Lubię zaczynać dzień od czegoś pysznego. Nie lubię się spieszyć – choć z tym ostatnio mam problem. Ostatnio w moim życiu dużo się dzieje. Nowe pomysły, projekty i marzenia. Uwielbiam ten stan kiedy powstaje coś fantastycznego. Dostaję wtedy przypływu energii i radości. Planuję, analizuję, liczę – musielibyście teraz widzieć mój pulpit komputera. Czasami w myślach śmieje się, że jestem czarodziejką gdyż tak zaklinam swoje marzenia, że stają się one rzeczywistością. Ja po prostu bardzo mocno wierzę w siebie i kocham to co robię.
Dzisiaj zapraszam Was na moje śniadanie – jest proste ale pełne wyjątkowego smaku. Aksamitne awokado i żółtko jajka na chrupiącej grzance to kompozycja doskonała. To śniadanie jakie lubię!
Na rozgrzanej patelni teflonowej zarumienić z obu stron kromki chleba.
Awokado, obrać, usunąć pestkę i pokroić w równą kostkę. Doprawić solą i sokiem z limonki.
Jajko wbić do małej miseczki. W rondlu zagotować 1 l wody. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zrobić wirek w wodzie i w sam jego środek przelać jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i przełożyć na ręcznik papierowy po to aby wchłonął pozostała na jajku wodę.
Na tost wyłożyć przygotowane awokado, następnie jajko w koszulce. Całość posypać sola i pieprzem oraz płatkami chili.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzanej patelni teflonowej zarumienić z obu stron kromki chleba.
Awokado, obrać, usunąć pestkę i pokroić w równą kostkę. Doprawić solą i sokiem z limonki.
Jajko wbić do małej miseczki. W rondlu zagotować 1 l wody. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zrobić wirek w wodzie i w sam jego środek przelać jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i przełożyć na ręcznik papierowy po to aby wchłonął pozostała na jajku wodę.
Na tost wyłożyć przygotowane awokado, następnie jajko w koszulce. Całość posypać sola i pieprzem oraz płatkami chili.
ja zasze lubiłem połącznie avocado i majonez, wkładam to do takiej podwójnej grzanki, kupiłem sobie taki lepszy opiekacz Breville DuraCeramic, on bardzo szybko się nagrzewa i łato go umyc
Witam
Niedawno zakupiłam pare pani książek Wyglądają interesująco oraz inspirująco Proszę mi podpowiedzieć czym mogę zastąpić avokado którego jeść nie mogę bo mam alergie i bardzo po nim choruje?
Dziękuje
Witam – dziękuję za zakup moich książek – awokado w deserach można zastąpić bananem natomiast w sałatkach czy wytrwanych przepisach: ciecierzycą lub fasolą
ja dodaję prażone nasiona konopii
oooo super pomysł 🙂
Pyszne danie!!? Świetne śniadanko!
dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*
Pełen odlot. Pyszne 🙂
ja również je uwielbiam i często goszczą w mojej kuchni 🙂
Dziś delektowalam się takim śniadaniem. Pyszne! Codziennie będę wyprobowywac przepisy z Twojego bloga i czekam na nowe.Pozdrawiam ☺
na pewno będą 🙂
Uwielbiam awokado, ale na kanpce zwykle robie z niego paste 🙂 lubie sniadania na cieplo wiec jak dostalam toster od morphy richards to teraz tosty sa nr jeden na sniadanie 😀
ja czasami tak się śpieszę że tylko plastry awokado aby nie tracić czasu – choć przyznam że również wolę wersję z pastą awokado 🙂
Wczoraj zrobiłam zainspirowana tym wpisem 🙂 było pysznie
bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂
właśnie tak wyglądało moje dzisiejsze śniadanie, tylko to awokado dodaję jeszcze odrobinkę przetartego czosnku
wspaniale! też czasami dodaję czosnku – ale wtedy jem takie danie wieczorem 🙂
Wygląda pysznie! bardzo lubię pastę z awokado, dlatego na pewno wypróbuję ten przepis.
pozdrawiam 🙂