszennej razowej

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)

2

Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.

3

Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.

4

Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.

5

Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.

6

Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.

7

Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć  brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym

Możliwości:
8

 mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną

9

cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego

10

masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon

Uwaga!
11

najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 ¼ szklanki cukru z palmy kokosowej
 1 duże jajko
 1 duże żółtko
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki czekolady 70% (120 g)
 3 łyżki oleju kokosowego
 3 łyżki mąki pszennej razowej

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)

2

Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.

3

Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.

4

Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.

5

Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.

6

Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.

7

Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć  brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym

Możliwości:
8

 mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną

9

cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego

10

masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon

Uwaga!
11

najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi

Zdrowsza wersja lava cake

 

(Wyświetlono 6 449 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

23 komentarzy

  1. Marta 28 listopada 2017 o 07:57

    A czy mogę użyć innego oleju np.rzepakowego niż kokosowego?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:28

      tak

      Odpowiedz
  2. oliwka 27 lutego 2017 o 13:12

    A czy mogę użyć mąki ryżowej ?

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 11:04

      oliwka można ale daj jej połowę mniej aby całość nie była za sucha

      Odpowiedz
  3. Daria 11 listopada 2016 o 17:16

    Mam pytanie, ponieważ dodałam mąkę kokosową ale ciasto bardzo zgęstniało. Chyba coś poszło nie tak?

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2016 o 19:41

      mąka kokosowa ma dużą chłonność w przepisach używamy jej znacznie mniej w porównaniu ze innymi rodzajami mąk.

      Odpowiedz
  4. Katarzyna K. 7 sierpnia 2016 o 16:21

    Hej kochana :*
    Moge uzyc maki ryzowej bialej, jesli tak to ile?

    Odpowiedz
    1. admin 9 sierpnia 2016 o 10:07

      tak od 1,5 do 2 łyżek

      Odpowiedz
  5. Kasia 28 stycznia 2016 o 10:29

    Zrobiłam wczoraj… wyszło przepyszne! Nawet mi się udało a nie jestem mistrzem słodkich wypiekow! Użyłam mąki jaglana z pelnoziarnistej pół na pół a zamiast ekstraktu z wanilii prawdziwa wanilie. Bardzo dobry przepis nawet dla nie doświadczonych „cukiernikow” ♡

    Odpowiedz
    1. admin 28 stycznia 2016 o 15:35

      Kasiu bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  6. Iza-belka 24 stycznia 2016 o 23:42

    Odkąd piekę… A piekę od dawna, nie smakują mi żadne ciasta w najlepszych nawet kwiarniach? Dlatego wypróbuję ten i inne przepisy, zwłaszcza ciasteczkowe!!! Pozdrwiam i będę tu szperać … W tych wpisach…

    Odpowiedz
    1. admin 25 stycznia 2016 o 09:59

      wspaniale 🙂 polecam

      Odpowiedz
  7. Kasia 18 stycznia 2016 o 12:06

    Pani Kingo czy mąka jaglana lub kokosowa będzie dobra do tego przepisu?

    Odpowiedz
    1. admin 18 stycznia 2016 o 17:33

      tak, w przypadku mąki kokosowej należy jej użyć 1,5 łyżki

      Odpowiedz
      1. Kasia 24 stycznia 2016 o 17:28

        Pani Kingo czy mogłabym prosić o ilość mąki w gramach ? Łyżki są różne a bardzo bym chciała żeby przepis się udal:)

        Odpowiedz
        1. admin 25 stycznia 2016 o 10:06

          to 28 g

          Odpowiedz
  8. Diana 17 stycznia 2016 o 13:43

    Kopiując tekst z google translate należy zastosować opcję przeczytaj zanim zastosuje się opcję wklej – np. „To jest tak, cukier kokosowy ma szansę rozwiązaniu” lub „oleju kokosowy rozpuścić w mikrofali – 2 razy po 30 sekunda” i „tak aby nie było widać mąki jednak nie nalewy mieszać całości za długo”.
    I nie ma opcji, żeby na zdjęciu, które Pani zamieściła cukier puder był trzcinowy (jest biały) 🙂

    Odpowiedz
    1. ann 17 stycznia 2016 o 15:36

      dokładnie na to samo zwróciłam uwagę.. jeśli nie chce się pisać tekstu samemu to kopiując z translatora wypada go chociaż poprawić.. bo to troszkę brak szacunku dla czytających…

      Odpowiedz
    2. admin 17 stycznia 2016 o 16:07

      przepraszam najmocniej, wkleiłam zupełnie inny dokument ponieważ przygotowałam różne przepisy i tłumaczyłam teksty dla zagranicy.
      W natłoku zajęć nie sprawdziłam tekstu dlatego wyszło poplątanie. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja za którą najmocniej przepraszam. To nie brak szacunku do czytelnika tylko po prostu zmęczenie i moja nieuwaga. Co do cukru pudru to był on trzcinowy tylko dobrze rozświetlony lampą z góry poza tym podczas obróbki w PS rozświetliłam go bardziej – może stąd ten efekt. Pracuję na lampach ze stałym oświetleniem więc one wręcz wyżerają w jasnych kolorach.
      Proszę o wyrozumienie i jeszcze raz przepraszam 🙂

      Odpowiedz
  9. sabka 17 stycznia 2016 o 13:38

    witam, czy może być zwykły cukier?

    Odpowiedz
    1. admin 17 stycznia 2016 o 16:09

      tak

      Odpowiedz
  10. Ania 17 stycznia 2016 o 13:02

    A co jeżeli nie ma mikrofali?

    Odpowiedz
    1. admin 17 stycznia 2016 o 13:21

      wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.